Hulladékgyüjtés Finnországban. 268.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

A mai modern világban  a csomagolások és a müanyag fénykorában egyre több hulladékot “termelünk “. A hulladékhegyek nagy területeket foglalnak el, a bomló hulladékok és a bomlás közben keletkezö káros melléktermékek környezeti problémát jelentenek. Ezért a hulladék kezelése egyre aktuálisabb lett a világon  mindenütt.

Mai levelem a finnországi hulladékgyüjtéssel foglalkozik.

Egy kis történelem

Finnországban az 1900-as évek elején az iparosodás és a városok fejlödése a mindenféle hulladék mennyiségének növekedését jelentette.

 

Topinojan katopaikka

Szeméttelep

Finnországban 1927-ben szabályozták az egészségügyi ellátásra vonatkozó törvényeket és ezzel kapcsolatban kötelezték a járásokat a helyi hulladék kezelésére, mely az ország külömbözö részein szeméttelepek létesítését hozta magával.

Papirgyüjtés

A papirgyüjtés azonban ennél sokkal régebben, nevezetesen már az 1920-as években elkezdödött. Ennek oka az 1920-30 – as években Németországban fellépett papírhiány volt. Ruben Liebkind üzletember kezdett hulladékpapírt  importálni Finnországból Németországba és mivel a gyüjtöknek fizettek, egyes eszmei egyesületek a papírgyüjtésböl jövedelemre tettek szert.

paperinkeräys

Papirgyüjtés

A II. világháború éveiben és a háború után az ipar nagy nyersanyaghiányban szenvedett és nem csak papírt gyüjtöttek, hanem textilt, gumit, fémet stb. A gyüjtést magánszemélyek végezték térités ellenében  és ezért  az 1950-1960 években a papírgyüjtés virágkorát élte.

Az 1970-es években jöttek létre azok a vállalkozások, melyek szervezetten foglalkoztak  papírgyüjtéssel, ezzel megszünt a magánszemélyek üzte papírgyüjtés.  Kb. 20 évvel ezelött kezdödött a különbözö kartonpapirból készült csomagolások rendszeres gyüjtése és 1998-ban a papíripart kötelezték az összegyüjtött papírtermékek újrafelhasználására.

Üvegek gyüjtése

Az üvegeket az 50-es évek óta veszik vissza. Az üveg nagyságától függöen a visszakapott pénz 10 – 30 eurocent üvegenként.

pakkaukset_sininen

 

Jelenleg Finnországban a használt üvegek kb.  90 %-ából lesz új üveg vagy valamilyen más használati tárgy.

Törvény a szemétkezelésröl, szemétkezelési üzemek

Ez a törvény 1978 óta szabályozza a szemét kezelését. Szabályozták a szeméttelepek létesítésére vonatkozó  elöírásokat is és megtiltották az organikus szemét vitelét a szeméttelepekre. Ez nagyban csökkentette a szeméttelepekre vitt hulladék mennyiségét.  Egy évvel késöbb megnyílt Riihimäki városában a Oy Suomen Ongelmajäte – Finlands Problemavfall Ab, /  Finnország Veszélyeshulladék feldolgozó üzeme.

tuotantolaitos_riihimaki

Riihimäki hulladékfeldolgozó üzem

 

Ezt a 90-es években számos kisebb, járási szemétkezelési vállalat létesítése követte .

Elkezdödött  az un. bioszemét elválasztása a többi szeméttöl és megindult a bioszemét kezelésével kapcsolatos felvilágosító munka.

 

 

A kiadott tájékoztató listák megjelölték, hogy mi a bioszemét és mi nem az. Így pl. többek között  a gyümölcsök és zöldségek héja, az élelmiszermaradékok, halszálkák és csontok, kávézacc, kis teászacskók , papirból készül kávészürök, papirszalvéták és papírzsebkendök mind a bioszemét fogalmába tartoznak. A bioszemetet papírzacskóban vagy külön erre a célra készült elbomló müanyagzacskóban kell a bioszemét saját ládájába dobni.

