Finnország a manók országa. Suomi tonttujen maa. 342.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazàmba Magyarországra

Kedves Olvasók !                                                                                                

´Lassan , de biztosan közeledik a karácsonyvárás ideje. E az idő és közelebbről az ádventi időszak bizonyos fokig misztikus. Finnországban ilyenkor aktiválódnak a tonttuk figyelve  hogy megérdemlik-e majd a gyerekek a Joulupukki/ Mikulás  ajándékait ?

De vajon kik is a tonttuk ? Róluk szól mai levelem.

Kik a tonttuk?

A tonttu szó magyarul manót jelent.

Tonttu

Elődeink idején a tonttuk mindenütt jelen voltak, a mindennapi életben és az élet fordulatainak forgatagában is. Legújabb a tonttuk világával foglalkozó könyv Heikki Sauri könyve: Tonttu-Tarua ja totta / Tonttui-mese és valóság.

Ez a könyv feleleveníti a lassacskán majdnem elfelejtett tonttuk világát. A házi tonttuk, szaunatonttuk és mindenféle apró föld alatti lakosok a legfontosabb természetfeletti lények voltak, Mikael Agricola 1551-ben megjelent könyve Dauidin Psalttari  Hämee tájegysége pogány istenei között ír a tontturól így :

Tontu Honen menon hallitzi, quin Piru monda willitzi. Tonttu huoneen menon hallitsi, kuin Piru monta villitsi.Magyarul kb. így :A tonttu csillapította az ördög által serkentett vadulást.

Agricola könyve

Amikor a Kalevala tért hódított Finnországban, annak misztikus hősei hatására a tonttuk háttérbe szorultak . Ennek ellenére feltehető, hogy a tonttuk a régieknek fontosabbak voltak mint a kalevalai hősök. Ennek oka, Heiki Sauri szerint az, hogy hogy a tonttuk a mindennapi hétköznapokban mindenütt jelen voltak.

Mit csináltak a tonttuk ?

 Öseink hétköznapjaiban a tonttuk mindenben segítettetèk a ház népét- de csak akkor ha azok velük tiszteletreméltóan bántak. A tonttuk megsértődtek, ha nem kaptak ajándékokat és olyankor mérgükben sok kárt is okozhattak.

A legfontosabb tonttu neve :

Szaunatonttu

Hogy pontosan milyen is, azt nem lehet biztosan tudni, mert sokféle szaunatonttu van. Leginkább kis, szürkecsuklyás öregnek képzelték. Ennek oka, hogy a szó a svéd tomtegubbe szóból származik és gubbe = aggastyán, öregember .

Szaunatonttu

A szaunatonttu feladata a szauna védelme volt. Risto Pulkkinen 2014-ben megjelent könyvében így  írja le  a szaunatonttu feladatait : A szaunatonttu gondozza a szaunát és biztosítja a jó szaunázás körülményeit. Egyben meghatározza a szaunázás határait és megbünteti azokat, akik a jó szaunázás szabályait megszegik.

R.Pulkkinen : A sámánoktól a szaunatonttukig

Aleksis Kivi híres regényében: A Hét Testvér olvashatunk a szaunatonttu rettenetes büntetési módszeréröl így :

Simeoni: Ha jól emlékszem szombat este van ( Szombat hagyományosan a szaunázás napja )

Juhani : és figyeljünk oda, nehogy a a börünk is úgy lógjon a gerendáról, mint a hajdani cselédlány bőre. Borzasztó eset.

Az ilyen rettenetes büntetéstől való félelem miatt a szaunatontut tisztelet övezte. Ehhez az is hozzátartozott, hogy az aki utoljára volt a szaunában azt a tonttu számára is élvezhető állapotban hagyta. Akkoriban ugyanis un. füstös szaunák voltak ezek fűtésé és szellőztetése a jó szaunázás feltétele volt és a ház népének távozása után a tonttu szaunázott. Az ö részére egy kis harapnivalót is kellett hagyni a szaunában.

A szaunatonttu családtag volt és feltételezték, hogyha a család elköltözött, a tonttu is velük költözött a új lakóhely szaunájába. Ennek biztosítására a régi hely szauna-kályhájábòl egy kis hamut is vittek költözéskor az új otthon szaunájának kályhájába.

Költözés után különösen fontos volt az új otthon szaunájának első befűtésé. Ha olyankor valaki látta a tonttut , az rossz jel volt és arra utalt, hogy a tonttu nincs megelégedve a szaunával. Mert a tonttuk általában láthatatlanok voltak, csak jelek utaltak rájuk.

Modern tonttuk

Tonttukönyvek

A tonttuk a gyerekek könyvei között fontos helyet foglalnak el. Több tonttu-könyv ismerteti meg a kis finn gyerekeket a tonttuk mesevilágával. Ilyen pl. Mauri Kunnas Suomalainen tonttukirja = Finn tonttukönyv címü 2004-ben kiadott könyve.

A fenti kép az ünnepi kiadás címlapja, idén november közepetáján kerül a karácsonyi könyvpiacra. Ezt a könyvet az angol nyelvterület gyerekei is élvezhetik.

A Suuri tonttukirja = nagy tonttukönyv 1990-ben jelent meg a WSOY kiadó gondozásában. Címlapján egy másik híres tonttu a Metsätonttu = Erdötonttu látható

Nagy Tonttu-könyv

Ez egy 206 oldalas puhafedelü zsebkönyv,

Tonttudalok

Finnországban az egész karácsonyi szezonban mindenütt szólnak a tonttu-dalok. Ezekkel is emlékeztetik a gyerekeket arra, hogy a kotitonttu = házitonttu figyeli a gyerekeket . Karácsonyi ajándékot a jó gyerekek kapnak. A you tube csatornáin sok tonttu-ének található . Egy példa erre Vesa-Matti Loiri lemeze, itt hallható : https://www.youtube.com/watch?v=V8xb5uywGsYEgy másik vidám tonttu-ének címe . https://www.youtube.com/watch?v=NZYARdjumZ4

Tonttuk a Mikulás segédei

A Mikulás finnországi otthonában, közel az északi sarkkörhöz Rovaniemiben mar novemberben is nagy a sürgés- forgás. A Mikulàs minden évben rengeteg levelet kap a világ minden részéről. Ezeket a leveleket segítségével olvassa és válaszol is rájuk

A tonttuk több mint 12 nyelvet tudnak.

Karácsony táján mindenféle kisebb-nagyobb ünnepségeket rendeznek Finnországban. Ezek lehetnek iskolai, munkahelyi vagy otthoni kiskarácsony-nagykarácsony ünneplések. Ilyenkor sokan a tonttuk sipkáját viselik, felnőttek is.

Isolahti koulu-karàcsonyi ünnep

Aki pedig szeretne az otthonába egy kotitonttut, az barkácsolhat magának egyet, esetleg a rokonoknak karácsonyi ajándékul.

Otthoni tonttu 7Kotitonttu

Soraimat zárva kívánok minden kedves Olvasómnak vidám, közelgő előtti időszakot . A felnőtteknek is a „gyermek vagyok, gyermek lettem újra „  szellemében.

A nagy karácsonyi étkezés után biztos mindenkinek jól esik egy kis tonttu-torna ugye ? Itt lehet gyakorolni : https://www.youtube.com/watch?v=ULxDiPvQpFM

Mindnyájukat szeretettel üdvözölve

Judit Mäkinen

Ui: A tonttu szó finnül butuskát is jelent. 🙂

Forrás :

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.