Mindeféle gyapjúzokni – mancszokni. 359.levél

 

Kedves OLvasók !  

Önök közül sokan olvasták korábbi leveleimet, melyekben Finnországról, mint a gyapjúzoknik országáról írtam pl. Itt : https://finnorszagilevelek.com/2021/09/27/finnorszag-a-gyapjuzoknik-orszaga-339-level/ 

Egy kis háttér 

A gyapjúzokni szeretetének több oka is van Egyik ok természetesen az időjárásban keresendö. Minthogy finn vélemény szerint nincs rossz idő, csak elégtelen öltözködés nálunk a legkevesebben járnak télen olyan cipőben vagy csizmában, esetleg tornacipőben, amiból jancsiszöges talpú és bélelt változat is kapható- amihez nem vesznek fel egy jó, meleg gyapjúzoknit. 

Téli, utcai tornacipö

A gyapjúzoknik a bölcsőtől a koporsóig elkísérik a finneket. Egyházközségi ajándékként az újonnan megkeresztelt kisbabák sok helyen kapnak gyapjúzoknit és az un. mennyországzoknikat  – taivassukka – szeretett hozzátartozóíknak kötik az ittmaradottak. 

 A mai világban, az un. Jóléti államokban már “mindenkinek van mindene amire szüksége van, nem egyszer gondot okozhat egy születésnapi/karácsonyi ajándék. Ezt Finnországban a legegyszerűbbén gyapjúzoknival lehet megoldani. Minden  túlzás nélkül elmondható, hogy  nálunk a gyapjúzoknikötés a textil-művészet egy ágazata. Gondolták volna, hogy ilyen zoknikat is lehet kötni? 

Gyapjúzoknihasználat Finnországban  

A gyapjúzoknik használatával összefüggő szokások a finn hétköznapokhoz tartoznak. Ezek között elsőnek említendő, hogy finn otthonokban még a meghívott vendégek is levetik a cipójukét az előszobában és zokniban vannak- gyapjúzokniban! A leggondosabb háziasszonyok a vendégeknek is ajánlanak zoknit. 

Kuva vierassukat 

Vendégváró zoknik

Finn óvodákban és az iskolákban is zokniban – óvodában inkább papucsban- van a legtöbb gyerek. Az érkezéskor mindenki leveti a cipőjét.

Nincs jobb egy meleg zokninál

Az oktatók papucsban vagy más házi-cipőben vannak. Ez a szokás a téllel kapcsolatos. A hideg és lucskos utcákról nagy,meleg, téli csizmákban érkező gyerekeknek ilyen felszerelésben tölteni egy egész napot fűtött iskolában egészségtelen. Nem is említve, hogy a takarítás mennyivel egyszerűbb, ha a padló viszonylag tisztán marad.

 Finn iskolákban a mai napig tanítják a gyapjúzoknikötés titkait attól is függetlenül, hogy ez manapság már nincs a hivatalos tantervben. Ez a kézimunka az általános iskola 7. osztályának anyaga és fiúk is részt vesznek ebben.  

This image has an empty alt attribute; its file name is olavi-kultarinta.jpg
Olavi Kultarinta

Ezen a képen a 14 éves Olavi Kultarinta látható, aki szeret gyapjúzoknit kötni. 

A gyapjúzoknikötésnek nyugtató hatása van, állítja Joonas Kaksonen mérnök, négy gyerek apukája.

Joonas Kaksonen

Kaksonen Jyväskylä városában él, számítógépekkel foglalkozik és azt tapasztalta, hogy semmilyen hobbynak nincs olyan nyugtató és stresszoldó hatása, mint a kötésnek. Kötés közben semmi mással nem kell foglalkozni és semmimásra nem kell gondolni. Míg a játszótéri parkban van a gyerekekkel- köt.  

Nincs egyedül ezzel a véleményével. A finn rádió és televízió 2019-ben vizsgálta, hogy a férfiaknak mi ia véleményük a kézimunkáról és különösen a kőttésről.  

Turku közelében Masku-ban a település papja Kari K. Salo évek óta kötöget. Szerinte, ha valamire várni kell, gyorsabban múlik az idö kötéssel és a kézimunka levezeti a várakozáshoz kapcsolódó, esetleges idegességet is.  Sokan azt is állítják, hogy ha valamilyen mintát kötnek, a szemek számolása és a minta követése kötés közben egyenlő egy stimuláló agytornával. Annak is kizárólag pozitív hatása van, hogy azonnal lehet látni a munka eredményét. 

Finnországban számos kampány segítségével él a kézimunkázás összekötve a hasznosat a szórakozással és az együttléttel, mivel sokan járnak rendszeresen kéziminkakörbe, ahol kötés, horgolás közben eszmecserére, tereferére is van alkalom. 

Finnországban zoknit nem csak az emberek, hanem az állatok is hordanak, elsősorban a kutyák. Ezek az un. Tassusukat = mancszoknik védik a mancsokat télen a nagy hidegben. Állatokhoz kapcsolódó üzletekben sok helyen kaphatók ezek a “mancszoknik”, többféle mancsméretben.  

Kuvia  A fenti képen látható mancszoknikon fényt visszaverő csíkok vannak, ezeknek a sötét, finnországi téli napokon védő szerepe is van, messziről látják az autósok, hogy valaki kutyát sétáltat. A mancszoknikat tépőzár tartja a lábakon.  

Még egy helyen használnak mancszoknikat és ez az állatorvosi rendelőben van. Az állatok gyógyításának fejlődésé és egyre fokozódó lehetőségei fokozták az állatorvosi műtétek számát. Ezek nem egyszer nagyobb, azaz hosszasan tartó operációk, Műtét közben az állat is takaró alatt fekszik, de a mancsain keresztül nagy hőveszteségre kerülhet sor.  

Takala klinika: koiramütét -meleg lábakkal !

Nurmoban, Seinäjoki városához közel van egy állatklinika, a neve Eläinklinikka Takala. Ez a klinika fordul tavaly a szociális médián – saját facebook oldalán- keresztül a kötőtűket forgatók segítségét kérve. Szükségünk lenne anesztéziazoknikra. A kérés futótűzként terjedt, azóta többszáz zoknit kaptak és csomagok érkeznek hozzájuk az ország minden részéből zoknikkal, takarókkal.  Mindenféle állat kaphat itt hivatalosan anesztéziazokninak nevezett mancszoknit, a kutyák, macskák, sőt a tengerimalacok is.

Kedves Olvasók !  

Ebből a levélből talán kiderül, hogy a gyapjúzokni nem csak a lábak egészségét szolgálja. A gyapjúzokni egy univerzális segédeszköz, mely elősegíti az összetartozást, a segítőkészséget és a lelki egészségi állapot fenntartását is. 

Ki tudja, talán lesz Önök között is valaki, aki levelem elolvasása után előveszi a kötőtűit és a szekrény sarkában már szinte elfelejtett fonalakat is?   

Judit Mäkinen  

Forrás:  

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.