Finnország fehér ország – 372.levél 

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra 

Kedves Olvasók ! 

Amikor ezeket a sorokat írom, Finnország szó szerint fehér ország, hótakaró fedi az országot, mint az alábbi mai hótérkép mutatja.

Mit jelent a fehér szín? 

Több jelentése is van ennek a színnek, tisztaságot, új kezdetet (fehér lap) és az egyszerűségre való törekvést is szimbolizálja. Biztonságot, jót és ártatlanságot is jelent. Azt is állítják, hogy a fehér színnek nyugtató hatása van. A fehér virágok elegánsak, ezt a fehér menyasszonyi csokrok is bizonyítják.  

 De a fehér szó nem csak színt jelent. Ez a szó szervesen kapcsolódik a finn történelemhez. 

Egy kis történelem 

Az elsö világháború politikai és társadalmi változásokkal is járt Európában. Változtak az országhatárok, Finnország, a cári Oroszország nagyhercegsége önálló állam lett. A változás nem járt harc nélkül, 19198 január 27 – május 15 között az országban véres polgárháború volt. A szemben álló két tábor a vörösök és a fehérek csapatai harcoltak egymás ellen. A vörösöket a Szovjetunió támogatta, a fehéreket Mannerheim tábornok vezette.  Ez a háború a fehérek győzelmével végződött  A polgárháború idején Valkoinen Suomi = Fehér Finnország nevű újság jelent meg Vaasa városában. Svéd nyelvű változata Vita Finland  volt. Az újság a háború eseményeiről tudósított.  

Fehér rózsa lovagrend  

Ez a legrégibb állami kitüntetés, melyet G.Mannerheim államfő alapított 2019 január 28.-án.  A kitüntetés öt különböző fokozatához tartozó tárgyak tervezöje  Akseli Gallén-Kallela müvész volt. 

Ezzel azokat tüntetik ki, akik az ország szolgálatában értek el kiemelkedő teljesítményt. A kitüntetést dec. 6.-án, Finnország függetlenségének ünnepnapan kapják a kitüntetettek. Tavaly a legmagasabb fokozatú kitüntetést Sanna Marin finn miniszterelnök kapta.  

Fehér virág Finnország nemzeti virága

Amikor  Finnország 1967-ben függetlenségének 50, évfordulóját ünnepelte a Közszolgálati rádió népszavazást indított a nemzeti virág megtalálására. A szavazás eredményeként a bírálóbizottság választása a gyöngyvirágra esett. A virág képe – tervezö : Antti Neuvonen –   került az 1990-2001 között forgalomban lévö 10 penni értékü aprópénzre. 

Fehér virág az öröm és a gyász virága   

Finnországban sokan kedvelik a fehér menyasszonyi csokrokat és a menyasszony fejdísze is lehet fátyol helyett virágdísz  

Nálunk szokás temetés elött részvét-virágot küldeni a gyászoló családnak, az is sok esetben fehér. A koporsó is lehet fehér, fehér virágcsokorral díszített. 

Fehér konfirmációs öltözet  

Protestáns országban a fiatalokat 15 éves korukban konfirmálják. Ilyenkor minden fiatal hosszú, fehér ruhát visel, ennek a neve alba. 

 Helsinki az Észak fehér városa 

Ez az elnevezés az ötvenes években olt különösen kedvelt, képekkel illusztrált könyvek sőt egy ilyen nevű film is napvilágot látott. Újabban egy másik várost emlegetnek ezen a néven, nevezetesen a Helsinkitöl kb. 600 km-re északra fekvő Oulu városát.  

Fehér munkaköpenyek 

Mint a világ legtöbb részén, az egészségügyben dolgozók nagy része Finnországban is fehér köpenyt hord.  

Fehér szín a finn hadseregben  

A fehér színnel a katonaságnál is találkozunk. A honvédő, téli háború idején a finn katonák fehér öltözetének jelentős szerepe volt a havas harctereken. 

A katonaság téli terepruhája jelenleg is fehér, a szürke foltos öltözet a nyírfák törzseinek színeit utánozva lehetővé teszi a teljes beolvadást a környezetbe. Az alábbi kép téli gyakorlaton készült 2021-ben. (kép :Talouselämä c. ujságból ).

 Téli ünnepnapokon a hősi halottak sírjainál díszőrséget állók is fehér öltözetben vannak 

Kinek fehér a kedvenc színe?  

Szinte mindenkinek van egy olyan színe, amit leginkább kedvel. Állítólag van összefüggés a kedvenc szín és a jellemvonások között. Akiknek fehér a kedvenc színük, azok nyíltak, kiegyensúlyozottak, tudnak uralkodni maguk fölött.  

Szeretik a tisztaságot és magukat is tisztán tartják. Ezek az emberek perfekcionizmusra hajlamosak, ami miatt sokszor kritikusan állnak mások, de magukkal szemben is.  

Semmit nem hamarkodnak el, döntések elött gondosan átgondolják a fennálló lehetöségeket.  

Kedves Olvasók ! 

Befejezésül egy nagyon kedves dal, Jukka Kuoppamäki írta és énekli, itt hallható :  Jukka Kuoppamäki – Sininen ja Valkoinen . A dal elötti reklámszöveget sajnos nem tudom levenni.

Szeretettel ajánlom ezt a Sininen ja valkoinen = Kék és fehér c. dalt mindnyájuknak, de elsösorban talán a finnül tanulóknak. A szöveg könnyü és nagyon jól érthetö. 

Judit Mäkinen  

Forrás :  

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.