Finnország az északi fény országa. 344. Levèl

Finnországi levèl hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra !

Kedves Olvasòk!

Finnországról a távoli, exotikus, hideg és sötét országról sokféle hiedelem kering. Az évnek ebben a szakában különösen a sötétséggel foglalkoznak sokan, annak depresszív hatásával

Finnország északi részén télen hosszabb ideig  – Utsjokiban 52 napig-  nem kel fel a nap, ezt az időszakot nevezzük kaamos-nak. De téves az a hiedelem, hogy ilyenkor teljesen sötét van. A tájon egy kékes fény uralkodik, a fehér hótakaró is világosabbá teszi a tájat. Az ország deli részén, ahol rövid a nap, de nincs hó sokkal sötétebb van, mint északon.

Kaamos - Visit Sodankylä 2
Kaamos

Akikre úgy általában hat az időjárás, szenvednek a rövid napoktól, de erre is van orvosság, ezek az erős lámpák

A téli évszakban van egy fantasztikus fényjelenség és ez az

Èszaki fény

Finn neve: revontulet  = szószerint a róka tüzei. A név mögött több népi hagyományos hiedelem is van.Az északi népek között a számik egy része ( kolttasaami )  hitt abban, hogy az északi fény tulajdonképpen vér,  azok vére akik vérző  sebek miatt haltak meg. Ezeknek a túlvilágon saját helyük van és onnét származik az északi fény. A kolttaszámi nők magukat kalappal óvták a fény látványától, nehogy a vérveszteség miatt meghaltak lelke elérje őket és ezáltal ők is vérzéssel járó  betegségekben szenvednek majd.

A számik másik hiedelme az volt, hogy a sarki róka farka futás közben a havat csapkodja ezzel fényjelenséget okozva.

A skandináv mitológia szerint az északi fénye a valkűrök fénylő páncéljai okozzák, amikor ezek az északi éjszakában lovagolnak.

Azokban a finn elbeszélésekben, melyek az észak felé megtett utakkal foglalkoznak találkozhatunk egy másik névvel is: Pohjan portit = Észak bejárata.

Az északi más néven sarki fény oka

a napszél.  Amikor az felkavarja az elektromos töltésű részecskéket a protonokat  és  elektronokat azok kb. 300-1000 km/sec sebességgel a Föld irányába jutnak Ezekre hat a Föld mágneses tere és akkor jön létre a fényjelenség, amikor azok elérik  a Föld légterét . A jelenség mágneses viharok eredménye. A fény színe és ereje változó, a legerősebb fény kb. 100 km magasságban van a Föld felszínétöl.

A sarki fénynek hangja is van, ez lehet suttogó, finom hang vagy élesebb , csattanás szerű. A hanggal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a hang kb.70 m magasságban jön létre . A finn Aalto egyetem kutatóinak sikerült három különböző mikrofon segítségével rögzíteni a hangokat és  feltételezik, hogy a különböző hangok nem egyforma módon jönnek létre.

Az északi fény volt a témája annak az amerikai TV-sorozatnak, mely Villi Pohjola  = Vad észak (Northern Exposure) néven 1990-1995 között 110 adást ért el. Ebben egy amerikai orvos évekig tartó munkájáról van szó egy képzeletbeli alaszkai városban Cicely-ben.

Vad èszak

Finnországban is bemutatták először 1990-1996 között, majd ismételten 2008-2010 között.

Északi fény vizsgálata Finnországban

A kutatók többféle eszközzel és többféle módon vizsgálják az északi fény jelenségét, ezek között fontos helyet foglalnak el az un. revontuli-kamerák. Ezekben olyan optikai felszerelés van, mely lehetővé teszi az egész égbolt megfigyelését.

Revontulikamera

A kamera 110 km magasságban egy 300 km sugarú kör alakú felületet fed. A finn meteorológiai intézet az 1970-es évek óta használ kamerákat az északi fény vizsgalatára.

Finnországban több helyen is vannak az un. èszaki fény állomásokon ( Revontuliasemat) ilyen kamerák pl. Helsinkiben, Muonioban  és Kilpisjärviben. Ezek a kamerák a sötét órákban 20 másodpercenként vesznek fel képeket

Az érdeklődök számára létezik egy szolgáltatás, a neve

Aurora alert ( Aurora borealis = északi fény , alert = riasztás ).

Ez ingyenes, az interneten elérhető, reális időben tájékoztat az északi fény erősségéről egy 1-5 skálán.  Riaszt akkor, ha a fényjelenség látható Rovaniemi, Luosto, Pyhä és Ranua táján.

Aurora Alert

Ha  jók az időjárási körülmények, az északi fény 15-20 percig látható.

Északi fény túrizmus

A világ minden részéröl érkeznek turisták a finn Lappföldre, ahol kb. 150 éjszakán látható ez a fantasztikus fényjelenség. A szezon augusztus végétől április elejéig tart.

Különösen az ázsiai turistákat érdekli a látvány, mivel a déli világrészeken északi fényt nagyon ritkán lehet látni,talán maximum egyszer minden tizedik évben.

Finnországban több helyen is vannak un. északi-fény igluk, ezek üveg-tetejűek, kényelmesen lehet a meleg igluból gyönyörködni az északi fényben.

Rovaniemiben 46 iglu várja a turistákat és a tapasztalat azt mutatja, hogy az északi fény jobban érdekli az ide utazókat, mint a Mikulás faluja.

Iglufalu Apukka

Ennek az iglufalunak építtetője Markku Kolari már nagyon várja a korona vírusjárvány végét, hogy ismét fogadhassa a vendégeket. Ö egy programot fejlesztett ki, ez okostelefonra feltölthető és jelenti vagy e-mail vagy üzenet segítségével , hogy mikor lehet látni az északi fényt.

Kedves Olvasók !

Sokan- akik mindig és kizárólag csak délre vágynak – el sem tudják képzelni, hogy milyen érdekes az Észak. Az az észak, ahol a hideg nem probléma, csak öltözködés kérdése. Ahol kékes fényben csillog a vastag hótakaró, ahol meleg a szálláshely és a csillagos égen a természet produkálta gyönyörű színjátékot csodálhatja az oda utazó. Finnország várja a látogatókat! Aki szívesen nézne képeket az északi fényröl, nézzen be ide : https://www.google.com/search?q=Aurora+BOREALIS&sxsrf=AOaemvKnmbx5Cjfq0nQ_CHTldTs1v_dJQw:1638971734601&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi_g6bArdT0AhUTvosKHaaKAAwQ_AUoAXoECAMQAw&biw=1436&bih=700&dpr=1.34

Judit Mäkinen

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.