Március 13.-án a téli háborúra emlékszik Finnország

Kedves Olvasók !

Március 13.-a egyike azoknak a napoknak, amiket nem felejt Finnország. Ezek közé tartozik március 13,. napja.

Ezen a napon ért véget 82 évvel ezelőtt az 1939 november 30.-án kezdődött téli háborít. A 105 napos téli háborúban 26 600 finn katona és kb.1000 civil vesztette el az egyetlen életét.

A hazáért !

Az emlékezés idén a szokottnál is nagyobb jelentőséget kapott, hiszen most is háború van Európában. Ennek a háborúnak azonban egyenlőre nem látjuk a végét.

A jelenlegi háború és a finn téli háború között sok a közös vonás.

Most is télen van háború, most is ugyanaz a nagyhatalom kezdte el a háborút, most is ok nélkül támadta meg a nagyhatalom a kisebb, önálló, békés országot.

A támadó hadsereg katonáinak nagy része most sem tudja miért kell feláldoznia az életét A finnek elleni háború orosz katonái közül sokan azt se tudták, hogy hol vannak.  A jelenlegi európai háború fiatal katonái szüleinek jó része nem is sejtette, hogy az egyetlen fiúk nem hadgyakorlatra indult hanem egy testvérnép ellen küldték őket háborúba.

A támadó nagyhatalom most is elszámította magát. A sokkal kisebb országot nem lehetett egy pár nap alatt lerohanni, ez az ország ugyanúgy nem adta fel, mint 82 évvel ezelőtt a finnek.

Az ártatlanul bombázott ország összefogott, minden lehető erejével ellenáll a támadásnak és óriási áldozat árán védi hazáját. Rengetegen lettek földönfutók, már több mint két millióan indultak neki – a legtöbben gyalog- az ismeretlennek.

Ebben a hangulatban rendezett emlékhangversenyt ma 2022  március 13.-án immár 17..alkalommal a Suomen Isovanhemmat-Finnország nagyszülei nevű egyesület. A hangverseny helye Helsinki sziklatemploma volt.

A templom tele volt, a műsoron a finn zeneszerzők közül Sibelius, Merikanto, Madetoja, Kuusisto ,Järnefelt és Halonen műveit énekelték operaénekesek zongora, szaxofon és orgona kísérettel.

Hallhattuk a Hiljainen tienoo c. ukrán népdalt is.  Itt hallható az Aikamiehet nevü férfikórus előadásában.

A hangverseny Jean Sibelius Finlandia c. művével végződött .

Kedves Olvasók !

Őszintén remélem, hogy a jelenlegi háborúnak is vége lesz és Ukrajna megtarthatja függetlenségét.  Egész Európa összefog most a szenvedő nép megsegítésére  Reméljük együtt, hogy béke lesz, amikor hazamehetnek a menekültek és ismét felépíthetik hazájukat.

Mindnyájukat szeretettel üdvözölve

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.