Február 14. Barátság és barátok napja

Kedves Olvasók !

Szükségben tudod, hogy ki a barátod

Mi most már lassan a harmadik évet kezdjük úgy, hogy semmi sincs úgy, mint régen. A  II. világháborúutáni helyzetben szüleink a régi jó időket kívánták vissza, most mi is a régi jó időkre vágyunk, úgy érezzük, hogy „szükségben „ vagyunk.  Ez a most régi jó időnek nevezett idő is egy háború miatt változott meg, egy világháború miatt. Ez a mostani háború azonban nem a frontokon, hanem az otthonokban és a kórházakban zajlott és zajlik jelenleg is. Nem fegyverrel vívjak ezt a háborút a világ szinte minden országában és nem látható ellenség ellen harcolunk. Egy vírus elleni világháborúról van szó, okozója a korona vírus.

Korona vírus

A vírus már most több áldozatot szedett, mint a világháború és sajnos semmilyen békekötésre nincs lehetőségünk vele. Csak állandó és lankadatlan védekezésre vagyunk szorítkozva jelenleg is, mivel a vírus és annak különböző változatai ellen egyenlőre nincs más hatásos orvosságunk. A veszély még nem múlt el, még akkor sem ha sok európai országban egzisztenciális, kereskedelmi és anyagi szempontok figyelembevételével  megszüntették a korlátozásokat.

Ebben a megváltozott helyzetben ismét különösen fontosak lettek az emberi kapcsolatok és ezek között nagyon fontos helyen állnak a baráti kapcsolatok. A vírus kíméletlenül szedi áldozatait, fiatalokat és öregeket, elesetteket és eddig teljesen egészségeseket is. Közöttünk sokan vannak olyanok, akik családtagjaikon kívül barátaikat is gyászolják.

Rájöttünk ismét arra, hogy mi az igazi barátság és kik az igazi barátaink. Az igazi barátság nem helyhez és nem időhöz kötött Igazi barátaink nem laknak okvetlenül a szomszédunkban és nem találkozunk velük naponta., De minden nap gondolunk rájuk, sőt a jelenlegi kommunikációs lehetőségek alkalmat adnak a találkozásra is. ég akkor is fontosak ezek a találkozások, ha nem személyesen, hanem virtuálisan történnek.

Virtuális találkozás

Az igazi barátok nem hagynak minket cserbe akkor, ha betegek vagyunk és segítségre szorulunk. Távolmaradásukat nem azzal magyarázzák, hogy “nem akartam zavarni “, hiszen a legnagyobb segítségre annak van leginkább szüksége aki beteg vagy aki gyászol. Nem hallgatásra, hanem beszélgetésre van szükség.  Az igazi barátok nem kritizálnak és nem erőltetik ránk saját véleményüket, velük mindenről lehet beszélgetni még akkor is, ha nem vagyunk mindig azonos véleményen.

Kedves Olvasók !

Jelenleg egyre többen vannak azok, akik szenvednek az egyedülléttől, akiket elkeserít a magányosság és úgy érzik, hogy őket már leírták, elfelejtették. Finnországban minden negyedik háztatás egyszemélyes. Ma a barátság napján gondoljunk barátainkra. A közeliekre és távoliakra azokra is akiknek általában esetleg csak egy karácsonyi lapot küldünk. Vegyük fel a telefont, kérdezzük meg, hogy vannak, beszélgessünk el velük.

Nekem innét messziről csak az a lehetőség maradt, hogy virtuálisan üdvözöljem Önöket a Finnországi levelek Olvasóit és kedvelőit. Így befejezésül Hyvää Ystävänpäivää – Üdvözlettel a barátság napján, 2022 február 14,-én Bálint napján.

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.