Köszöntő

Kedves Olvasó !

Köszöntöm Önt a “Finnországi levelek” blogján, mely arra törekszik, hogy közelebb hozza Önhöz Finnországot. Ezt a blogot egy 57 éve Finnországban élö, Magyarországon született orvos,  ötunokás nagymama írja.

Ez egy “száraz” blog, tényekre szorítkozik, érzelmi kilengésektöl és politikai állásfoglalástól mentes.  Már 2009 novembere óta írok minden 2. héten egy hosszabb levelet, lehetöleg sokoldalúan bemutatva Finnországot . Ezeken kívül sok apró, finnországi  hírt is tartalmaz a blog.

Hogy tulajdonképpen miért is írok arról a “Bemutatkozás”-ban többet is lehet olvasni.

Kívánok  kellemes ismerkedést Finnországgal   szivélyes üdvözlettel köszöntve Önt a

“Finnországi levelek”   oldalán.

Dr. Judit Mäkinen

Judit matrikkeli

10 thoughts on “Köszöntő

 1. Kedves Judit!

  Nagyon köszönöm a finn fuszerekröl es tevekenysegemröl irt cikket! Kulön ertekeltem a sokretu hatterinformaciot es a szines kepeket!
  Ha nem veszi tolakodasnak, kuldenek meg nehany szakmamba vago erdekesseget, igy örulnek, ha valaszolna az e-mail cimemre!

  Tisztelettel:

  Galambosi Bertalan

  Kedvelés

  • Kedves Judit, kedves Bertalan!

   Talán különös, hogy mindkettőjüknek címzem a bejegyzést, de nincs még egy órája sem, hogy ráleltem erre a blogra. Bár korábban történt volna, de ez az én bajom…

   1962. óta érdekel Finnország, akkor indult egy levelező kapcsolatom egy 15 éves lánnyal, akkortájt kezdtem finnül tanulni. 1967 körül a tanulás és a levelezés is megszakadt. 2018-ban megtaláltam a volt levelezőtársat és még abban az évben megtörtént az első találkozásunk Magyarországon! A negyedik nemrég volt Helsinkiben, amiért repülni is hajlandó voltam, ez utoljára 1968-ban történt velem az egykori Szovjetunióban.

   Marja (Marja-Liisa), aki 1962-ben 15 éves volt és férje, Markku elvittek Heinolába, ahol annak idején felnőttek és ahová én annak idején küldtem a leveleimet már “Markku előtt” is. Ott találkoztunk Marja bátyjával is, ő Hannu Kirjonen. Hannu említette, hogy dolgozott egy magyarral, Bertalannak hívták, de a részletekre nem emlékeztem. Tegnap megkérdeztem Marját, hogy milyen munkahelyről volt szó, ő pedig azt írta, hogy emlékezete szerint Mikkeli közelében lehetett egy koemarjatila. Ezen információ alapján találtam meg aránylag gyorsan ezt a blogot, illetve az üzenetváltást dr. Galambosi Bertalannal…

   Köszönöm, hogy ezeket leírhattam! Barátsággal,

   Jászai Sándor

   Kedvelés

   • Kedves Judit!

    Technikai kérdésem lenne. A korábbi üzenetem eljuthatott-e dr. Galambosi Bertalanhoz, miután az Ön neki küldött válaszleveléhez fűztem megjegyzést?

    Eszembe jutott még valami. 1966-ban, esetleg később a Magyar Rádió vetélkedőt rendezett “Ki tud többet Finnországról” címmel, talán Bölcs István vezette. Tud erről esetleg valamit?

    Üdvözlettel,
    Jászai Sándor

    Kedvelés

   • Kedves Sándor!
    GB-hez így lehet eljutni : bertalan.galambosi at surffi.fi. Ha ír neki hivatkozzon arra, hogy tölem kapta a cimet.
    Más Az 1966-os vetélkedöröl nem tudok, én akkor már nem éltem Magyarországon. De volt 2013-ban egy másik, diákok észére rendezett vetélkedö, amihez az én leveleimet – amiket 2009 nov. óta írok- is felhasználták az olvasandó irodalomban. Ez Pécsett volt, a gyöztes csapaton kivül a döntöbe jutott legfiatalabb versenyzö és a felkészítö tanárnö is az én költségemen volt egy hétig Finnországban a gyöztes csapattaL.Erröl itt talál olvasnivalót : https://finlandabroad.fi/web/hun/aktualis/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/suuntana-suomi-suuntana-lahti-/384951
    Szivélyes üdvözlettel
    Judit M.

    Kedvelés

   • Kedves Judit!
    Köszönöm a történetet, illetve a hivatkozást! Az életben olykor apró dolgokon múlik, merre haladunk tovább. 16-17 évesen szívesen mentem volna Finnországba tovább- és nyelvet tanulni (habár a hidegebb klíma kicsit riasztott). 1964-ben gyöngybetűkkel írtam egy levelet Kekkonen elnöknek ennek érdekében, a nagykövetségen keresztül juttattam el, amely célba is ért. Az elnöki titkárság válaszolt is, javasolva, kit keressek, de a levelet normál postai úton küldték. A turkui műszaki egyetem rektorának el is küldtem a kitöltött felvételi lapot, amelyet több hónap hallgatás követett. Végül sürgetésre jött két sor indoklás nélkül, mely szerint nem áll módjukban segíteni…
    Az elnöki titkárság válaszlevelet megtartottam, de az elnöknek küldött levelemről persze nincs másolatom. Próbáltam pár éve megkérni a Kekkonen múzeumtól/hagyatékból, de nincs meg. Írták is, hogy az elnök pedig rendkívül gondos volt, ami a levelezését illette.
    Tisztelettel üdvözli,
    Jászai Sándor

    Kedvelik 1 személy

   • Kedves Judit!
    Bevallom, Dr. Galambosi Bertalannak pár perccel még azelőtt írtam, hogy hivatkozhattam volna Önre. Így is azonban nagyon barátságos választ kaptam tőle, sőt fényképeket is küldött!
    Szép napot, szép nyárutót Finnországban, ahol boldogan élnék, ha esetleg egyszer újra születnék!:)
    Üdvözlettel, Jászai Sándor

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.