MIndenféle vásár: Heringvásár Helsinkiben  365.levél  

Finnországi levél hazámból Finnországból, szülöhazámba Magyarországra 

Kedves Olvasók !  

A sokféle Finnországban is rendezett  vásár között különleges helyet foglal el a heringvásár. Ennek az az oka, hogy ez Finnország legrégibb hagyományos  eseménye, a vásárt ugyanis 1743 óta rendezik. A heringvásár helye 1820 óta Helsinki déli kikötője. 

Egy kis történelem 

Talán nem sokat gondolunk arra, hogy az elmúlt évszázadokban sok ország önellátó volt. Ez a finneknek – ahol az ország alapterületének kevesebb, mint 10 % – a alkalmas mezőgazdasági termelésre – azt jelentette, hogy a hosszú télre mindenféle raktározott élelmiszerre volt szükségük. Ezek közé tartoztak a házilag készült halkonzervek is. Ennek hagyományát őrzik a mai, otthon készült halkészítmények.   

Sokan viccelődnek ” halszagú rokonainkról” a finnekről. Ehhez a humornak szánt megjegyzéshez nagy adag tudatlanság járul–hiszen az illető viccfaragók nem tudják, hogy a táplálkozásban a különféle halaknak milyen óriási szerepük volt és van is mind a mai napig. Az élelmiszerek  nagy választéktól eltekintve, manapság  is ajánlatos kétszer hetente halat enni. Az állati zsiradékok közül a halzsír az egészséges zsírokhoz tartozik. Mivel Finnországban nem minden gazdaságnak telt arra, hogy teheneket tartson, de halászni szinte mindenütt lehetett  ez a tény nagyban befolyásolta a hagyományos táplálkozási szokások kialakulását. 

Megjegyzés: tudom, hogy a magyarok között sokan vannak, akik un. elvből nem esznek halat, “Nem bírom a halszagot!”  felkiáltással válaszolnak egy-egy finn meghívásra. Ennek az lehet az oka, hogy ók talán ök. soha nem kaptak friss halat, ezért nem tudják, hogy a friss halnak nincs kellemetlen szaga 

Akik tiltakoznak a helételek ellen valószínűleg azt sem tudják, hogy hányféle módon és mennyire ízletesen lehet a halételeket elkészíteni. 

A XVIII. században Helsinkiben évente két heringvásár is volt, januárban és szeptemberben , ezeket a kormányzó rendelkezése alapján megszüntették, de megmaradt a sózott hal árusításának joga.  Így jött létre a heringvásár ami azóta is kedvelt és sok látogatót vonz október első hetében a kikötőbe. Idén a vásár első napján az időjárás is kedvezett a látogatóknak, napos idő volt és kb. 14 C fok a déli órákban.  

Heringvásár 2022-ben 

A vásár okt 2 – 8 ig tart, a kikötőbe az ország sok helyéről érkeznek halászok saját kis hajóikkal. Ök egyenesen a kis halászhajókról árulják a legkülönbözőbb, házilag készült halkonzerveket. A vevők közvetlenül a csónakok melleri parton sétálnak. 

Üzlet a kis halászhajó hátsó részében a piac partján

  A kikötőben ezen a héten régi vitorláshajókat is lehet látni. Ezek  az Albanus, Olga, Vivan és Valborg  nevű hajók. 

Történelmi vitorlások Helsinki déli kikötőjében

Idén 26 halásztól lehet vásárolni nem csak halat, hanem a szigetvilág más termékeit is, ezek között házi kenyeret és birkagyapjúból kötött holmikat: kéztyüket, sálakat, sapkákat is.  

A vásár területén működő lacikonyhák illata csalogatja a látogatókat és a legkülönbözőbb friss, roston sült halételeket lehet megkóstolni.  

Lacikonyha a heringvásár területén, a piacon

 Az idei vásárral kapcsolatban Helsinki városának közleménye fokozott figyelmet fordít a környezettel kapcsolatos témakörre. A közlemény megállapítja, hogy a halászat nem csak egy életfontosságú foglalkozás, hanem annak környezetvédelmi hatása is van. A nagy halzsákmány csökkenti a Balti tenger eutrofizálódását mivel a heringzsákmány azt jelenti, hogy a tengerben kevesebb lesz a tápanyag. 

Milyen a heringzsákmány ?  

A heringvásárra érkező halászok kb. 16 000 kg heringet fognak ki  minden évben ,ez azt jelenti, hogy mivel a vízben ennyivel kevesebb a tápanyag  kb. 64 millió kg moszattal egyenlő értékben lesz tisztább a víz.  

Az idei heringvásárt Juhana Vartiainen, Helsinki polgármestere ünnepélyes keretek között nyitotta meg a Vivan nevű történelmi vitorláshajó fedélzetén.  

Juhana Vartianen megnyitja a heringvásárt

 A piactéren a Suomalainen klubi fúvószenekara szórakoztatta a látogatókat és a vásár hetében a hangulatot a Meriteatteri zenészeinek Antti Autio-nak és Vera Veiskola-nak  harmonikán előadott régi  dallamai teszik nosztalgiával telítetté. 

Kitüntetö díjak a legjobb termékeknek 

A vásár első napján hivatásos halászokból és a heringételeket kedvelő szakértőkből összeállított bírálóbizottság két díjat ad az idei legjobb készítményeknek. Ezek a hering meglepetés és a legjobb fűszeres hal díjak.  

A kapros halkonzerv kapta idén  a heringmeglepetés első díját. Ezt Pirjo é Reima Salonen készítették, Taivassalo-ban. Az 1687 lelket számláló település Helsinkitől 216 km.-re van nyugatra a tengerparton, svéd neve Tövsala.   

Taivassalo-Helsinki 216 km

 A legjobb fűszeres halkonzervhez füzödö díjat Magnus Nyholm kapta. Ö Helsinkitől kb. 76 km.-re keletre,  Porvoo városához közeli szigetvilágban Tirmoban él.  

Helsinki-Tirmo 76 km

A alábbi képen a nyertesek közül Magnus Nyholm és Pirjo Salonen látható Helsinkiben, 2022 okt. 2..an Ők saját halászhajóikkal érkeztek a heringvásárra Helsinkibe.

A heringvásár díszokleveles nyertesei

Kedves Olvasók !

Ha valaki éppen most van Helsinkiben, vagy ha a napokban lesz itt, okvetlenül látogassa meg a déli kikötőt és élvezze a heringvásár sajátosan illatos, nyüzsgő, vidám hangulatát. Ilyen kikapcsolódásra most mindenkinek nagy szüksége lenne.

Judit Mäkinen

Forrás: 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.