Május 12-J.V.Snellman napja – a finnség napja

Kedves Olvasók!

Finnország zászlós ünnepnapjai közül az egyik legfontosabb ilyen ünnep május 12. napja, Johan Vilhelm Snellman napja. Hogy ö ki volt, arról tavalyi levelemben részletesen írtam, itt olvasható: https://finnorszagilevelek.com/2021/05/12/majus-12-j-v-snellman-es-a-suomalaisuuden-finnseg-napja-328-level

Snellmant még életében tisztelték, különösen az egyetemisták körében volt rendkívül népszerű. Hetvenötödik születésnapján az újságok is megemlékeztek róla.

Snellman működésé rendkívül sokoldalú volt, részt vett a finn pénzreformban, a sajtóra vonatkozó törvények létrehozásában és fontos szerepe volt a nyelvújításban is.

Snellmann 100. születésnapjának éve, 1906 Finnországban a svéd eredetü családi nevek finnesítésének éve volt. Akkor egy év alatt 70 000 személy családneve változott meg. Erre az időre vezethetők vissza a jelenleg igen gyakori családnevek, mint pl. Laine. Virtanen, Lahtinen, Nieminen.

Kedves Olvasók !

Ma is fontos ez a nap, de nem csak Snellmanra emlékszünk ma. Ma jelentette be Finnország elnöke és miniszterelnöke Finnország határozatát a Nato-hoz való csatlakozásról.

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.