Minna Canth napja – március 19. 351.levél

Finnországi levél ¨hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Márciusban egy olyan nap van, amikor lobognak a finn zászlók és ez a nap: Március 19.  Minna Canth napja Ez a nap 2003 óta zászlós ünnepnap, az írónö születésnapja egyben a nöi egyenjogúság napja. Ki volt Minna Canth?

200px-Minna_Canth
Minna Canth

Lánynevén Ulrika Wilhelmina Johnson Tampere-ben született 1844 március 19.-én . Édesapja az ottani Finlayson textilgyár irodájában dolgozott . A család 1853-ban Kuopio-ba költözött, ahol Minna édesapja méterárú és fonalüzletet nyitott. Kuopio-ban abban az időben alapították a nők iskoláját és ez az iskola Minna életében sorsdöntővé vált,tanulmányait itt kezdte. Minna Johnson egyike volt az 1863-ban indult szeminárium első hallgatóinak. Ez volt az ország első olyan tanintézete, ahová nők is járhattak és ahol finn nyelven folyt a tanítóképzés.

A nagy lelkesedéssel kezdett tanulmányok megszakadtak, mivel Minna házasságot kötött a természettudományokat oktató tanárával, Johan Ferdinand Canth-tal. Az ö közreműködésével került Minna Canth az újságíráshoz és együtt szerkesztették a Keski-Suomi nevű újságot., melynek első száma 1871-ben jelent meg.

Keski-Suomi 1871 január 7

Itt jelent meg 1874-ben Minna első cikke „Tyttäriemme kasvatus „Lányaink nevelése „ címmel. Az erős akaratú Minna Canth több éleshangú cikket is írt az újságba, állást foglalva az égetett szesz fogyasztása ellen. Közben elfelejtette, hogy az újság tulajdonosának szeszfőzdéje is volt! Így azután a Canth házaspárnak le kellett mondani az újságírásról. Nem sokkal később Jyväskylä-ben két új újság indult Keski-Suomi és Päijänne néven és itt jelentek meg Minna Canth első novellái. A legjelentősebb változásra Minna Canth életében akkor került sor, amikor 1878 -ben meghalt a férje nem sokkal hetedik gyermekük születése előtt. Az óriási megrázkódtatás minden téren sok problémát jelentett a fiatal, sokgyermekes özvegynek. Két évvel késűbb, 1880-ban Minna Canth Kuopioba költözött és átvette a szülei ottani üzletét. Akkoriban vált ugyanis lehetővé Finnországban, hogy egy özvegy asszony mint önálló kereskedő dolgozzon.

Minna Canth otthona Kuopioban: Kantila

Szívós és kitartó munkával fellendítette az üzletet úgy, hogy az megélhetést biztosított a családjának. Minna Canth rendkívüli asszony volt. Novellákat, kisregényeket, tíz színdarabot és kb. 70 újságcikket írt. Cikkeiben foglalkozott a lányok iskoláztatásával , és az erkölcsi női egyenjogúsággal. Első, finnül írt színdarabját Murtovarkaus = Betörőtolvajlás a Suomalaisen Kirjallisuden Seura /Finn Irodalmi Társaság kitüntetésre érdemesítette.

Minna Canth nagy érdeme a nők iskoláztatásának terén végzett munkája, a nők egyenjogúságáért vívott harc. Minna szalonja Kuopioban fogalommá vált, számos, később híres író fordult meg ebben a szabadelvű társaságban, ahol a beszélgetések a női mozgalmakkal sót a darwinizmussal is foglalkoztak. Minna Canth az un. abszolút nemi erkölcs híve volt, ami tiltja a házasság előtti szexuális kapcsolatokat. Ezen nézete miatt összetűzött egy másik íróval, Juhani Aho-val aki a relatív nemi erkölcs híve volt, ez a férfiaknak megengedi a házasság előtti szexuális kapcsolatokat, de a nőknek nem.

