Finnországba készülőknek. 362.levél  

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók!  

Mai bejegyzésemre az adott okot, hogy rendszeresen és évek óta olvasom a szociális média magyar nyelvű oldalait. Sok ilyen oldal létezik. Ezekre írnak többek között azok is , akik tervezik a Magyarországról történő kivándorlást más országokba. Ahol könnyebb az élet, ahol “ jobb a gyereknek “, akinek a gondos szülök szebb és főleg boldogabb jövőt szeretnének biztosítani, mint ami – véleményük szerint- Magyarországon várja őket.  

A kivándorlásra célba vett országok között Finnország is szerepel, hiszen nálunk, az un. jóléti államban magas az életszínvonal. Finnország sok mindenben élen jár és már többszörösen megállapítva is a “világ legboldogabb “ lakosainak országa, sokakat vonzó ország.   

 Aki Finnországba készül szívesen kér tanácsot már itt lakótól. Különös érdeklődésre tart számot az olyan blog vagy podcast, melyben Finnországban élő ad tanácsokat a finn bürokráciára, betegbiztosításra, vagy lakáskeresésre vonatkozóan. Az interneten személyes blogok és podcastok formájában sok információ található. Többféle tájékoztatást lehet olvasni és hallgatni.  Ezekben az itt élők életük sikereiről tájékoztatják az érdeklődőket. Nem olvasok csalódásról, elkeseredésről,sikertelenségről, a beilleszkedés nehézségeiről.  

Senki nem ír az óhaza baráti körének elvesztése felett érzett szomorúságról , otthoni beteg, idős szülők miatti aggodalomról.. Senki nem ír vagy “mesél “ az idegen nyelvi környezet miatti kommunikációs nehézségekről, az ismeretlen ételekről, a téli rövid napokról, a hosszú és hideg télröl, az új ország  ügyintézésének bonyolult bürokráciájáról, a magas jövedelmi adókról.  

Jövedelmi adó% Finnországban és Európa más államaiban

Senki nem ír arról, hogy milyen nehéz és hosszadalmas folyamat megtanulni jól finnül, hogy otthoni képzettségének megfelelő munkát találjon Finnországban. Senki nem ír arról, hogy esetleg megbánta a kivándorlást, mivel ráébredt arra, hogy máshol sem zöldebb a fü és mindenütt vízzel főznek. Már csak ezért is szeretném a tanácsot kérők és kapók szíves figyelmébe ajánlani, hogy

Tisztázandó, hogy ki ad tanácsot !

Az, aki finn házastárssal költözött Finnországba teljesen másként illeszkedik be, mint az, aki egyedül jön, vagy azok, akik mindketten más állam állampolgárai. Finn élettárs mellett az első finnországi pillanattól kezdve minden könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb. 

A finn élettárs, aki egyben ugye személyes tolmács is megkönnyíti az itteni bürokrácia útvesztőiben való eligazodást. A finn élettárs kitölti a kérdőíveket, elkísér a hivatalokba az orvoshoz, a nyelviskolába, ahol a finn állam fizet azért, hogy az élettárs oda jár. A finn élettárs segít a bevásárlásnál elmagyarázza az ismeretlen árucikkeket és csomagolásokra írt neveket, kibogozza a használati utasításokat.  

A finn élettárs megismerteti az új családtagot az új, finn családdal, baráti körébe is bevezeti élettársát és megismerteti öt az itteni szokásokkal. Finn élettárs az új, finnországi élet minden területén segít és támogat.  

Ezért finn élettárssal élők tanácsai nem vonatkoztathatóak egyenesen az ide költözni szándékozókra, ezt talán jó tudatosítani tanácsokat olvasva vagy un. “mesélő “ podcastban hallgatva.  Az ilyen tanácsadó jót akarva, akaratlanul is félrevezeti a tanácsra szorulókat és minden lehető kérdésre tanácsokat osztva, sajnos nem fogja fel, hogy többet árt mint használ.

Mindenkinek, aki Finnországba készül őszintén és jót akarva ajánlom, hogy alaposan ismerkedjen az országgal. Szerezzen minden lehető úton sok és sokoldalú információt az itteni életről, annak minden napos és árnyékos – mert olyan is van – oldaláról is. 

Utoljára és közel sem utolsó sorba említendő, hogy finn élettárs segítségével a finn nyelv sem tűnik legyőzhetetlennek.

Isten hozott a finn nyelvhez

Magyarajkuak könnyebben tanulnak finnül, mint mások, a tanulás gyorsaságában a motivációnak van rendkívül fontos szerepe. tanulásának több módja is van, ezek között az interneten történő virtuális tanulásnak is szerepe van.   Eltekintve attól, hogy Finnországban sokan tudnak angolul, ez az ország mégsem Anglia, a beilleszkedést a legjobban a finn nyelv ismerete teszi lehetővé.

Kedves Olvasók !  

 Félreértések elkerülése végett szeretném leszögezni, hogy senkitől nem irigylem a jobb, könnyebb és boldogabb életet. Mindenkinek szívből kívánom, hogy a kivándorlással és jövendő finnországi életével kapcsolatos álmai valóra váljanak. 

Judit Mäkinen

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.