Európa legzöldebb városa: Lahti. 334.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók!

A cím egy európai kitüntetéssel függ össze, a neve European Green Capital Award, EGCA  azaz Európa zöld fővárosa kitüntetés. A zöld szó itt nem a zöld természetre, hanem a környezetvédelemre vonatkozik.

Egy kis háttér

Észtország fővárosában Tallinban 2006-ban 15 európai város ”green vison ”-zöld elképzelése memorandum formájában kezdeményezte, hogy évente odaítélendő díjat alapítsanak annak a városnak  elismerésére, mely a legtöbbet teszi /tette az év folyamán a városi környezetvédelemért.  Ezek a városok: Tallinn, Helsinki, Riga, Vilnius, Berlin, Warsaw, Madrid, Ljubljana, Prague, Vienna, Kiel, Kotka, Dartford, Tartu & Glasgow voltak. Mint észreveszik azok akik kissé ismerik Finnországot, hogy Helsinki mellett Kotka finn város is szerepel a kezdeményezök között.

Jelszavuk : “Green cities – fit for life”.- Zöld városok – készek az életre

Az Európai Unió komissziója Lahti finn várost tüntette ki a 2021-es év díjával. Lahti elött már 11 európai város megkapta ezt az elismerő díjat. Ezek a városok Stockholm  2010Hamburg  2011Vitoria-Gastiez  2012Nantes  2013Copenhagen  2014Bristol  2015Ljubljana  2016Essen  2017Nijmegen  2018Oslo  2019,  és Lisbon  2020 .

A díj egyik célja, hogy a kitüntetett városok mintául szolgáljanak a fokozott, erőteljes és eredményes környezetvédelemre.

A Zöld város díj

Számos tényező vizsgálatának eredménye a díj. Ezek között fontos szerepe van annak, hogy mit tesznek az egyes városokban a klíma felmelegedésének csökkentése érdekében, hogyan készülnek fel a klíma változására, hogyan javítják a város levegőjének minőségét, milyen a hulladékok kezelése, válogatása és újrafelhasználása, a városi zaj csökkentése, a lakosság egészséges ,mozgásának elősegítésé, stb. Stb.  

Az évente kiosztandó díj fináléjában idén két francia város: Lille és Strasbourg mellett Lahti városa volt.

Milyen város Lahti?

Lahti Finnország un. régi városai közül a legfiatalabb, 120 039 lakosával (2019 adat) egyben Finnország hatodik legnagyobb városa. Alapterülete nagy, 517,63 km2 távolsága Helsinkitől légvonalban 99 km egyenesen északi iránybanAzok, akik a téli sportokat és ezek közül különösen a síugrást kedvelők ismerik ezt a képet

Lahti- Síugró tornyok

Lahti látogatói felmehetnek a síugró toronyba, sőt mi több szimulátorban a síugrást is kipróbálhatják.

.Egy kis történelem

Arkeológiai ásatások bizonyítják, hogy Lahti környékén – közelebbről Renkomäki Ristola területén, a jelenlegi városközponttól 5-6 km.-re délre-  –  már kb. 10 000 évvel ezelőtt is voltak lakosok. Az első írásos feljegyzés Lahti falváról 1445-böl származik és azt is tudjuk, hogy a faluban 1558-ban 24 ház volt.

A kis falunak fontos szerepe volt a közlekedés szempontjából, mivel már az 1400-as években a falun keresztül több fontos út vezetett és a falu közlekedési csomópontnak számított. Erre utal a város címere.

Lahti

Háromszáz évvel később közelebbről 1877 júliusában az akkor 1000 lakost számláló falu porrá égett. A fazsindelyes faházakat szűk sikátorok választották el egymástól. Úgy tartják, hogy a tűz oka egy 12 éves cselédlány hanyagsága volt, ö a Marola család házában főzött. a tűzhely kéményének szikrái okozták a tüzet.  A szerencsétlenség idején a falu egész felnőtt lakossága a földeken dolgozott, ezért eredményes oltás nem történt.

Az ehhez hasonló szerencsétlenségek több finn városban is okoztak pusztító tűzvészeket, melyek után a városok újjáépítésekor széles utcákat építettek, hogy a házak ne legyenek túl közel egymáshoz.

Amikor bukkantak a tüz okozta vastag szénrétegre, amikor 2013-ban Lahti piacterén archeológiai ásatásokat végeztek

A tűz nem csak kárt, hasznot is jelentett, mivel az egész település újjáépült , ezt a tűzvész utáni  állami segély tette lehetővé. A piactér egyik sarkában emléktábla hívja fel a figyelmet a tűzvészre és az elpusztult falu makettje Lahi történelmi múzeumában látható.

