Finnország a játszóterek országa. 356. Levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók!

A gyerekkor egyik jellegzetessége a játékosság, aminek a felnőtt életben is sok szerepe van. Pszichológiai kutatások azt igazolják, hogy a játékosságnak több típusa van a felnőtt életben, ilyenek a baráti körben szívesen csintalankodók, a gondtalanul bohó felnőtek, a szeszélyesek és azok az un. intellektuálisan játékosok, akik ötletekkel és gondolatokkal foglalják el magukat és környezetüket.

Mai levelemben a gyerekek játékosságát elősegít finnországi játszóterekkel foglalkozunk. Ez azért is nagyon fontos manapság , mert sajnos egyre több az olyan gyerek aki nem a szabadban játszik társaival, hanem a lakásban elvonulva okostelefonjának társaságában tölti a ideje nagy részét. Ennek az egészségtelen életmódnak már most is sok negatív következménye van, amiról leghatásosabban  a gyerek- pszichológusok tudnak beszámolni.

A játszóterek fontossága abban rejlik, hogy a friss levegőn, szabadban történő mozgásra ösztönzik a gyerekeket – különösen az „egykéket”.- akik szociális képességeire  a játszótársaknak nagy pozitív hatása van.

Egy kis történelem

A játszóterekkel kapcsolatos ’mozgalom  Playground Movement  gyökerei Németországra vezethetők vissza. A 19.századi rohamos iparosodás folyamán lett világossá, hogy a városokban lakó munkások gyerekeinek szükségük van a friss levegőn való tartózkodásra

A fejlődést az I.  világháború is akadályozta – befejezése után a gyerekek csak a romokban tudtak játszani és igazi játszóterek csak a 20.században létesültek.

Játszóterek Finnországban

Finnországban az 1800-as évek végén létesültek az első játszóterek. Ennek egyik oka nálunk is ugyanaz volt, mint máshol, a városokban élő, a munkások napközis gyermekeinek  kevés lehetőségük volt a szabadtéri játékokra.

Ugyanezekben az években létesültek az első homokozók is a tereken

Régi játszótér

A Suomen Voimistelunopettajaliitto (Finn tornatanárok szövetsége) 1914-ben kapta azt a feladatot, hogy gondoskodjon nyári játékokról a Helsinkiben élő gyerekek részére. Ezen az első nyáron két parkban és egy iskola udvarán voltak játék- lehetőségek.

Az ötvenes években a játszóterek a szó legszorosabb értelmében véve terek voltak, ahol naponta több órára rendeztek együttes foglalkozásokat. Homokozó esetleg volt, de minden más játékeszköz hiányzott. A játszótér-jelenség Helsinkiben kezdődött , de gyorsan terjedt . A legtöbb játszótér a II. Világháború után létesült amikor sok gyerek született és egyben megindult a vidéki lakosság városiasodása.  

A hatvanas években fejlődtek a városok. Finnországban a háború után sok gyerek született. A gyerekek közlekedését és szabad mozgását a motoros forgalom ugrásszerű növekedése veszélyeztette, sajnos gyakoriak voltak a balesetek. A nagyobb bérházak udvarain autók parkoltak, a helyhiány miatt  erősen csökkent a gyerekek lehetősége  a játszásra.

Az egyes városnegyedekben sok változás is történt. A gyalogos és a motoros  közlekedést elválasztották egymástól.

Különösen sok változás történt a szűk belvárostól messzebb fekvő lakónegyedekben, melyek biztonságos és sokoldalú leehetőséget  biztosítottak az ott lakó gyerekek számára.  

A hetvenes években a játszóterek építésénél nagy figyelmet fordítottak a sokoldalúságra. Ezt többféle felszereléssel érték él. A hinták és homokozók mellett másféle eszközök is segítették ezt a célt, ilyenek a csúszdák, mászókák ,  mérleghinták sőt kis játszóházak is. .

A szülök nem mindig tudtak a gyerekekkel hosszabb időt a játszótéren tölteni, őket segítette a puistotäti = játszótér néni. Ezek a nők magánvállalkozók voltak, aki fizetést kaptak  a rájuk bízott gyerekek szüleitől. Helsinkiben évtizedekkel ezelőtt több mint 100 ilyen néni is működőt, számuk sajnos egyre csökken és jelenleg nagyon kevés olyan park van, ahol puistotäti-re lehet bízni a gyerekeket.

Maria Markkula és a gyerkek

A fenti képen Helsinkiben, annak Töölö nevű városrészében dolgozó 41 éves  Maria Markkula látható. Ö az otthonában, mely családi napköziként működik  4 gyereket gondoz. Ezekkel a gyerekekkel megy le a parkba minden nap kb ½10 tájban a Väinämöinen  parkba és egész délelőtt ott van. Oda hozzák a szülök a többi gyereket, ez azt jelenti, hogy naponta kb. 10 gyerekkel foglalkozik ott.   A legkisebb gyerekek – akikre vigyáz, akiknek mesél, akikkel játszik – 2 évesek. Az időjárás nem befolyásolja őket, esőben is kimennek, szerencsére Maria 10 éve áll a parkban a családok rendelkezésére

Finnországban remek eső-  és sárálló gyerekruhák kaphatók.

Kuvia kuravaatteista

Kedves Olvasók!

Finnországban nagy figyelmet fordítanak a játszótereken és az un. játszóparkokban a biztonságos játékszerekre. Számos követelménynek kell megfelelni, ezek között pl. annak, hogy

a játszótereken és parkokban csak gyerekek részére készült felszerelés legyen,

 ne legyen sehol semmilyen mérges növény a játszóparkban

a felszerelés legyen ép és jó állapotban és azokhoz legközelebb ne legyenek kövek

a hinták és mászókák alatt ütést gyengítő anyag legyen

Ütést gyengítő alap

a csúszdákhoz vezető lépcsök mellett korlát legyen

Korlát a csúszda melletti lépcsőn

Ha  a játszótér közel van vízterülethez, vagy ha annak közelében forgalmas út vezet a játszótér/park körül minimum 120 cm magas, átjárhatatlan -gyerekek részére megmászhatatlan –   kerítést kell építeni olyan bejárattal, melyet a gyerekek maguk nem tudnak kinyitni

Finn gyerekek játszótéri aktivitására az időjárásnak semmilyen hatása nincs. Megfelelö ruházat minden idöjárásra van, esöre, szélre, sárra, hóra, latyakra jégre. Ha nyáron homokoznak akkor télen ”havaznak” hóembereket és hóvárakat építenek

Kedves Olvasók !

Jelenleg nálunk is nyár van, mindenki élvezi a nyarat, talán elsősorban a kis gyerekek. Önöknek is szép nyári heteket kívánva zárom soraimat.

Judit Mäkinen

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.