Magyarok a finnekért – Finnek a magyarokért: Rácz István díj

Kedves Olvasók!

Mint mindnyájan tudjuk a finnek és magyarok kapcsolatai hosszú évszàzados múlttal rendelkeznek. Ez egy  különleges kapcsolat, melynek egyik legfontosabb pillére a nyelvrokonság. A finn és magyar nyelv rokonsága kétségtelen és vitathatatlan tény.

A két nép kapcsolata mind a két országban él és el lehet azt is mondani, hogy virul. Ennek a kapcsolatnak egyik formáját képviselik a baráti társaságok, Finnországban a Suomi-Unkari seura = Finn Magyar társaság, Magyarországon a Magyar – Finn társaság. A két baráti társaságot számos szál fűzi egymáshoz. Ezek között különleges helyet foglal el egy lánglelkű magyar férfi  nevéhez fűződő díj, mely évente mindkét országban kiosztásra kerül.  Ennek a díjnak a neve Rácz István díj, erről szól mai bejegyzésem.

Ki volt Rácz István?

Rácz István

Rácz István ( 1908-1998) latin- görög-szakos tanár életének legnagyobb részét Finnországban töltötte, finn művész feleségével Anna-Maria ( Maija) Lipsonen-nel. Fordítóként és fényképészként dolgozott.

Fordítói munkássága sokoldalú a Kantelettar-nak és Finnország nemzeti eposzának a  Kalevala-nak is ö az egyik magyar fordítója. De magyarra fordította többek között Aleksis Kivi: Hét testvér ( Seitsemen veljestä- nevű híres regényét is.

Rácz István 70 könyvènek  művészi fényképei Finnországban és külföldön is látott népművészeti  és hagyományos tárgyakkal valamint archeológiai leletekkel  ismertették meg a világot. Könyvei közül többet is fordítottak idegen nyelvekre.

Mindkét hazája elismerte munkásságát. Finnországban a Kalevalatársaság és az Oktatásügyi minisztérium is kitüntette. A finn állami fordítói díját 1985-ben kapta meg . Magyarország két alkalommal tüntette ki Rácz Istvánt. A Magyar Népköztársaság csillagos érdemérmét 1988-ban kapta meg, majd 1998-ban Köztársasági elnöki Arany érdemérmet kapott munkája elismeréseként.

Rácz István emlékére 2002-ben a Helsinkiben működő Magyar tudományos és kulturális központ- jelenlegi neve: Liszt intézet- kezdeményezésére díjat alapítottak , melyet róla neveztek el. A díj alapítását a magyar központ akkori igazgatója Jelinkó Árpád indítványozta.

Rácz István életéről tavaly hosszabban is írtam, itt olvasható : https://finnorszagilevelek.com/2020/11/29/magyar-emlekek-finnorszagban-racz-istvan-nyomain-314-level/

Az azóta évenként mind Magyarországon mind pedig Finnországban kiosztott díjat az kapja, aki kiemelkedő munkát végzett a két ország közötti kulturális kapcsolatok érdekében és javára.Idén a Rácz István díjjal Matti Koivisto zenetanàrt tüntették ki.  

Irmeli Kniivilä elnök-Matti Koivisto -Dr. Urkuti György Magyarország nagykövete

Finnországban a díjat A Suomi-Unkari seura = Finn Magyar társaság elnöke adja át, egy több tagból álló bizottság dönt a kitüntetett személyről.

A díjnak azért is van külön jelentősége, mivel a díjazott Kecskeméten ismerkedett meg a Kodály módszerrel. Idén Finnországban Kodály Zoltán  nevéhez több más ünnep is kapcsolódik. A finnországi Kodály társaság  fennállásának 41. évében ünnepelte  a magyar Szilvay testvérpár Finnországban létrehozott,  Kodály Zoltán módszerét alkalmazó Colourstrings hegedű-és csellótanítás 50. születésnapját.

A Rácz István díjjal kitüntetett Matti Koivisto Kodály módszerének finnországi elterjedését jelentős mértékben mozdította elő. Az itteni Kodály társaság elnöki tisztjét 1988-1989 között látta el, majd a társaság alelnökeként és igazgatósági tagjaként is dolgozott.

Kedves Olvasók!

Finnország és Magyarország kapcsolatainak sokoldalú formái között van egy kapcsolat, mely nem igényel kölcsönös nyelvtudást. Ez a zenei kapcsolat, kiemelkedő jelentőségére az idén Rácz István díjjal kitüntetett Matti Koivisto munkássága hívja fel a figyelmet.

Szeretettel gratulálva a kitüntetettnek

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.