Május 2. Vasárnapja : Anyák napja Finnországban

Kedves Olvasók!

Ma, május 2. Vasárnapján  ismét magasan lobognak a finn zászlók.

suomen-lippu

Finnország  Anyák napját ünnepli. Mivel feltételezem, hogy nem mindenki ismeri ennek a napnak a történetét,. mellékelten :

Egy kis történelem

Már az antik Görögországban ünnepelték tavasszal az istenek édesanyjának  ünnepét. Angliában az 1600-as évektől volt szokás a “Mothering Day”  ünnepe. Ilyenkor általános szabadnapot adtak minden szolgálónak, hogy édesanyjukkal tölthessenek egy napot.

A modern Anyák napja ünneplése az Egyesült államokban kezdődött. Ott Philadelphia városában élt egy nő, a neve:  Ann Jarvis. Ö az édesanyja 1905-ben bekövetkezett halála kapcsán  hívta fel a figyelmet arra, hogy a társadalom nem méltányolja eléggé az édesanyákat és az ö munkájukat.

Ann  Jarvis – aki az iparosodó Amerikában az anyák munkáját rendkívül fontosnak tartotta –  kezdeményezésére 1907 május 12.-én Andrews metodista templomában megrendezésre került az ö és egyben  minden èdesanya emlékezetére egy Istentisztelet. Ez volt  az első anyák napja.

Nemzeti ünnepnappá Anyák napját 1914-ben az akkori amerikai elnök Woodrow Wilson  nyilvánította, ennek megünneplésére május 2. Vasárnapját jelölte meg.

Európában előszór 1913-ban ünnepelték Anyák napját Belgiumban.

Anyák napja Finnországban

Finnországba az Anyák napja ünneplése egy tanitó és parlamenti képviselő , az Otthoni Nevelés Egyesületének (= Kotikasvatusyhdistys) titkára:

Vilho Reima ( 1867-1948)  nevéhez fűződik. Ö 1910-ben ünnepelte ezt a napot az Egyesült államokban és hazatérte után itthon  kezdett dolgozni ezért az ünnepért. Neki is nagy családja volt, feleségével együtt 8 gyereket nevelt.

20520510

Vilho Reima- nak köszönhetö, hogy az  édesanyákra Finnországban  1918 óta emlékeznek májusban, 1927 óta május 2. Vasárnapján. Ez a nap 1947 óta hivatalos,  zászlós ünnepnap.

Minden családban máshogy ünepelik az anyukákat. A kisebb gyerekek mindenféle apró ajándékot barkácsolnak az anyukájuknak, rajzolnak,verset irnak. Kedves szokás, hogy aznap az anyukának ágyba viszik a reggelit.

Az éttermek is ünnepi menüvel készülnek arra, hogy a család az anyukát ebédelni viszi és nem ö áll a konyhában aznap-

Nemcsak családi ünnep ez a nap, az állam is emlékszik az édesanyákra, 1942-ben- a világháború befejezése után – Finnország összes édesanyja megkapta a szabadság keresztje állami kitüntetést.

Idén 39 édesanyát tüntettek ki a Finn Fehér rózsa I. osztályú, aranykeresztes érmével. A kitüntetéseket Sauli Niinistö Finnország államelnöke adja át a ma tartandó ünnepségen.

2016_SVR_M_I_kr_aitienpav

Ezzel a gesztussal Finnország felhívja a figyelmet arra, hogy az édesanyák családokban végzett munkája egyike a legértékesebbeknek, amit az utánunk következő generációért tehetünk.

Finnország egyik legismertebb költője Lauri Viita versének soraival zárom mai levelemet. Ezt verset az édesanyjáról, Alfhildröl  írta. Nem találtam magyar fordítást a versről az én fordításomban így hangzik az első négy sor

Lauri Viitta : Alfhild

Äidit vain nuo toivossa väkevät                                 Csak anyák, kik erősek a reményben

Jumalan näkevät                                                          Vannak az Isten közelében

Heillä on an anettu voima ja valta                              Nekik adatott érő és hatalom

Kohota unessa pilvien alta                                           Álmukban felemelkedni a felhők alól

Ja katsella korkeammalta                                             És lenézni a magasból.

Ezek a sorok különösen azokat érintik meg, akik már nem ölelhetik meg ma az édesanyjukat.

Nagyon igaz az a finn mondás, hogy a gyerekeink csak kölcsönben vannak nálunk, de én úgy gondolom, hogy  anyának lenni egész életünkre szóló feladat és egyben kegyelem is. Minden édesanyát sok szeretettel köszöntve :

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.