Finnország a gyapjúzoknik országa. 339.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Biztosra veszem, hogy azok közül akik Finnországban jártak és finn otthonokba kaptak meghívást sokan csodálkoztak egy általános finn szokáson: Az előszobában mindenki leveszi a cipőjét és zokniban lép a lakásba.

Vannak olyan finn vendéglátók is, ahol a vendégnek gyapjúzoknit kínálnak felhúzásra. Ez talán még furcsább, de azok, akik kipróbálták örömmel emlegetik a finn otthonban történt látogatásukat.

Mai levelemben Finnországról, a gyapjúzoknik országáról írok. Ezzel a témával már foglalkoztam egy korábbi levelemben, itt olvasható : https://finnorszagilevelek.com/2016/11/01/finnorszag-sok-millio-gyapjuzokni-orszaga/

Mivel a téma minden ősszel-amikor a legtöbben előveszik a kötőtűket – aktuális, mai levelemben is ezzel foglalkozunk.

Egy kis történelem

A legrégebbi feljegyzések arról számolnak be, hogy Egyiptomban már a 600-800-as években voltak kötött zoknik. Feltehetően az arabok hozták a kötés tudományát Európába. Angliában 1558-töl 1603-ig I. Elisabeth angol királynő uralkodott, fázós volt és udvarában ö honosította meg a zokni-divatot . A gazdagok selyemzoknikat hordtak. Akkoriban Angliában mindenki kötött,  a férfiak és  a gyerekek is. Ez a szegényebb családokban egyben jövedelem forrása is volt.

Naantaliban 1739-1760 között női erővel fenntartott zoknikötöde is létezett.    

Kötés Finnországban

Turkuhoz közel, Naantaliban volt egy kolostor az un. Birgittarend kolostora.  Ezt egy svéd szent Szt. Birgitta (1302-1373) alapította, a rend neve : Ordo Sanctissimi Salvatoris . Az itteni apácák kötötték az első zoknikat és terjesztették a kötés tudományát Finnországban.  Irodalmi adatok szerint 1664-ben 2000 pár zoknit kötöttek eladásra Naantaliban.

Több népviselthez is tartozik gyapjúzokni

Finnországban   a finom gyapjúzokni az 1700-as években az ünnepi népviselet része lett. Ezek a kézzel között térdzoknik általában fehérek, de pl. az un. Seiskarin sukka, a Seiskari viselet elengedhetetlen velejárója élénk zöld színű.

Seiskari népviselet zöld zoknival

A gyapjúzoknik kötése gyorsan terjedt és Kuopio kormányzója 1805-1806-ban Naantalitól kért kötni tudókat Kuopioba, hogy ott a szegény családok gyerekeit kötni tanítsák, ezzel jövedelemforrást létesítve.  

Az első időben saját birkák otthon font gyapjúját használták, a színesfonalat növényekből főzött festékekkel festették. Gyönyörű színeket lehet festeni gombákból főzött festékekből ez manapság is kedvelt hobby.

Gombákkal festett gyapjúfonal

A zoknik kötőgépet 1589-ben Angliában találta fel William Lee, ezután Finnországban is létesültek kisebb kötödék.

Hol tanulnak meg a finnek zoknit kötni?

A zokni-kötést sok családban az édesanyák és a nagymamák tanították a lányoknak. Régebben minden iskolában is volt egy tantárgy: kézimunka és ebbe sok minden belefért a fából készült madárodúk és kis polcok mellett a kötés és horgolás is.Manapság is tanulnak a gyerekek kötni, de közel sem minden iskolában. Ezzel szemben a felnőtteket képző – oktató intézetekben meg lehet tanulni a zoknikötést is.

Zokni, mint ajándék bármilyen alkalomra 

Finnországban a kézzel kötött gyapjúzoknikhoz sok érzelem fűződik. A zoknik szárába kötött minták kapcsolódhatnak az ajándékozott természetéhez, szokásaihoz, hobbyjához.

