Július 6 Eino Leino finn költő napja

Kedves Olvasók !

Finnország egyik legjelentősebb költőjének napját ünnepeljük ma, amikor az ö tiszteletére lobognak a zászlók szerte az országban.

Eino Leino 1878-1926

Róla hosszabb ismertetést írtam már régebben, itt olvasható : https://finnorszagilevelek.com/2016/07/07/juliusi-zaszlos-unnepnap-eino-leino-napja/

Verseit többek között Képes Géza fordította magyar nyelve.

Nocturne c verse így kezdödik : Fülemüle csattog az ág-hegyén,
kalászok fölött ég a telihold.

A jelenlegi helyzetben érdemes megemlíteni, hogy Eino Leino 1917-ben és 1919-ben irt olyan verset, melyek Ukrajnával foglalkoznak. Ezekben kiáll a szabadságáért küzdő állam mellett. A finnül tudóknak és komolyan finnül tanulóknak okvetlenül érdemes elolvasni ezeket, itt találhatók : https://www.kainuuneinoleinoseura.fi/?x118281=395786

Finnországban sok helyen ünneplik ma a költőt és egyben a finn költészetet. Eino Leino szülöházában- neve: Hövelö- Paltamo-ban hangversenyt rendeznek, lesz ünnepi hajókirándulás is, bemutatják Sami Sainio és munkacsoportja videofilmjét, mely Leino verseivel foglalkozik.

Hövelö- Eino Leino szúlóháza

Megkoszorúzták Eino Leino szobrát az Eino Leino -társaság elnöke Veikko Leinonen vezetésével.

Eino Leino szobra Kajaaniban

Kedves Olvasók !

Amikor követem a finn költészet ünneplését arra is gondolok, hogy szülőhazámban vajon van-e a sok hallhatatlan magyar költő közül valakinek és a magyar költészetnek hasonló ünneplése? Remélem, hogy hiányos ismereteimet Önök közül valaki majd kiegészíti.

MIndnyájukat sokszor üdvözölve

Judit Mäkinen

UI: Nagy örömömre már levelem után egy nappal két kedves Olvasó is kiegészítette az ismereteimet. Sokszor köszönöm Istvánnak és Mártinak, hogy megírták : József Attila születésnapja ápr.11. már 1964 óta a magyar költészet ünnepnapja. Nekem az Ö egyik legkedvesebb verse a Mama.

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.