Tudomásom szerint Minna Canth műveit senki nem fordította magyar nyelvre, ezt az információt Salamon Ágnes tanárnő megerősítette – köszönöm szépen. Bízok abban, hogy egy lelkes magyar fordító is megtalálja majd Minna Canth műveit közelebb hozva azokat a magyar olvasóközönséghez.

Minna Canth-ra emlékezik az utókor 

Az írónőt 1897-ben szívroham vitte el, 53 évesen. Emlékét sokféle formában őrzi az utókor.

Minna Canth szobrok Három városban láthatunk Minna Canth szobrokat, ezek Kuopio– ban, Tampere-ben és Jyväskylä-ben láthatók. Kuopio- Emil Halonen szobrász műve a Minna Cantról elnevezett parkban áll, 1937-ben, halála után 40 évvel leplezték le ezt a szobrot.

Minna Canth Kuopio

Ennek a szobornak miniatűr mását – a neve Minna- a Kuopioi Művésztársaság 1947 óta vándordíjként ítéli oda minden második évben a tájegység zenében, irodalomban képzőművészetben, irodalomban és a színművészetben érdemesült művészeinek.

Tampere – Minna Canth szülővarosa 1951-ben állított szobrot Nuori Minna – Fiatal Minna néven a Hämeenpuisto nevű parkban. Ez a szobor Lauri Leppänen müve. Jyväskylä – a Kirkkopuisto-ban Pauli Koskinen szobra 1961 óta emlékezteti Minna Canthra az utókort. Minna Canth utca – Kuopioban Jyväskylä-ben, Tampere-ben és Helsinkiben is található Minna Cantról elnevezett utca. 

Minna Canth-ról elnevezett iskola – 1960 ban alapították ezt az iskolát Kuopioban. Jelenleg gimnáziumként müködik, kb. 400 diák jár ide. A Kelet-Finnországi Egyetem Kuopioban működő részlegének főépületét róla nevezték el Canthia-nak.

Minna Canth iskola Kuopio-ban

Minna Canth bélyeg – az első bélyeget Minna Canth emlékére 1944-ben adták ki.

untitled

Ezt a bélyeget az Minna Canth 100. születésnapja alkalmából hozta forgalomba a finn posta.

Minna Canth a szelek szárnyán 

Minna Canthra emlékezett 2013-ban a Norwegian nevű légitársaság is. A norvég színeket viselő légitársaság gépeit az északi országok nemzeti hőseinek képei díszítik. Azoknak, akik életművükkel befolyásolták és vitték előre a tudományokat és művészeteket, a zenét és a sportot valamint a társadalom szempontjából fontos kérdéseket.

hqtnxjiyoecvwtdzwprw

Finnországot két személy képviseli a norvég repülögépeken, nemzeti költönk J.L. Runeberg és Minna Canth!

Végül,de nem utolsó sorban említem a Minna Canth társaság-ot Az 1946-ban alapított, jelenleg 170 tagot számláló társaság tagjait meghívással válogatja ki. Idén Jyväskylä városában március 17.-én ünnepelték Minna Canth napját és ott került kiosztásra a Minna Canth díj is. A díjat Nasima Razmyar helsinki segédpolgármester kapta.

Nasima Razmyyar

Nasima Razmyjar afgán születésű szociáldemokrata politikus, aki a Helsinki városi tanács tagja és alpolgármesteri munkakörben dolgozik. Ünnepi beszédének mottója Minna Canth szavai voltak: “Naiskysymys ei ole vain naiskysymys, vaan koko ihmiskunnan kysymys”. A nőkérdés nem csak nőkérdés, hanem az egész emberiség kérdése

Kedves Olvasók !

A jelenlegi helyzetben ezekre a szavakra gondolva zárom soraimat reménykedve abban, hogy a most folyó rettenetes háború miatt menekülésre kényszerült nők százezrei visszakerülhetnek hazájukba.

Judit Mäkinen

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.