Együtt a madarakért. 348.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Finnországban nagyon sokan vannak olyanok, akiknek valamilyen hobbyjuk van. Ez szinte bármi lehet: a háztartással összefüggő főzés, sütés, kertápolás, vagy a legkülönbözőbb kézimunkák pl. gyapjúzoknikötés, horgolás, szőnyegszövés, varrás. Sokan fényképeznek vannak akik rajzolnak és festenek. A hobbyk nagy része a természethez kapcsolódik, közismert, hogy a finnek kapcsolata a természettel szoros és a legfontosabb kapcsolatok egyike. Nem hiába nevezik a erdőt a finnek templomának. A különböző növények gyűjtése, a vadon nővő fűszernövények ismerete is sokakat érdekel. A halászat, horgászat és rákászat természetesen nem csak hobby, hanem megélhetés is.

A felsoroltakon kívül és mellett van még egy hobby, ezzel foglalkozunk mai levelemben. Ez a madarak megfigyelése.

A téma most azért aktuális, mert január utolsó hetében két , a madarakkal összefüggő országos esemény is lesz, ezek az iskolások megfigyelései 24.-28 között és 29.-30.- az otthonok kertjeiben látott madarak feltérképezése un. Pihabongaus ( piha = udvar, kert, bongaus  =megfigyelés ). Mielőtt ezekről írok,

Egy kis háttér

A madarakkal kapcsolatos tudományos kutatás Európában az 1600-as évek végén kezdődött , amikor John Ray és Francis Willughby Ornithologiae libri tres c . könyve megjelent. Ebben ök osztályozták először a madarakat

A madarak világa évszázadok óta érdekelte a finneket is. A turkui egyetemen készült el 2009-ben az a többkötetes könyv, ami az 1600-as évekre visszanyúló madarakkal kapcsolatos megfigyelésekről és kutatásokról számol be.

A madárkedvelők társaságai  és a madarakkal kapcsolatos tudományos egyesületek 1973-ban  szövetségben egyesültek és Finnországban létrejött a Lintutieteellisten Yhdistysten Liitto (LYL) .

Az ország különböző részein működő egyesületek tagszáma meghaladta az 1500 TAGOT. A szövetségcélja , hogy egyesítse a madárvilág iránt érdeklődőket, elősegítse az ornitologiát mint hobbyt,  támogassa a madarakkal kapcsolatos tudományos munkát és a természet védelmét. A szövetség jelenleg Birdlife fi néven müködik és 1992 óta tagja a nemzetközi BirdLife International nevű szervezetnek.

Téli madárvilág

Az ember elsö gondolata Sokszor talán az, hogy vannak-e egyáltalán télen madarak Finnországban, melynek 1/3 része az északi sarkkör fölött van. A válasz erre az, hogy igen vannak söt mi több a Finnországi télben élö madarak száma a klímaváltozás következményeként egyre több lesz.

Téli madarak Finnországban

Mivel a madarak megfigyelése egyike a legkedveltebb finn hobbynak sokan vezetnek naplót a látott madárfajokról, ennek neve: Lintupäiväkirja = Madárnapló ( A finnül tanulók három szót tanulhatnak egycsapásra: Lintu = madár, päivä = nap, kirja = könyv).

Madárnapló

A madár neve mellett a megfigyelés ideje és helye is szerepel ezekben a naplókban. esetleg az aznapi időjárásról is van említés.

Madáretetők

Finnországban nagyon sok család eteti télen az itt telelő madarakat. Ezek között vannak cinkék, feketerigók, vörösbegyek, süvöltök, harkályok, verebek de szarkák ,galambok esetleg vadkacsák sót fácánok is szívesen járnak az etetőkre. Nagyobb városokban a város gondoskodik a madarakról, például Ouluban 8 parkban etetik a madarakat.

Madáretetö Ouluban

Sajnos  az utóbbi időben  sajnálatosan elszaporodtak a  városi patkányok miatt , ezért sok helyen megszüntették és a lakosság számára egyenesen megtiltották a madarak téli etetőit.

Számtalan formájú madáretető létezik, műanyagból, fából, drótból. Ezen a képen az én kertem téli vendégei láthatók

A madarak étlapján magok és zsiradék van. Semmilyen olyan ételmaradékot nem szabad télen adni a madaraknak, amiben só van. Ennek oka az, hogy a finn télben a madarak általában nem találnak innivalót

A különbözö egyesületek szervezésében sokféle program adódik. Ilyen pl. a lintukävely = madárséta. A sétát a madárvilágot ismerő vezeti.

