Változások Finnországban 2022 elején. 347.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámban Magyarországra

Kedves Olvasók !

Nem csak mi teszünk ígéreteket az új év elején, az állam is. A különbség  ezek között az ígéretek között az, hogy míg a mi ígéreteink közül a legtöbből nem sok valósul meg, az állam ígéretei általában megvalósulnak. Mai levelemben azokról a változásokról írok, melyeket idén megvalósít a finn állam. Ezeknek a változásoknak legtöbbje az Adóhivatallal/ Verovirasto és a Népnyugdíjintézettel/ Kansaneläkelaitos /Kela függ össze.

Csökken a jövedelmi adó

Az adófizetők  központi szervezete _Veronmaksajien keskusliitto- szerint a csökkentés 0.2 %-nak felel meg. Ez azt jelenti, hogy pl. a 3500 € havi bruttójövedelmet keresőknek idén 100 euróval több marad.

Idén több a jövedelmi adóból un. háztartási szolgáltatások címén levonható pénz mennyisége

Ennek az a háttere, hogy ha Finnországban valaki hivatalosan bejelentett vállalkozással/vállalkozóval végeztet személyes háztartásában valamilyen  munkát pl. takarítás, ápolás vagy gondozás akkor adóbevallásában a munkavállalónak kifizetett munkabér összegének 60%-át levonhatja az évi jövedelméből. Ezzel csökkenti a saját jövedelmi adóját mivel az progresszív nálunk.

Levonható a munkabér 60%-a

A renoválás, pl. lakásfelújítás munkálatai nem tartoznak ide, az ilyen munkákra kifizetett munkadíj 40 %.-át lehet levonni az adóból. Ez az az összeg, ami a tavalyi év végéig mindenre vonatkozott. 

Eddig a levonható  maximális összeg 2250 euro volt, idén ez 3500 euro lesz. Ennek az adónak a bevezetése a finnországi ”fekete munkavégzés ”-t csökkentette, egyben új vállalkozásokat hozott létre.

Változnak a Kansaneläkelaitos = Kela(Népnyugdíjintézet) nyújtotta támogatások

A szülési vagy un. szülői szabadságon levők pl. apukák napidíja idén 29.67 €/naponta, tavaly ez 29,05 € volt.

A főiskolákon tanulók az évi egészségügyi ellátásukért 35,8 €-t fizetnek egy oktatási félévben, ez nem változik idén. A diákoknak nem küldenek számlát, a befizetést mindenki maga köteles intézni.

Tanulmányi ösztöndíjjal kapcsolatos változás

A Kansaneläkelaitos /Kela egyik támogatási formája az un.tanulmányi ösztöndíj (opintotuki). Ennek összege a tanuló családi állapotának függvénye. A segélyt havonta lehet felvenni

Diákok támogatásának módjai

Ez az összeg csak akkor adómentes, ha ez az egyetlen jövedelmi forrás. Ebből senki nem él meg, a diákok legnagyobb része – elsősorban azok akik nem laknak szüleikkel -dolgozik az egész tanulmányi idő alatt. Az évi munkával keresett  jövedelem egy bizonyos összegig adómentes, ez jelenleg maximálisan 15 630 €.

Emelkedik a munkanélküli segély

Az alap napidíj (peruspäiväraha) 33,78 €-ról 34,50 €-ra nő. A gyerekes munkanélkülieket ezen kívül úgy segítik, hogy idén egy gyerek után 5,41 két gyerek után 7,95 és minimum három gyerek után 4,01 €-val nő az alap napidíj . Ezen felül van egy un. jövedelemtámogatás (toimeentulotuki),ez az egyedül élő munkanélküliek  esetében 514,82 € havonta, azaz 10 euróval több, mint tavaly volt.

Nyugdíjak változása  

Finnországban többféle nyugdíj van, ezek közül a legfontosabbak az un kansaneläke = szószerint fordítva népnyugdíj és a munkaviszonyon alapuló työeläke. A nyugdíjakat ugyanúgy adóztatják, mint bármilyen más jövedelmet. A nyugdíjasok a betegbiztosításért többet fizetnek mint mások, ezt azzal indokolják, hogy a nyugdíjas korosztály többet veszi igénybe az egészségügyi ellátást, mint  a fiatalabbak.

Akiknek nincs munkaviszonyon alapuló nyugdíjuk vagy ha annak összege nagyon kicsi azok bizonyos körülmények között kaphatnak kansaneläke-t. Ennek összege az egyedül élők számára 665,29 €-ról 679€-ra emelkedik. Párkapcsolatban élők havonta 606,65 €-t kaphatnak.

Azok a nyugdíjasok, akik évi nyugdíja meghaladja a 47 000 €-t – ezt adóztatják a jövedelmi adókulcs szerint – az ezen felül eső összeg után még + 5,85 % adót fizetnek un. “ szolidaritási adó “ címén.

.Ezekkel kapcsolatban okvetlen megemlítendö, hogy a finnországi árakat nem lehet és nem szabad összehasonlítani más országok árviszonyaival. Ugyanúgy az adózást sem lehet összehasonlítani, mivel közismert, hogy a finn adózási rendszer egyike a világ legszigorúbb adózási rendszereinek.

