Közlekedés Finnország nyári utain. 357.levél

 Kedves Olvasók! 

Mint minden országban, Finnországban is útmenti táblák szabályozzák a közlekedést. Ezeket mindenkinek, aki járművet vezet ismernie kell. 

Minden országnak vannak un. saját táblái is, azokkal a finnországi táblákkal lehet ismerkedni mai levelemben, melyek a nyári közlekedést szabályozzák. Egy másik levelemben majd a téli közlekedéssel kapcsolatos táblákat mutatom majd be.  

Nyáron nagyobbak a megengedett sebességek mint télen. Ezért különösen kell vigyázni a kanyargós kisebb vidéki utakon. A nagyobb országutakat szegélyező köfalakról nagyobb kövek is leeshetnek, erre a veszélyre is táblák figyelmeztetnek.  

 

A kisebb vidéki utak Finnországban nem aszfaltozottak, hanem kavicsos-homokos utak. Biztosra veszem, hogy ez az egyik titka annak, hogy finn autóversenyzők olyan jól szerepelnek nagy világversenyeken. Ezeket az utakat gyakran úgy tartják karban tavasszal, hogy a tél utáni gödröket és kátyúkat kaviccsal töltik fel, kötöanyagként pedig agyagot használnak. Ezek az utak rendkívül síkosak lehetnek, nagyon óvatosan kell vezetni. 

Jellemző a vidéki finn utakra, hogy a dimbes-dombos terepen váratlanul meredek emelkedők is vannak és a szembe jövő autót nem lehet messziről látni. Dombon felfelé igyekezni kell az út szélén haladni előre, de nagyon kell vigyázni, mert az útszéli kavicsok golyóscsapágyként müködve könnyen árokba vihetik a túl nagy sebességgel haladó autót.  

 

Esős időben fokozott óvatosságra van szükség  

Finnországban nem ritkák a nyári nagy felhőszakadások és a több napon át tartó esőzések. Ilyenkor az aszfaltos utakon áll a víz, vastag réteget képezve. Az úton nagy sebességgel haladva az autó felemelkedhet a vízre és azon csúszva a vezető nem tud uralkodni azon. Nem egy súlyos baleset oka az esős úton túl gyorsan közlekedő autós  

 

A szigetvilágban az út sok helyen a tengerpartig vezet, ahonnét komphajóval lehet folytatni az utat. Mivel az ilyen viziút az úthálózat része, a komp ingyenes. Legtöbbször nincs meghatározott menetrendje, akkor indul a partról, ha vannak átkelők.  

 

A szárazföldi út végét figyelmeztető táblák jelzik és sokszor az út vége elött sebességkorlátozás is van.  

 Állatok az országúton 

Finnországban minden évszakban lehet állatokkal találkozni az utakon, nem csak vidéken, hanem városban is.  

Ezek lehetnek madarak, őzek, és szarvasok, északon rénszarvasok. Eltévedt öz vagy róka is kalandozhat városi utcákon, söt a Finnországban védett és kertek aljában élö sündisznókra vonatkozó táblával is lehet városban találkozni  

Állatok parkokban 

Külön említendők a városok parkjaiban elszaporodott kis nyuszik. Ezek oka, hogy valamikor egy kis húsvéti nyuszit megunt családok úgy gondolták, hogy nyugodtan kitehetik a nyuszit egy parkba. A nyuszik nem sokáig voltak egyedül és társakra találva hamarosan szaporodtak. Jelenlegi adatok szerint Helsinki parkjaiban többezer nyuszi él és vidáman szaporodik óriási károkat okozva az ápolt parkokban.  

 A nyusziprobléma nem csak Helsinki érinti, több finn városban is ez a helyzet. A nyuszikat vadászni lakott területen tilos, de mindenféle csapdával próbálják irtani ezeket a váratlan vendégeket, melyek még a finn telet is kibírják.  

Kedves Olvasók ! 

Régebbi leveleimben többször említettem, hogy a finnek milyen szorosan élnek együtt a természettel. Mai bejegyzésemmel ezt a témát próbálom közelebb hozni Önökhöz. 

Judit Mäkinen  

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.