Finnország a piacok országa. 360.levél

  

Kedves Olvasók !  

Egy országgal sokféleképp lehet ismerkedni. Egyik módja az ismerkedésnek a piacokkal való ismerkedés. Minden piacnak is saját atmoszférája van, saját illata, saját zenéje, saját hangja, saját törzslátogatói. Mai levelemben Finnország nyári piacainak egy részével ismerkedhetnek Önök. 

Az ország legnagyobb piaca természetesen a főváros,  

Helsinki piaca. Télen-nyáron látogatható, nyáron hemzseg a turistáktól, idén is két évi korona-járvány okozta csendes időszak után.   

Helsinki piac- Kauppatori

Egy kis történelem 

A tér finn neve: Kauppatori. (kauppa = üzlet,tori = tér ), svéd neve: Salutorget.  Története az 1800-as években kezdödik, azokban az éekben amikor Finnország  nagyhercegségként  Oroszországhoz tartozott. Helsinki lakosai itt vásároltak be, a tér forgalmas és pezsgö volt. A tér a város történelmi központjához közel, a déli kikötővel határos. Az 1800-as évek elején halászcsónakok kikötője volt ez az öböl, 

A piacon szinte minden kapható, zöldségek, gyümölcsök, halak sőt rénszarvasbör és ékszerek is. Sokan vásárolnak itt “madárlátta” vásárfiát ami szószerint ´értendő, a piacot a vásárlókon kívül a sirályok is kedvelik.  

 

Finnországban minden városban vannak piacok, de télen csak a nagyobbak tartanak nyitva. Az alábbiakban bepillantunk öt finn város nyári piacaira.  

Salo – esti piac  

Az esti piac nem jelent sötét piacot- tudjuk ugye, hogy Finnországban nyáron esténként is világos van. Salo 51400 lelket számoló város Helsinkitől 114km-re nyugatra egy Halikonlahti nevű tengeröböl partján  

Salo- esti piac

Piaca bolhapiacként is működik, látogatói élvezik a piacon fellépő zenészeket és a finom, friss, langyos,a piacon sütött lekváros palacsintát.  

Kuopio piaca 

Kuopio egyetemi város, a Kallavesi tó partján . Lakosainak száma 121 00, távolsága Helsinkitől 226 km észak-keleti irányban. A helybeliek savoi tájszólásban, büszkén “mualiman napa” a világ köldökének hívják városukat. A piac télen is nyitva van, egyike a legjobb karácsonyi piacoknak, 2021-ben ennek a piacnak 120 000 látogatója volt. A képeken a téli ´s nyári piac látható.      

A piac különlegessége, hogy a hagyományos piaci árukon kívül egy fodrászat is müködik ott , ahova be lehet toppanni egyszerűen előre foglalt időpont nélkül. 

Kuopio piacán nemzetközi vendéglők is működnek, ezekben lehet kóstolgatni belga, tájföldi, olasz és görög finomságokat is. A piacra látogató gyerekeket játszótér is várja.  

Somerniemi – nyári piac  

.KIs helység , lakosainak száma 8528, nyáron ennek többszöröse. Területén 2200 mökki van, mivel tavakban gazdag terület.  Távolsága Helsinkitöl 90 km északnyugati irányban.  

Kuva torista  

Somerniemi – ny´ri piac

Mozgalmas napokon a nyári piac látogatóinak száma eléri az 1000 látogatót, az árusok száma 200-300 között változik. szeptember elejéig látogatható. A téren frissen füstölt lazacot és kolbászt. Természetesen kávét és mindenféle üdítő italt is lehet fogyasztani. Egyszer rendeznek minden nyáron un. kalapnapot, ilyenkor a látogatók sokféle kalapkreációt mutatnak be, gyerekek is részt vesznek ezen.  

Savonlinna piaca  

Önök közül bizonyára nem ismeretlen Savonlinna neve, az ott rendezett Operaünnepségeknek világhíre van. A nyári piac kedvelt helye ismerősök találkozásának is, társaságban lehet kóstolgatni a környék finomságait.  

 A finn nyelv iránt érdeklödök rengeteg új szóval találkozhatnak a piacon. Vajon mi is a lörtsy, möttönen vagy a rättänä ? A kenyértésztába sütött apró hal = muikkukukko is kedvelt finn különlegesség. A lörtsyt -hússal töltött- kóstolni is lehet.

is lehet.

A téren bizonyos napokon zenészek is szórakoztatják a látogatókat.  

Mikkeli piaca 

Mikkeli Etelä-Savo tájegységének központi városa, a Saimaa tó délnyugati partján. lakosainak száma 52 000. Több mint 3000 km területén kb. 700 tó található. Helsikitöl észak-keleti irányban kb. 231 km- re könnyen elérhető nagy országutak mentén.  

A piac hosszú múltra tekint vissza, 1838 óta áll a lakosok rendelkezésére. Hetente 6 napon látogatható, minden hónap elsö szombatján a környék östermelöinek terfmékeit löehet itt frissen vásárolni.  

Mikkeli- piac

Minden kapható, a hagyományos kínálathoz ékszerek,fa- és kézimunkák is tartoznak. Természetesen nem szabad elfelejteni a halpiacot sem. Mikkeliben is fújnak a nemzetközi szelek, többek között indiai és tájföldi ételekkel is lehet ismerkedni itt.  Augusztus 6.-án , szombaton elő zene szórakoztatta a vásárra érkező sokaságot.  

Kedves Olvasók !  

Finnország  az utóbbi évtizedekben változott agrárországból modern, ipari országgá. Elmondható azonban, hogy szerencsére még mindig megtartotta régi hagyományait, szokásait, ételeit. Még mindenki beszélheti tájvidékének tájszólását és örülhet a piacok forgatagának  a helybeli ismerősökkel történt váratlan találkozásoknak és baráti fecsegésnek. Mert a finnek sok téves elképzeléssel ellentétben nem mogorvák és zárkózottak. Igazi megismerésükhöz azonban – sajnos ? –  finn nyelvtudásra van szükség . De remélem, hogy bepillantás a finn piacok életébe közelebb hozta Önökhöz az igazi Finnországot.   

Judit Mäkinen    

 
Forrás ;  

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.