Közeledik a karácsony 370. levél  

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra  

Kedves Olvasók!  

Lassan de biztosan közeledik a karácsony. Ilyentájt sokan gondolnak arra, hogy milyen ajándékkal szerezhetnek örömet családtagjaiknak, barátaiknak. Finnországban ilyenkor hozza a Joulupukki = Mikulás az ajándékokat 

Kisgyerekes családban könnyű meglepni a gyerekeket. Finnországban sajnos mindenkit elért a virtuális világ, már a kis gyerekek is olyan játékokat szeretnének, amiket a világhálón lehet játszani- egyedül. A családi közös szellemet ápoló szülök inkább olyan társasjátékokat választanak, amiket együtt lehet játszani a gyerekekkel.   

Mivel nálunk télen havas az ország, a téli sportokhoz szükséges sportszerek gyakran vannak az ajándékok között. Finn gyerekek az első sílécet és korcsolyát már 2-éves korukban kapják. A fiatalabbak pulkka nevű szánkóinak is több változata van.   

Idén sok hó van az ország déli részén is ami öröm, mert sokkal világosabb van és sokféle téli sportra van leehetőség 

Sokszor hallani, hogy felnőtteknek nincs szükségük semmire és teljesen fölösleges azon törni a fejünket, hogy vajon mit is adjunk – mert karácsonykor a legtöbben ´mégis adni szeretnének szeretteiknek – a felnőtteknek.  

Ilyenkor el lehet gondolkozni azon, hogy mi is lehet olyasmi, ami nem valami tárgy, hanem un. anyagtalan ajándék. Erre számos lehetőség van. 

Dolgozó családanyák egyik nagy problémája, hogy nincs idejük arra, hogy készüljenek a karácsonyra. Minden idejüket a rohanó hétköznapi munka foglalja el.  

Süssünk egy kuglófot ajándékba. Finnországban különösen karácsonykor szoktunk datolyás kuglófot sütni. Ennek a receptjét már Magyarországon is sokan kipróbálták, többször is leírtam Önöknek, itt van  

Datolyás kuglóf (Taatelikakku ) 

Mi kell hozzá? 

250 g mag nélküli datolya (Finnországban kis, összepréselt datolya-csomagokat mindenütt lehet kapni) 

3 dl víz. 1 dl cukor, 200 g margarin, 2 tojás, 2 kávéskanál sütőpor, 2 kávéskanál vanillincukor és 3½ dl liszt 

Hogy csináljuk? 

A datolyát (vagy az aszalt szilvát) darabokra vágjuk, a cukorral és vízzel összekeverjük és puhára főzzük (kb. 10 perc) . A forró masszába beletesszük a margarint, hagyjuk elolvadni és ezután kihűtjük. Hozzákeverjük  egyesével a tojásoka, majd a lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot. 

Margarinnal kikent és zsemlemorzsával behintett kuglófformába önjük a folyékony tésztamasszát. Közepesen meleg sütőben (175 fok) kb. 45 percig sütjük. A tészta nagyon jól emelkedik, a formát nem szabad színig megtölteni a tésztával. Hogy mikor kész azt úgy próbáljuk ki, hogy beleszúrunk egy kést és ha nem ragadt rá semmi a tésztából, akkor készen van a kuglóf. 

Tipp: Tegyük hideg sütőbe és hagyjuk, hogy a sütővel együtt, lassan melegedjen fel a tésztamassza. Akkor nem ” ugrik meg” és nem is fog összeesni ha kivettük a sütőből. 

Kuva  

Küldjünk egy karácsonyi üdvözletet  

Sajnos az uóbbi években már a legkevesebbek üdvözlik barátaikat egy kézzel írt karácsonyi üdvözlő lappal. Könnyebb és olcsóbb is az interneten küldeni elektronikus postát egyszerre többeknek is esetleg úgy, hogy mindenki látja mindenki elektronikus címét is.  

De különösen az idősebbek közül sokan nem használnak számítógépeket és okostelefonokat. Őket ezért nem nehéz elfelejteni  

Hívjuk meg egy barátunkat egy jó ebédre, vagy vacsorára  

Milyen jó leülni egy szépen terített asztalhoz egy sietségmentes étkezéshez. Közben hosszasabb beszélgetésre is van alkalom. Szemtől szembe és nem a telefonon. 

Legyünk “gyerek csőszök” 

Ha van rá lehetőségűnk hívjuk meg egy baráti család gyerekét. Ez nagy élmény egy kis gyereknek is és a szülök felszabadulnak egy kis időre, “saját” idejük lehet.  

Barkácsoljunk együtt 

Karácsonyi lapokat magunk is csinálhatunk barátainkkal és a gyerekekkel együtt. Felnőttek beszélgetés közben kötözhetik a szaloncukrot és karácsonyfadíszeket is barkácsolhatnak. 

Sétáljunk együtt , segítsünk bevásárlásnál  

Menjünk ki sétálni egy idős barátunkkal, sokan vannak, akik nem tudnak vagy mernek egyedül kimenni az utcára. Talán rosszabb az egyensúlyok, nem tudnak a körülöttük sietőkkel lépést tartani 

A zsúfolt üzletekben nehéz vásárolni, megtalálni valamit a polcokon. Ebben is segíthetünk, mindenki örül az ilyen segítségnek. Esetleg kérdezzük meg idős szomszédunktól, hogy van-e valamire szüksége az üzletből.  

Kedves Olvasók!  

Idén sajnálatosan különleges a karácsony az Európában dúló pusztító háború miatt. Közöttünk is vannak olyanok, akik hasonló időket éltek át, nem is olyan nagyon régen.  

Amikor mi azon gondolkozunk, hogy hányféle süteményt tegyünk az ünnepi asztalra gondoljunk azokra, akik életüket mentve hagyták el otthonaikat, akik idén szeretteiktől távol töltik a keresztény világ legnagyobb ünnepét, a szeretet ünnepét. Tegyük össze a kezünket és nézzünk fel az égre, kívánjuk békés karácsonyi ünnepet.  

Judit Mäkinen  

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.