Tények a finn iskolarendszerről III. 368.levél 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra  

Kedves Olvasók! 

Mai levelemben folytatom a finn iskolarendszerről írt leveleim sorozatát. Ezt azért teszem, hogy a valóságnak megfelelő képet adjak az itteni iskolai életről egyben reménykedve, hogy eloszlatom a meseország Finnország csodaiskoláiról élő illúziókat. 

Amiról nem beszélünk az nem létezik, amit nem látunk az nem létezik ugye? Ez vonatkozik az iskolák hétköznapjainak jelenségeire is. Ezek közé tartozik az iskolai erőszak, amiről senki nem szeret beszélni, de még gondolni sem. Ez azonban nem zárja ki a tényt: Finnország iskoláiban is előfordul iskolai erőszak.    

Mindnyájan tudjuk, hogy minden osztályban vannak olyan tanulók, akik “hangadók “ és olyanok, akik visszahúzódnak és csendben vannak. Vannak ügyesek és gyorsak, de vannak félénkek és lassabbak is. Vannak az osztályokban olyanok, akiknek sok barátja van és olyanok, akik magányosnak is mondhatók.  

Ezért az iskolai életnek is több arca van ugyan úgy, mint bármilyen munkahelynek.  Az általános hangulat nem csak a jól képzett pedagógusok munkájának eredménye, ehhez a tanulók viselkedése is hozzájárul, amire az ök otthoni körülményei is nagy befolyással vannak. A másokkal szembeni erőszakos viselkedés már a napköziben is kezdődhet. 

Milyen az iskolai erőszak ? 

Napközik  

Erőszakosan viselkedő gyerekekkel már a napközikben is találkoznak a nevelők. Ezen a szinten ez fizikai, kiközösítés a csoportos játékokból, lökdösődés, verekedés is előfordul. A kis gyerekek kézzel, lábbal, sőt foggal is “harcolnak “ megharapják az “ellenséget “. 

Finnországban 2018-óta érvényes egy törvény. Varhaiskasvatuslaki : https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180540 Ez pontosan meghatározza az óvodásuk viselkedésével  kapcsolatos problémákat és azok leküzdésének lehetőségéit. A névelők nehéz feladat elött vannak, ezt a nagy csoportok nem könnyítik meg. Ezt az is nehezíti, hogy a szülök inkább a nevelőket hibáztatják gyerekük erőszakos viselkedésének okaként és saját csemetéjüket drága kis angyalnak tartják.  

Sajnos nem egyszer előfordul, hogy a szülök kiveszik gyermeküket az óvodából, legjobb esetben új helyet találnak neki- máshol.  

Iskolák 

Az iskolákban zavaró viselkedésű diákokkal szemben a nevelőknek rendkívül nehéz a helyzete. A diákok és pedagógusok munkáját szabályozó törvény: Perusopetuslaki 1998 óta érvényes  .https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628. 

Ebben meghatározzák a nevelők fegyelmezési lehetőségeit és azokat a helyzeteket, melyekben kötelesség beavatkozni a tanuló oktatást zavaró viselkedésének esetén.  

Elsősorban nevelői céllal rendezett megbeszéléseket (kasvatuskeskustelu) kell rendezni. Vannak olyan iskolák is pl. Kotka városában, ahol az ilyen nevelő-diák beszélgetéseket egy ezzel megbízott tanár, Kotka esetében Katja Lappi történelem tanárnő vezeti. Neki az a tapasztalata, hogy legalábbis az ö iskolájukban nagyon kevés az olyan eset, melyet nem lehet együttes, megbeszéléssel megoldani.  

Felsőbb osztályokban az okostelefonok általánossá válása is létrehozhat visszás helyzeteket. Ilyen pl. Ha a tanuló felszólítás ellenére sem zárja el a telefont óra alatt. Ha a tanár erre megpróbálja valamilyen úton rábírni, a diák nem egyszer feljelentette oktatóját erőszak alkalmazása és önrendelkezési jogának megsértése miatt. Utóbbira bíróságra került esetekre is van példa.  

Ezek a telefonok sok lehetőséget adnak a bántalmazásra. Lehet téves híreket terjeszteni a másikról, lehet fenyegetni, rágalmazni, képeket terjeszteni. Mindezt lehet az internetes fórumokon keresztül névtelenül is megtenni. De el lehet tulajdonítani valakinek a profilját, annak nevében a legkülönbözőbb téves, sértő és kárt okozó tartalmat terjeszteni a szociális fórumokon.  

Ennek következtetésképpen az így megsértett tanulótárs pszichésen is megbetegedhet, depressziós tünetekkel kezelésre szorulhat, extrem esetben iskolaváltoztatásra is szükség van. Sajnos ilyenkor nem egyszer a sértett és nem a sértegető változtat iskolát.  