A finnül tudók mindenről tájékozódhatnak a Kansaneläkelaitos/Kela internetes oldalán itt : https://www.kela.fi/-/muutoksia-kelan-etuuksiin-vuonna-2022

Drágul a dohány és az alkoholos italok ára  

A cigarettadoboz ára 50 centtel emelkedik Tavaly egy doboz Marlboro cigaretta ára 9,50 €  a Colt cigaretta ára 11,80 € volt.

A sör árának emelkedése függvénye az ital alkoholtartalmának. Finnországban rengetegféle sör kapható, ezek áremelkedésének ismertetése meghaladja levelem kereteit.

Szolgálati autó – előny adója

Az ilyen autók használata után fizetett adó mennyisége összefügg a kérdéses autó CO2 kibocsátásának mennyiségével. Ha ez 100 g /100 km alatt van, az autó után fizetett adó 85 euróval csökken havonta. Gyakorlatilag ez csak a hibrid- és gáz-autókra vonatkozik.

A szolgálati autó után úgy adóztatnak, hogy az adóhivatal az előnyt elvező jövedelméhez hozzáteszi a szolgálati adó hivatalosan megállapított értékét, mint havi jövedelem pluszt és így a jövedelmi adó a progresszivitása miatt több lesz. Az adó értéke függ a szolgálati adó korától és márkájától valamint attól is, hogy ezt az autót korlátlanul használhatja-e az előnyt élvező, vagy csak bizonyos km-t tehet meg ezzel az autóval havonta. Utóbbi esetben köteles naplót vezetni a naponta megtett utakról , ezt a naplót az adóhivatal bármikor bekérheti ellenőrzésre.

Finnországban mindenki, akinek autója van fizet – azok is akiknek nincs szolgálati autójuk – un. autóhasználati adót. Ezt eredetileg átmenetinek szánták, de már több mint 15 éve tart ez az un. “átmenet”.

Változás a gyermekvédelemben dolgozókkal kapcsolatban

Szabályozzák a gyermekvédelemben dolgozók ügyfeleinek számát úgy, hogy egy dolgozónak maximum 35 ügyfele lehet majd. Ez a terv megvalósíthatatlan, mivel óriási a a szociális hálózatban dolgozók hiánya és semmi gyakorlati lehetőség nincs az irányszám megvalósítására. Sajnos az utóbbi években nőtt a védelemre szoruló gyerekek és fiatalok (0-17 éves korig) száma is, ezt jelenleg a korona-vírus járvány okozta helyzet még fokozza.

Kedves Olvasók!

Finnország az adóztatás világbajnoka. Minden elképzelhető és sokak számára elképzelhetetlen adó létezik. Ugyanakkor létezik egy olyan szociális támogatási rendszer is, ami ezt az országot az ide költözni szándékozók részére vonzóvá teszi.

Gyerekes családok támogatása

Ha valaki ide költözik, vagy itt dolgozik ilyen anyagi támogatásokat kaphat: anyasági-apasági és szülői támogatás, terhességi napidíj, gyerekek után fizetett támogatás, gyermek otthoni ápolásának támogatása, megélhetési támogatás  

Az iskolai oktatás, iskolai étkezés és a tanszerek ingyenesek az általános- közép- és szakiskolákban. Az iskolától 5 km-nél távolabb lakó általános iskolai diákok közlekedéséről gondoskodnak. 

Sérültek és krónikusan betegek támogatása

Nyugdíj, rehabilitáció támogatása, orvosság és közlekedés költségeinek támogatása. Ez a 16 éven aluli sérült gyermekek estében a mindennapi élet költségeit támogatja. A 16 éven felüli sérült vagy krónikusan beteg fiatalok esetében segítik a mindennapi támogatott, önálló lakhatást, a továbbtanulást és a lehetőségek szerinti munkakeresést.

Bizonyos krónikus betegségekben szenvedők kaphatnak un. taxi-utalványt, ennek segítségével havonta kb. 8 alkalommal ( = 4 oda-vissza út )  taxi igénybevételével intézhetik dolgaikat, pl.bevásárolás.

A támogatások és segélyek útvesztőjében nehéz eligazodni és egy-egy támogatás elérésére bonyolult bürokratikus eljárásra van szükség adatokkal és kérdőívekkel. Szükség van többek között olyan iratokra is, melyekkel a kérvényező igazolja munkaviszonyát , családi- és egészségi állapotát .

Kedves Olvasók!

Minden segítség és támogatás ellenére Finnország nem álomország. Aki itt szeretne érvényesülni, annak többek között kitartásra, tanulásra, türelemre, szorgalomra és alkalmazkodásra van szüksége. És még egy nagyon fontos dolog : a finn nyelv megtanulása egyike a legfontosabbaknak. Ez szükséges annak ellenére is, hogy Finnországban nagyon sokan és jól tudnak angolul. Sok munkahelyen angol a munkanyelv, de barátokat szerezni és beilleszkedni az itteni társadalomba finn nyelvtudás nélkül nem lehet.

Judit Mäkinen

Forrás :

.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.