Új év – 2023 – kezdetén. 371.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba  Magyarországra  

Kedves Olvasók!  

Rohan az idő, minél idősebbek leszünk annál gyorsabban. A most kezdődő új évet Mentovics Éva versével kezdem:  

Mentovics Éva: Újévi köszöntő 

Szeretetben, egészségben 
legyen részed egész évben. 
Légy szerencsés, vidám, boldog, 
felejtsd el a bút, és gondot. 
Kezdődjön hát egy új élet: 
legyen békés, boldog éved! 

Ebben a versben benne van az a két dolog, amit talán leginkább várunk, egészséget és békét.  

Új év elején sokan tesznek ígéreteket sőt un. Fogadalmakat is az új évre. Ezek Közül a legkevesebb valósul meg, de ahogy a finn mondás állítja: Toivossa on hyvä elää = szabadon fordítva: jó reményben élni.  

 

Mellékelten egy kis felsorolás az ilyen igéretekröl: Többet leszek a családommal és a barátaimmal, a mozgás lesz a szokásom ebben az évben, lefogyok egy pár kilót, abbahagyom a dohányzást és az ivást, megpróbálom törleszteni az adósságomat és végül: tanulok valami újat.  

Ezek közül az utolsót sokan megvalósíthatják pl. egy új nyelv tanulását célul választva. Nagy választék áll rendelkezésre, ezek közül ajánlom a finn nyelvet. Rokonnyelve a magyarnak, hasonló a nyelvtana a magyaréhoz és a kiejtés sem tartozik a legnehezebbek közé. Hátránya, hogy senkire nem ragad rá szorgalmas és kitartó tanulás nélkül. Ez azonban minden nyelvre vonatkozik.  

Mint minden év elején idén is a változások évét kezdtük el. Finnországban a legnagyobb változás az állami egészségügyi ellátás teljes átszervezése, ami sokévi munka eredménye. Hogy ez hogyan sikerül és menyi ideig tart az átállás az új rendszerre az a jövő zenéje. Semmi esetre sem várható gyors és akadálymentes változás, és az is bizonytalan, hogy az ehhez fűzött spórolási reményekből lesz-e valami. 

Az egyre magasabb árak és növekvő infláció más változásokat is jelent. Lehet kérvényezni villanyszámla támogatását ha a január-április közötti villanyszámla összege nagyobb mint 2000 euró. Ez azért jelentős, mert Finnországban sok otthonban van elektromos fűtés és a fűtési szezon minimum 10 hónapig tart. A villanyszámlából 400 eurót a fogyasztónak kell fizetnie. 

Infláció. Kép forrása : Shutterstock

Nyugdíjakkal kapcsolatos változás is van, a munkaviszonyon alapuló nyugdíjak 7 %-kal emelkednek idén.  

A gyerekes családok támogatását erre az évre átmenetileg emelik. Az egyedül nevelő szülök és a munkanélküli szülök támogatása növekszik.   

A lakhatási támogatás összege 8 %-kal több idén. 

Számos változás van az adókkal kapcsolatban. Ezek közé tartozik a munkahely és az otthon közötti közlekedés költségeinek levonhatósága a jövedelmi adóból.  

A dohánytermékekre kivetett adó fokozatos növekedése folytatódik. Jelenleg egy 20 cigaretta szálat tartalmazó doboz ára 8-10 euró között változik, idén az ár az év elejei áremelkedésen kívül júliusban is nő majd.  

Idén megszűnik a lakáskölcsönök kamatainak leírhatósága a jövedelmi adóból, ez Finnországban sok lakost érint. 

Jövedelmi adó Finnországban 2023-ban  

A nyugdíjakat ugyanúgy adóztatják, mint minden más jövedelmet, sőt a nyugdíjasok többet adóznak, mint ugyanolyan jövedelemmel rendelkező dolgozók! Ennek oka, hogy tőlük az egészségügyi biztosításra több adót von le a finn állam azzal a meggondolással, hogy a nyugdíjas korosztály többet veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat.

15 000 eurónál kevesebb évi jövedelem után nem kell jövedelmi adót fizetni. Ezek közé tatoznak pl. azok a diákok, akik tanulmányaik mellett dolgoznak is.

     
Évi jövedelem  / euró 15 000 20 000 30 000 50 000 
Dolgozók  18–52 éves  8,7 % 13,5 % 21,8 % 31,6 % 
53–59 ´ “ 10,2 % 14,7 % 22,8 % 32,5 % 
60–61 “ 10,2 % 13,7 % 22,1 % 32,1 % 
62 “ 10,2 % 12,8 % 21,5 % 31,7 % 
63–64 “. 8,7 % 11,7 % 20,5 % 30,8 % 
65–67 “ 7,2 % 10,6 % 18,8 % 29,5 % 
68 “ 0,4 % 5,0 % 13,8 % 25,3 % 
Nyugdíjas 5,9 % 15,3 % 22,7 % 32,1 % 

 Kedves Olvasók!  

Az idei évhez sok reményt füzünk. Ezek a remények elsősorban talán nem az árakkal kapcsolatosak, hanem a tavaly váratlanul, hirtelen és jelentősen megváltozott életkörülményeinkhez, melyeknek az árak emelkedése csak egy része.  

Bizonytalan lett a jövőnk, nem tervezhetünk semmit úgy, mint régebben. De bízzunk és reménykedjünk abban, hogy a most kezdődött év legfőbb eredménye a béke lesz. Azzal a gondolattal zárom soraimat, hogy az idei év végén levelemben arról írhatok majd, hogy béke van Európában, megindult az újjáépítés Ukrajnában és hazamehetnek a menekültek.  

Önöknek egészséges újévet kívánva   

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.