Az utóbbi években Finnországban nőtt a fiatalok mentálhigiéniás kezelésének szükséglete. Ehhez nagyban hozzájárult a korona vírusjárvány miatti elszigeteltség és az iskolai közösség hiánya. Nagy szerepe van az iskolai világban történt sok és nagy változásnak is. Az önirányításos tanulás bevezetése és az inkluziónak nevezett – minden tanuló egyenlősége – módszer nem váltották ba az azokhoz fűzött reményeket és elvárásokat.  

Iskolák harca az iskolai erőszak ellen  

Finnország iskoláiban nem titok, hogy vannak problémák és mindent megpróbálnak az iskolai erőszakkal összefüggő kihívások legyőzésére. Ezt a célt szolgálja a KiVa program. Mi is ez?  

Turkuban az ottani egyetemen az Oktatásügyi  Minisztérium támogatásával  programot fejlesztettek ki, melynek célja az iskolai erőszak megelőzése, annak elő fordulása  esetén határozott beavatkozás és az erőszakos cselekedetek és azok elkövetőinek valamint az attól szenvedőknek követése.  

A program neve. KiVa Koulu. 

Kuva logosta ja lapsista 

A szó így :kiva = klassz, kiváló, de KiVa = Kiuksauksen Vastustaminen : kuisaus = kínzás,vastustaminen = ellenzése ebben az összetételben. 

A KiVa program létrehozói és kidolgozói Christina Salmivaara pszichológia professzor és Elisa Poskiparta szakértő  Ez a program 2007 ősze  óta működik, kezdetben  39 iskola kb. 4000 tanulója vett részt a programban. A résztvevő iskolákban csoportos foglalkozásokat rendeznek, melyekben az iskolai erőszak megelőzésére konkrét megoldásokkal is foglalkoznak. 

Az erőszakot alkalmazó és az attól szenvedő tanulókkal külön- külön is beszélgetnek, Az első eredmények azt mutatták, hogy a program hatásos és ezért a KiVa program külföldön is elterjedt, többek között Angliában, Hollandiában, Belgiumban, Chilében , Svédországban , Észtországban, Olaszországban, Mexikóban sőt Magyarországon is kipróbálták Jelenleg 20 országban alkalmazzák ezt a finn módszert.  

KiVa program Magyarország iskoláiban  

A témában nagyon sok irodalmi adat és beszámoló áll az érdeklődök ¨rendelkezésére magyar nyelven. Áki Önök közül összefoglalóan akarna erröl olvasni, nézzen be abba az országos jelentésbe, mely 2015-ben  

 Közösségi alapú, komplex iskolai agresszió- és zaklatásmegelőző program címen Péter-Szarka Szilvia – Fehérpataky Balázs írt. A tanulmány alább a források között megtalálható. 

Érdekes cikket írt a finn módszerről Dózsa-Vépy Renáta. A cikk 2019-ben jelent meg és mivel nagyon jó összefoglalása a program elveinek itt olvasható a cikkből idézve :  

  • “Az iskolai megfélemlítés/zaklatás észlelésekor a diákok névtelen bejelentést tehetnek egy erre szolgáló internetes felületen. 
  • Jelentős szerepet kapnak az érzelmek és értékek. A gyerekek megtanulják, miként értelmezzék társaik nonverbális jeleit, valamint sokat foglalkoznak az empátia és a mások iránti tisztelet kérdéskörével. 
  • A tantestületből kiválasztanak egy-két tanárt, akikben a gyerekek megbíznak, és akikhez fordulva megértésre, segítségre lelhetnek. 
  • A szünetekben mindig van felügyelő tanár, aki figyeli a gyerekek viselkedését. 
  • Kijelölt tanárok támogatják az áldozatokat és a tanúkat, párbeszédet kezdeményeznek, és ezt addig teszik, míg a probléma meg nem oldódik.” 

Kedves Olvasók!  

Azzal a reménnyel zárom a finn iskolarendszer ismertetésére írt kis levélsorozatomat, hogy közelebb hoztam Önökhöz az itteni iskolák hétköznapjainak problémáit.  

Mindentől eltekintve örömmel írom, hogy Finnország iskoláiban általában nyugodt a légkör, a tanulók szívesen járnak iskolába. Az oktatók és tanulók kapcsolata közvetlen és bizalmas. Az iskolai légkör és a közösség jelentősége fokozottabb figyelmet kapott a korona vírusjárvány okozta elszigeteltség miatt. Sokan – mint az élet más területén is – most ébredtek arra, hogy mit jelentett az, ami már nincs. Újra rájöttünk arra, hogy együtt könnyebb, mint egyedül, ez tény melyre Finnország történelmében többször is találkozunk. Nem hiába volt az a szó, hogy Yhdessä = Együtt Finnország centenáriumi évenek mottója.  

Judit Mäkinen  

Forrás :  

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.