Hogy hogyan kell ilyen nagy papírzacskókat csinálni hulladékpapírból azt rövid bemutató filmek segítségével népszerüsítették. Itt látható egy ilyen film: https://youtu.be/pg1Z2zqJx7U

Szemétégetés

Az elsö szemétégetö az 1960-as években épült, de csak a Turkuban 1975-ban létesült  erömü jelentett elsösorban energiamegoldást is. Ezt azóta már többször korszerüsítették. Az ottani technika  segitségével 60 %-kal csökkent az üvegházi gázkibocsátás .

Turun jätteenpoltolaitos

Szemétégetöüzem Turkuban

 

A hulladék energiacélokra való felhasználása így csökkenti a fosszilis eredetü tüzelöanyagok szükségletét.-

Müanyag gyüjtése

A legutóbbi években derült fény arra, hogy a világ tengereiben jelenleg már szinte több a müanyag hulladék, mint a hal. A nagy halak közül sokan  a lenyelt müanyagtól nem egy esetben elpusztultak már. Hasonló halál ért már tengeri nagy madarakat is. A képen látható, hogy mi maradt egy  müanyaghulladékot ot nyelt albatroszból

250px-Albatross

Müanyagot nyelt albatrosz maradványai

Az emberek mindent eldobálnak és úgy tünik, hogy  a tengereparti országokban sokan a tengert tartják a világ szemétládájának. Óriási müanyagszemétböl álló ”szigetek” úsznak a tengerekben, becslések szerint 150 millió tonna  súlyban és a hullámok a partra mossák az úszó müanyagszemetet. Ezért a  régebben homokos tengerpartok egy része leginkább szeméttelephez hasonlít, fürdésre alkalmatlan. Ez kedvezötlenül befolyásolja a túrizmust. 

muoviroska merenrannalla

Valamikor hajdanán ez egy homokos tengerpart volt

A legtöbb müanyagszemét a tengerparthoz közel lévö szeméttelepekröl és a különbözö hajókból-csónakokból egyemesen a tengerbe öntött szemét . Úgy tünik, hogy szinte senki nem gondol arra a megdöbbentö tényre, hogy  mennyi idöbe telik a különbözö müanyagok elbomlása. Erröl ad felvilágosítást az alábbi kép.

lataus

Hány évig “él”  amüanyag ?

Képmagyarázat : cigarettacsikk :2 év. müanyag zacskó :20 év, müanyag szívószál: 200 év, italos dobozok müanyag kerete: 400 év, üditök muanyag palackjai és a poharak :450 év, müanyag pelenkanadrág és fogkefe: 450 év, halászháló : 600 év.

Finnországban a szelektált hulladéklgyüjtés új fejezete 2016-ban kezdödött azzal, hogy külön gyüjtjük a münyagot. Kiderült, hogy a szemét nagy részét képezik a müanyag csomagolások. Szinte mindennek müanyag csomagolása van, az üditöitalos üvegektöl kezdve a felszeletelt kenyérig.

muoviroskan keräys

Müanyagszemetget a sárga ládába !

A müanyagszemét élénksárga tartályai már nagyon sok ház udvarán megjelentek. Kezelése olcsóbb mint az un. vegyes szemété, a tartályokat rendszeresen ürítik. A finn fövárosban 2021-el bezárólag kötelezö lesz a müanyagszemét gyüjtése azokban a lakóházakban ahol minimum 5 lakás van. Ez már elkezdödött Nyugat-Finnországban 2018 júniusa óta, ahol a 20 lakásos vagy annál nagyobb lakóházakban kötelezö a müanyagszemét szelektált gyüjtése.

Kedves Olvasók !

A fenti sorok  felületes bepillantást adnak a finnországi hulladékgyüjtésröl. Hogy mi történik a gyüjtött hulladékkal, azaz az újrafelhasználásról legközelebbi bejegyzésemben lesz szó.

 

Judit Mäkinen