A korona-vírusjárvány megváltoztatta az életünket. 336.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók!

A korona vírus okozta járvány már második éve hat életünkre, hétköznapjainkra. Ki hitte volna közülünk, hogy ennyire megváltozik az életünk viszonylag rövid idő alatt.

Megszűnt a szabad mozgás, bezárultak a szórakozóhelyek, az iskolások otthon “jártak “ iskolába, a munkahelyek kiürültek. Az üzletek bezárása rengeteg csődöt okozott a vállalkozóknak. A dolgozók felmondása növelte a munkanélküliek számát, a kényszer-szabadságon levők anyagi helyzete lassan, de biztosan romlott.

De közel sem mindenki szenved a járvány okozta korlátozások idején. Sikeresen működnek azok a vállalkozások, melyek a táv-munkával kapcsolatos eszközökkel vagy az otthonok távmunkára alkalmassá- tételével foglalkoznak. Az otthoni asztalok és számítógépek előtti székek alkalmatlanok a hosszabb  ideig tartó irodai munkára.

Egy szekrényt feláldozva lehetőség nyílt otthoni “iroda”  berendezésére.

Szekrényböl munkahely

Több olyan vállalkozás is van, mely nagy sikerrel zárta a tavalyi évet és jelenleg is sikeres. Ilyenek pl. azok, amik házhoz-szállítással foglalkoznak.  Nem minden üzlet szállítja ingyen az interneten rendelt árut.

Házhozszállítás

A házhoz szállítás elterjedése sikert jelent az élelmiszerüzleteken kívül többek között a virágüzleteknek és pizzeriáknak is. Vendéglők is szállítanak kész ételt házhoz.

A szállítás ilyen módjának elterjedése munkahelyeket jelent. Nem csak autókkal szállítanak házhoz, elterjedt a biciklivel történő szállítás is.

Biciklis futár

Megváltozott posta

Megváltozott a postai szállítás. A járvány elött már annyira csökkent a levelek és újságok kihordása a számítógépes kommunikálás miatt, hogy sok helyen  nem minden nap hordanak ki ilyen postát és bezárták a postahivatalok jelentős részét.  Amikor a járvány miatt fokozódott a csomagszállítás a postai munka is megváltozott.

Érkezö csomagok

A rengeteg csomag és egyben az alkalmazottak  csökkentett létszáma nehéz helyzetbe hozta a postát. Kialakítottak egy olyan formájú csomagszállítást, hogy bizonyos helyeken pl. bevásárlóhelyeken vagy a már bezárt posták helyiségében nagy szekrényfalak vannak, különböző nagyságú bezárt rekeszekkel. A posta ezekbe hozza a csomagokat és a címzettet telefonon át értesítik arról, hogy hol van a számára érkezett csomag és arról, hogy azt a bizonyos rekeszt ahol a csomagja van, milyen kóddal lehet kinyitni.

Csomag érkezett

A csomagért egy megadott idő alatt – napok ezek – el kell menni. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem csak a címzett veheti fel a csomagot, hanem pl. egy családtag , barát  vagy segítő szomszéd is , akinek a címzett megadja a kódszámot amivel a rekesz kinyitható.

Hasonló módon csomagfeladás is lehetséges – egyedül.

A legújabb lakóházakba is vannak már hasonló posta-automaták, amikbe az egyes lakások postája érkezik.

Sütés-főzés

Mivel most, a járvány idején mindenki többet van otthon mint régebben, az emberek többet főznek és sütnek . Ezért sokkal több lisztet, tojást, cukrot adnak el az üzletek. Ez sikert jelent több cégnek.Ez a pékségeknek is jó üzlet, szállítanak házhoz is.

Kézimunka

A finnek többet kézimunkáznak jelenleg. Ez a fonalüzletek nyereményét jelenti.

Finnország eddig is a gyapjúzoknik országa volt, hiszen a finn iskolákban a gyapjúzokni kötését mindenütt tanították.Mivel Finnországba a lakásokban nem járunk cipővel – levetjük a cipót az előszobában – a gyapjúzokniknak régi és nagyon változatos  kultúrája van.

A korona járvány alatt ”divat” lett az izlandi típusú vastag pulóverek kötése.

Izlandi pulóverek

Természetesen itt említendő, hogy minden olyan vállalat, mely kézi fertőtlenítő szereket és maszkokat gyárt sikerrel zárta a tavalyi évet és idén is így lesz.

Kedves Olvasók!

A korona járvány megváltoztatta az életünket és biztosra vehető, hogy a járvány lezajlása után nem lesz olyan a helyzet, mint elötte. Feltételezhető az is, hogy meg kell tanulnunk élni járvánnyal. Ebben azoknak is része van, akik tiltakoznak az oltás ellen és nem tudják, akarják vagy hajlandók megérteni és elfogadni azt. Számomra azonban felfoghatatlan, hogy sokan vannak olyanok akik az oltást veszélyesebbnek tartják mint azt a betegséget ami a WHO hivatalos adatai szerint az elmúlt másfél év alatt több mint 3 millió ember halálát okozta.

Azzal a reménnyel zárom soraimat, hogy Önök kedves Olvasóim már megkaptak legalább egy, de inkább két oltást is.

Judit Mäkinen

Forrás :

One thought on “A korona-vírusjárvány megváltoztatta az életünket. 336.levél

  1. Kedves Judit!
    Valóban megváltozott az életünk. Én remélem, hogy ez a betegség is végleg eltűnhet az életünkből, minta pestis, vagy a spanyolnátha.Magam is az oltásban hiszek, és nemsokára a harmadikat is megkapjuk.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.