A finnországi mackók elkezdték téli álmukat

Kedves Olvasók!

A finnországi mackók elkezdték téli álmukat. A tegnapi újsághírek beszámoltak arról, hogy Helsinki állatkertjében a mackók elkezdték kb. Hogy idén mennyit alszanak majd azt egyenlőre  nem tudjuk, tavaly Három hónapig tartott a téli álom. Minden a téltől függ.

Álom, álom édes álom !

Az állatkertben két nőstény mackó van, anya és lánya, 20 és 15 évesek. A macik téli hálószobájának ajtaját bezárták ott most sötétben álmodnak a mackók a nyárról.  Téli fészkükben faforgács, zuzmó és kis ágak vannak. A fészekbe halmozott  építőanyagaiból a mackók maguk készítik el téli fekvőhelyüket , első mancsukkal a hasuk alá halmozzák a “matracukat “.

A hónapokig tartó téli álom alatt a mackók “takaréklángon “élnek. Szívük a normális 40/perc helyett csak 10 szer ver percenként, testhőmérsékletük is lejjebb megy egy pár fokkal. Fekvési helyzetüket néha változtatják és ritkán isznak is a bekészített vízből.A télre ősszel készülnek fel, kövéren kezdik az alvást. A mackók hálószobájából csak tompa horkolás hallatszik.

Kedves Olvasók!

A jelenlegi, novemberi rövid napok és hosszú, sötét esték  idején sokan vannak Finnországban olyanok is, akik szívesen élnének úgy, mint a macik, átaludva a hideg, havas telet.Mindnyájuknak szép vasárnapot kívánok és külön üdvözlöm a magyar apukákat, ma Finnországban Apák napja van.

Judit Mäkinen  

Forrás :

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/korkeasaaren-karhut-vaipuivat-talviuneen-parin-paivan-ajan-on-ollut-hipihiljaista/8286930#gs.ge6ga6

2 thoughts on “A finnországi mackók elkezdték téli álmukat

  1. Juditkám, aranyos ez a cikked a mackókról. Én gyakran érdeklődöm otthonról hogy a mackók mit csinálnak február 2.án, de ritkán kapok erre választ. A szüleim mindig mondták hogy a mackók kijönnek azon a napon a barlangból, körülnéznek és vagy maradnak kint = hamar jön a tavasz, vagy vissza mennek = még marad a tél. Vajon ez nálatok is igy van? Sajnos valami oknál fogva nem tudok mostanában a WordPress en válaszolni, de mindig olvasom a leveleidet. Szeretettel, Csöppi – ma CSAK 30C van!

    >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.