Madár-séta

Ez a kép Turkuban, közelebbről Ruissaloban készült. Mínusz 5 fokos időben reggel 10 órakor indultak a résztvevők a szakszerűen vezetett háromórás sétára. Ez a 2004 januárban elkezdett lintukävely = madárséta program Turkuban már hagyományosnak számít,

Egy másik program az un Lintubongaus = madármegfigyelés. Ez többféle

2022 jan 24-28 közötti héten a BirdLife szervezésében Finnország iskolásai figyelik a madarakat. Ezen a héten óvodások is részt vehetnek a programban.

Látod a madarat ?

De hol, hogyan és meddig ? Bármilyen hely megfelel, pl. az iskola udvara, közeli park, erdő széle. Ha az iskolaudvaron nem etetik a madarakat, meg lehet kérdezni a közelben lakóktól, hogy figyelhetik-e a diákok az udvarukat pl. a kerítésen át. Sok madár-egyesület fenntart madáretetőket, azokat is lehet látogatni.

A megfigyelés maximum 1 óra hosszat tart, a tanárok határozzák el az osztályuknak megfelelő időtartamot.  Helytől és időtől függően már fél óra alatt is sokmadarat lehet látni. A megfigyelés eredményét a tanárok kérdőíven közlik a BirdLife szervezettel.

A megfigyelés egy másik szervezett formájára 2022 jan 29 – 30.-án lesz, ezen bárki részt vehet, aki kertes helyen lakik. Ez az úgynevezett Pihabongaus =  kerti/udvari megfigyelés Finnország legnagyobb madarakkal összefüggő szervezett eseménye.

A pihabongaus-on bárki részt vehet, akit érdekel a madárvilág. Ez nem verseny, idén 17.alkalommal kerül megrendezésre. Nagyon kedvelt esemény, tavaly az országban 16 000 helyen 23 500-an vettek részt! Január utolsó hétvégéjén az egyik napon – vagy szombaton, vagy vasárnap –  a résztvevők egy óráig figyelik a madarakat feljegyezve, hogy mikor, hol, milyenféle madarakat   és miből hány madarat észleletek megfigyelésük helyén.

A megfigyelés eredményét vagy az interneten, vagy a feladó nevével megjelölt levelezőlapon lehet bejelenteni a BirdLife Helsinki irodájának (Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki

Később tavasszal másra is van lehetőség. Május 7.-én játékos verseny lesz, a Tornien taisto = Tornyok harca szintén a finn BirdLife szervezi.


Megfigyelötorony

A madarakat megfigyelő tornyokban – ilyen kb. 500 van Finnországban – háromfős csapatok versenyeznek egymással abban, hogy hányféle madarat figyeltek meg 8 óra leforgása alatt. Ez a verseny nem ingyenes, a résztvevők által befizetett összeget a madárvédelem költségeire fordítják. Csak tornyok  vehetnek részt, háztetők nem szerepelhetnek megfigyelőtoronyként.

Június 11-12.-én a madárodúkban fészkelőket figyelik meg. Ennek egyik célja az odúkban fészkelő madarak iránti érdeklődés felkeltése. Madárodúk építése kedvelt szórakozás is egyben.

Finnország centenáriumának évében 2017-ben Finnországban egymillió új odút építettek és helyeztek el. Ennek következményeként főleg a cinkeállomány szaporodott kedvezően.

További, madarakkal kapcsolatos események
Augusztus 27.-én  Lintumessut = Madárvásár  nevü esemény lesz , ami nem madarak adásvétele, hanem előadássorozat a madarak védelméről és a velük összefüggő tudományos munkáról. Lesznek vezetett madár-megfigyelő kirándulások is.

Októberben 1-2.között egész Európa figyeli a madarakat , ezt az EuroBirdwatch szervezi. Többtízezer európai lakos vesz részt az előadásokon és kirándulásokon. Az esemény 1993 óta kerül megrendezésre.

A hónap végén október 29-30.-án a hattyúkat figyeli Finnország. Ez a finnül Joutsenbongaus azért bír különös jelentőséggel, mert az énekes hattyú Finnország nemzeti madara. Az 50-es években szinte kihalóban levő hattyúk a természetvédelmi program következményeként sokasodnak, számuk ősszel a legnagyobb, ez becslések szerint kb. 10 000 fészkelő párt jelent.

Énekehs hattyúk. Jyrki Mäkelä felvétele

A hattyúk gyülekezésének követése és a  nagy, gyönyörü madarak megfigyelése mindenkinek öröm.

Kedves Olvasók !

Befejezésül talán még annyit, hogy Finnország északi fekvésének ellenére a természet változatossága lenyűgöző. A természeti jelenségek megfigyelése és követése mindenkit érdekel és a természet védelme a legtöbb itt élő számárfa becsületbeli feladatot jelent.

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.