Zokni keresztelőkor

Finnországban sok olyan egyházközség van, ahol az egyházközség ajándékoz a gyülekezet új tagjának kis, kézzel között zoknit, ezeket az egyházközség szorgalmas tagjai együtt kötögetik

Finnország centenáriumának évében, 2017-ben minden újszülött kapott egy kis Suomi 100 zoknit.

Zokniban az óvodában és az iskolában

Az óvodások sehol nincsenek cipőben az óvodában. Finn iskolások is levetik a cipöjüket az iskolában. Vagy papucsban járnak, vagy pedig csak gyapjúzokniban.

Zokni esküvőre

A legtöbb fiatal pár már hosszabb ideje együtt él az esetleges esküvő elött. Náluk már minden legszükségesebb megtalálható a közös háztartásban. Nincs szükség sem edényekre, ágyneműre vagy törülközőkre. Viszont nagyon kedves ajándék egy pár kézzel között gyapjúzokni, ennek mindenki örül. Lehetőleg hasonló legyen a menyasszony és a vőlegény zoknija.

Esküvöi ajándék-zoknik

MIvel a finn esküvők nem félórás ünneplést jelentenek, az egész nap ünneplő menyasszony nagyon örül egy szép fehér zokninak, amibe a magassarkú cipőhöz nem szokott fáradt lábait bebújtathatja a táncolás után.

Zokni esküvőre

Születésnapi és karácsonyi ajándék: kézzel kötött gyapjúzokni

A finn zoknikötök gyönyörű, mintás zoknikat kötnek ajándéknak, egy pár kép többet mond minden szónál. Ezeket a zoknikat Merja Anttila kötötte az elmúlt nyár folyamán .

Zoknik a veteránoknak

Az önálló, független Finnország 2017-ben ünnepelte 100. születésnapját. Ebben az évben többezer zoknit kötöttek. Az akkor még életben levő, az ország függetlenségéért harcolt veteránok mindegyke kapott egy pár ünnepi zoknit, ennek színeit és kötését külön reklámozta egy facebookon működő csoport : “Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta “ volt a neve.

Suomi 100 Veteránoki zoknija

A zokni színei a finn zászló színeit követték. A projekt az ünnepi év hivatalos programjának része volt. A finnül tudók a levelem forrásai között megtalálják a kötés részletes leírását.

Zoknik a koporsóba

 A kézzel kötött gyapjúzoknikhoz sok érzelem is fűződik.  A zokniknak olyan tisztelete volt, hogy a halottakat gyapjúzoknival a lábukon temették el.

Zokni a mennyországba

Itt jegyzem meg, hogy jelenleg is kötnek un. taivassukka = mennyországzoknit szeretett hozzátartozóknak az utolsó útra.

Mondd el zoknival

A zoknikötés olyan kedvelt Finnországban, hogy nagy irodalma is van. A könyvek közül Jonna Nordström JonSukat = Jonzoknin könyvei kedveltek. De sokan forgatják Kati Rahikainen a Sano sen sukkasin = Mondd el zoknival c. könyvének oldalait is.

Mondd el zokniival !

A kézimunka lapokban is mindig lehet találni új ötleteket és mintákat.  

Kedves Olvasók!

Mint láthatják Finnországban a gyapjúzokninak különleges szerepe van a mindennapi életben. Az internetes fórumokon számos oldal található, ahol a zoknikat kötök kicserélhetik tapasztalataikat, megbeszélhetik a kötés közben felmerülő ötleteket és problémákat. A youtube csatorna sok filmmel segíti a zoknikat kötőket.A koronavírus járvány idején Finnországban nőtt az érdeklődés a kézimunka és főleg a zoknikötés iránt . Felélednek a régi minták és új minták születnek. Talán Önök közül is lesznek olyanok, akik most kapnak kedvet a gyapjúzoknik kötéséhez ?

Mindnyájukat szeretettel üdvözölve

Judit Mäkinen

Forrás:

One thought on “Finnország a gyapjúzoknik országa. 339.levél

  1. Visszajelzés: Mindeféle gyapjúzokni – mancszokni. 358.levél |

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.