Váratlan nyári vendég Hamina városában 358.levél  

Kedves Olvasók!  

Finnországban rövid a nyár, ez az évszak a vendégjárás évszakának is mondható. Különösen idén, a korona-járvány miatti korlátozások megszűnésével nőtt a túrizmus, ezen belül a belföldi túrizmus szerepe lett nagyon fontos. 

De külföldről is érkeznek turisták. Mindenféle turista van, ezek közé tartoznak a váratlanul érkező és nálunk ritka turisták. Ilyennek mondható mai levelemben bemutatott vízi turista, aki úszva érkezett egy délfinnországi város, Hamina csónak kikötőjébe.  

Váratlan vendég a haminai csónakkikötőben

Július 15.-én egy csónakázó háromtagú társaság fedezett fel egy úszó állatot a vízben. Először arra gondoltak, hogy egy kutya úszik, majd fókára gondoltak- fókák Finnországban a tengeren kívül édesvízi tóban, a Saimaa nevű tóban is élnek- de amikor a hosszú fogakat meglátták hamarosan kiderült, hogy egy rendkívüli úszóról van szó, egy rozmár látogatott Haminába.

 Még a szakemberek körében is csodálkoztak a finnül mursu nak hívott vendégre, mivel a Balti tenger nem a rozmárok otthona. Ezek az állatok az arktikus vizek lakói és csak találgatni lehet, hogy milyen útvonalon érkezett ez a felnőtt állat Haminába. Feltehetőén a szűk dániai víziutakon át jutott be a Balti tengerbe.  

Ha ez ugyanaz a rozmár, mit a norvég partokon is megfigyeltek, akkor ezen az útvonalon úszva juthatott Finnországba. Ezt az útvonalat mutatja a Norvégiában Stena-nak elnevezett rozmár lehető útja. Megjegyzésre érdemes, hogy jó úszó lehet Stena.

Stena rozmár feltehető útja Norvégiából Finnországba

Az eltelt napokban Finnországban mindenki reménykedett abban, hogy az állat elhagyja Haminát és visszamegy oda, ahonnét jött. Sajnos egyenlőre ez csak remény. 

Tegnap Kotkanál a rozmár egy halász-varsába úszott be – feltehetően az abban lévő halakra fájt a foga – és a segítségére érkezett halász csónakját feldöntötte akkor amikor a halász a varsán egy nagyobb kijáratot próbált csinálni, hogy a nagy állat kiszabaduljon.

Szerencsére tengeri őrség a halászt kimentette a vízből és a feldöntött csónakot a partra vontatták.  

Kedves Olvasók!  

A sokféle vendég között sajnos néha vannak meghívás nélkül érkező, kellemetlen vendégek is. Önöknek csak kellemes vendégeket kívánok. 

Judit Mäkinen   

Forrás :  

Utóirat: Szomorú hír. Kiderült, hogy a rozmár kiéhezett állapotban van, azért megy a szárazföldre, mert már nem tud rendesen úszni. A bőre alól eltűnt a védő zsírréteg. Ezért elhatározták, hogy megpróbálják Helsinkibe hozni az állatkert kórházába. Tegnap, júl 19.-én este sikerült az állatorvosok által elaltatott rozmárt – kb. 1000 kg súlyú – egy szállításra alkalmas ládába emelve teherautóval Helsinkibe hozni .Sajnos a rozmár nem bírta ki az utat és a stresszt- mire Helsinkibe értek vele már a rozmárok mennyországában úszott. Forrás: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008954852.html

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.