Május 3.Vasárnapja : Hősi halottjainkra emlékezünk

Kedves Olvasók!

Mint már említettem, Finnországban május a zászlós ünnepnapok hónapja. Ma – május 3.vasárnapján – is lobognak a keresztes finn zászlók. Általános zászlós ünnepnap ez a nap 1977 óta.

Miért Zászlós ünnep a mai nap?

Gustav Mannerheim marsall napiparancsban rendelte el, hogy a téli háború befejezése után 1940 május 3.vasárnapja legyen az elesettek emléknapja.

Ez nemcsak a II. világháborúban a hazáért életüket adottakat jelenti, hanem az 1918-as polgárháborúban mindkét oldal áldozatait, valamint a kivégzetteket és a hadifogolyként megholtakat is. Ezzel Mannerheim arra törekedett, hogy hangsúlyozza a nemzet egységét. Ezen a napon az ország minden részén  megkoszorúzzák a hősi halottak síremlékeit.

A II. Világháborúban elesettek sírjait a mai napig kutatják a finnek. Ezek nagy része Oroszország területén volt és van. A két ország egyezménye alapján a finn hősi halottakat hazahozzák és szülőhelyük /falujuk/városuk temetőjében helyezik a maradványokat örök nyugalomra.  

Finnországban összesen 630 un sankarihautusmaa = hősi halottak temetője van, ezek közül az evangélikus egyház gondozásában 620, az ortodox egyház felügyeletében 7 és a zsidó egyháznak 1 ilyen temetője van. Ezeken kívül Oroszországban hét különböző helyen van un. kenttähautausmaa = tábori temető.

A források között az elsőn látható, hogy hol vannak ezek a temetők, hány sír van egy-egy temetőben és kik tervezték az ottani emlékműveket.

Kedves Olvasók!

Ma, amikor a hősi halottakra emlékszünk könnyes szemmel gondolok azokra a fiatalokra akik ezekben a napokban Európában egy rettenetes, megrendítő és igazságtalan háborúban áldozzák életüket a hazájukért. Rajtuk kívül ezrével halnak meg azok a fiatalok is, akik nem is tudják miért küldték őket harctérre, miért kell feláldozniuk az egyetlen életüket. Tegyük össze a kezünket, nézzünk fel az égre és mondjunk el egy imát azért, hogy hamarosan újra békében élhessünk.

Judit Mäkinen

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.