Finn szókincs Etä-sanat Távszótár

Kedves Finn nyelvet kedvelők !
Ma folytatjuk finn szószedeteink gyűjtését. Most olyan szavakat szedünk össze, amik közül a legtöbb még a közelmúltban- kb. 3 év elött teljesen ismeretlen volt. Ennek oka a jelenleg is áldozatokat szedő korona-vírus járvány.
De vajon hogy lesz nyelvalkotó egy vírus ? Úgy, hogy a vírus okozta megváltozott életünk új fogalmakat és ezzel új szavakat is létrehozott. Az új fogalmakat és ezzel a megváltozott életet a modern, számítógépes, internetes technika teszi lehetővé. Most induló szószedetünkben ezekkel a szavakkal ismerkedhetnek azok, akiknek “hobby”-juk a finn nyelv. Egy hétig tart majd ez a szószedet és régi gyakorlat szerint minden nap 3 új szóval bővül.
Szószedete4mben levő szavak mind az etä = táv szóval kezdődnek. Ez jó alkalom a finn kiejtés gyakorlására, mivel a magyarajkúak egyik legnagyobb kihívása a finn ä és e betű kiejtése.
Tudom, hogy ezzel kapcsolatban változnak a vélemények. Az én ajánlatom – 57 év finnországi élet és anyanyelvi szintű nyelvvizsga után – ez: finn e = magyar é, de kissé tompább az é és rövidebb. Finn ä = magyar e.
Mindnyájukat üdvözölve:
Judit Mäkinen
Kezdő szavaink:

  • Nov. 18. Etäkolu = táviskola, etäopetus= távoktatás, etäkokous = távértekezlet
  • Nov.19. Etätyöpaikka = távmunkahely, etätyösopimus = távúton át megkötött munkaszerződés, etälääkäri = távorvos
  • Nov.20. Etävastaanotto = távrendelés, etäneuvottelu = tanácskozás távuton, etäpalvelu = távszolgáltatás
  • Nov.21.Etäkauppa = távüzlet, etämyynti = táveladás, etäelämä= távélet
  • Nov.22. Etävanhempi = távszülő. Ez elvált szülök esetében azt a szülőt jelenti, akivel a gyerekek válás után nem laknak együtt. Akivel pedig együtt laknak a gyerekek annak a neve: lähivanhempi = közeli szülő. Etäkahvit = távkávézás -internetes program segítségével pl.zoom valósul meg, Etätyöntekijä = távdolgozó
  • Nov.23. Etäkonsertti = távhangverseny, etäelämys= távélmény, etäteatteri = távszínházélet
  • Nov.24. Etäjumppa = távtorna, etätreeni = távedzés, etäopiskelu= távtanulás
  • Nov. 25. Etäopiskelija = távtanuló, etgäsukukieli = távoli rokonnyelv, etäpesäke = áttét