Aug.9. Tove Jansson napja

Idén először lobognak a finn zászlók Tove Jansson (1914-2001) születésnapján, augusztus 9.-én. Ez a nap egyben a finn művészet napja is.

Ki volt Tove Jansson ?

Tove Jansson művész családba született, édesapja Victor Jansson szobrász, édesanyja svéd születésű Signe Hammarsten-Jansson rajzmüvész.  Tove ( kiejtés  Tuve) akinek anyanyelve svéd volt, rendkívül sokoldalú művésze Finnországnak.

Tove Jansson

Tove festőművészi, írói és illusztrátori működése világhírű. A legnagyobb nyilvánosságot mint a Muumi mesék írója kapta. Az első Muumi könyvek az 1940-es években láttak napvilágot. Tove életében 20 Muumi-könyvet adtak ki, a Muumik  képregénysorozatának 1500 folytatása van.

Muumicsalád

A Muumik elsősorban nem csak gyerekek részére született alakok. Filozófiájuk a felnőtteket szólítja meg, nehéz és bonyolult témákat is érintenek, mint pl. a magányt, különbözőséget és a halált is.

A Muumik még ma is bejárják az egész világot könyvek, filmek és tárgyak – pl. bögrék- formájában. Már  az 1950 -es években világhírű volt a Muumi család és barátaik a könyvek negyven országban jelentek meg 60 nyelven.

Kedves Olvasók !

Tove Jansson munkásságát és életművét tiszteli és becsüli Finnország. Porvoo városához közel Pellinki szigetvilágában lévö Klovharun nevű kis, sziklás sziget harminc évig volt Tove Jansson és élettársa Tuulikki Pietilä grafikus nyári otthona.

A szigetre Reima Pietilä, Tuulikki világhírű építész testvére egy kis nyaralót = mökki-t tervezett, ezt 1995-ben Tove és Tuulikki a Pellinki tájegyesületnek ajándékozta. Az egyesület gondozza és eredeti formájában örzi ezt a kis mökkit. ’

Klovharun sziget

Klovharu -val itt lehet ismerkedni : https://www.pellingehembygdsforening.fi/fi/klovharun/

A Muumiknak sok felnőtt rajongója is van az egész világon. Tove Jansson életmüve is bizonyítja, hogy szerencsére a felnőttek lelkében láthatatlanul is megmarad az ártatlan kis gyerek – mindhalálig.  

Judit Mäkinen

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.