Mackók téli álma

Kedves Olvasók!

A nagy érdeklődésre való tekintettel egy kicsit jobban utánanéztem a macik téli álmának. Mivel sok minden èrdekes dolog kiderült, most röviden összefoglalom azokat.

A mackók a déli országokban nem alszanak télen.

Finnországban a mackók álma tarthat tovább is, mint a tavalyi három hónap, a felhalmozott tartalékok életben tarthatják őket 6 hónapig is. A mackók álma viszonylag felületes, alvás közben fekvőhelyüket is változtathatják a fészekben.  

Felkészülés a hosszú téli álomra

Ősszel a mackók zsírt gyűjtenek maguknak. Ennek érdekében az ősz végén főleg szénhidrát-tartalmú a diétájuk, pl. sok erdei bogyót esznek, étvágyuk óriási. Röviddel a téli álom elkezdése elött a medvék teljesen kiürítik beleiket. Testsúlyuk a téli álom alatt csökken, több 10 kg zsírt vesztenek. A szoptató anyaállat fehérjét is veszít.

Milyen a téli hálóhely?  

A téli „hálószoba” sok féle, általában fenyőerdőben van.  Lehet egy hangyaboly mellé ásott mélyedés is. Ez azért jó, mert a tavaszi ébredés után közel van a táplálék .  Nőstény mackók jobban előkészítők a téli alvóhelyet, mint a hímek. Fészkük mély, puha földbe ássák, oda fenyőágakat és néha szénát is visznek. Ilyen fészekbe születnek a bocsok, amik nem nyomnak többet, mint kb. 350 g és csupaszok. A bocsok először akkor hagyják el a fészket, amikor a súlyuk kb. 5 kg.

Mackó fészkének bejárata

Az életműködések szabályozòjának mestere a mackó

A téli alvás alatt a test hőmérséklet csökken kb 33 C fokra. Ez sokkal magasabb. mint a hibernáló állatoké, utóbbiak testének hőmérsékleté a 0 fokhoz közel is lehet. A vemhes nőstények testének hőmérsékleté 37 C fokon marad egészen a tél közepéig történő bocsok születéséig. Az anyamackó is alszik, álmában szoptat, de szülés után csökken a testük  hőmérsékleté.

Az alvó mackó szívműködése lassul, a normális 40 / min helyett 10/min vagy annál alacsonyabb is lehet.

Kutatási eredmények szerint a téli alvás alatt az izmok és kötőszövet fehérjetartalma csökken. De urea mégsem gyűlik fel a szervezetben, mert a medve képes a vérkeringésen át az ureát a bélbe irányítani, ahol az aminosavvá  változik. Így a medve szervezete gátolja az izmok tömegének és erejének eltünését a hosszú téli álom alatt.

Az alvó medve csontjai nem ritkulnak lényegesen a hosszú nyugalmi állapot miatt. Ennek okát nem tudjuk, de a kutatókat rendkívül érdekli a téma, mert ennek felderítése esetleg segíthetne az emberek csontritkulásának kezelésében.  Az esetleges kisfokú csontritkulás és izomsorvadás a medvét tavasszal semmiben nem akadályozza, mivel a lényeges testsúlycsökkenés miatt a mozgás könnyebb.

Kedves Olvasók!

Vajon sokan vannak-e Önök között olyanok, akik szívesen cserélnének a finn mackókkal ?

Mindnyájukat üdvözölve

Judit Mäkinen

Forrás:

One thought on “Mackók téli álma

  1. Kedves Judit!
    Nem cserélnék a mackókkal.Én még itthon is hosszúnak tartom a telet, pedig még be sem köszöntött.
    Igencsak érdekelne, h. a kutatók mire fognak jutni a csontritkulással kapcsolatban?
    köszönet a levélért, az érdekes témáért. Lia.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.