Mit tesznek Lahtiban a környezetvédelemért?

Lahtiban a környezetvédelem már az 1970-es években kezdődött a Vesijärvi nevű tó tisztításával. Ez nem egy kis tavacska, 25 km hosszú, vízfelülete 109 km2 és átlagos mélysége 6 m. (A finnül tanulóknak: vesi = víz, järvi = tó ) . Az itt végzett műveletek példa értékűek jelenleg is az ország számos tavának ápolási műveleteiben.

Azóta sokat változott a világ, nőtt a környezetvédelem iránti érdeklődés és felismertük a tiszta és ápolt környezet értékét. Ennek érdekében Finnországban már az óvodások nevelésében is szempont a környezet védelme.

Irány az erdő

Számos rendelkezés szabályozza a különböző hulladékok kezelését .


Szemét felhasználása földmunkáknál engedélyhez kötött. A város környezetvédelmi szolgáltatásához intézett bejelentést a munkálatok megkezdése elött minimum 30 nappal kell megtenni.

Minden rendezvényről, melyeken 500 személynél több résztvevő várható a város követeli a hulladékkezelési tervet, mely írásban bemutatandó legkésőbb két héttel a tervezett rendezvény elött. A rendezvények szervezői felelősek a hulladékkezelésért, a keletkezett hulladék válogatásáért mind a rendezvény idején mind pedig annak lezajlása után.

Hulladékkezelési tervet követelnek a kikötőktől is, ez bemutatandó a kikötő helyének megfelelő környezetvédelmi  hatóságnak. Azok a csónak-kikötök, melyekben minimum 50 csónakhely vagy melyek területén 50-nél több téli csónaktárolási hely van kötelesek átvenni a csónakokban keletkező hulladékot. Ennek kezelését  a csónakhely bérlőjétől számláztatják.

Kempingek bejelentése

Minden kempingröl – az állandó és időleges kempingekröl is –  írásbeli bejelentést követel a környezetvédelmi felügyelőség, legalább 3 hónappal a kempingterülete megnyitása elött. Ebben bejelentendő a kemping helyén kívül annak fenntartója is.

Környezetvédelmi engedély kell a homok, kavics, agyag és föld kezeléséhez. Ez különösen fontos akkor, ha a munkálatok közel vannak talajvíz-területhez. Engedélyhez kötött az 500 m3-nál több homok v. virágföld eladása is.

Háztartásokban keletkező hulladék kezelése Lahtiban

Lahti lakosai szelektálton gyűjtik a hulladékot az 1990-es évektől kezdve, elsőként az országban. A nagyobb finn városok közül egyedül Lahtiban nem használnak kőszenet energiaforrásként 2019 óta. A tervek szerint 2025-ben teljesen megszűnik a szén felhasználása, ez 10 évvel előzi meg Finnország célját és 25 évvel az Európai Unió célkitűzését.  Ezzel Lahti példakép, megmutatja, hogy mire képes a céltudatos munka és a felvilágosítás.

Újrafelhasználás Lahtiban

Lahti területén a Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy nevű  cég működik. Bejelentésük szerint a háztartásokban keletkező szemétnek kb. 99%-át felhasználják úgy, hogy 46% az újrafelhasználás és a szemét 52 %-a mint energiaforrás kerül hasznosításra.

Rendkívül fontos az, hogy a háztartások válogassák a hulladékot. A papir, karton, üveg, fém és biohulladék mellett külön gyűjtik a textilhulladékot is.  

Lahti- Helkalankatu -hulladékgyűjtés

A Green Capital díj jelentősége a nyertes város szempontjából

Ennek a díjnak gyakorlati jelentősége is van. A nyertes várost észreveszi a világsajtó, nő a város jó híre, több lehetőség van kapcsolatok kialakítására, jobban érdeklődnek a befektetők a város iránt és ennek következményeként új munkahelyek is létrejöhetnek. Nem utolsó sorban a város lakosai joggal lehetnek büszkék a lakóhelyükre.

Kedves Olvasók!

Azzal a reménnyel zárom mai levelemet, hogy kissé közelebb hoztam Önökhöz egy finn vidéki város, Lahti értékeit. Lahti kulturális életéröl, magyarországi testvérvárosi kapcsolatáról, a lahti rendezvényekről, épületekről, szobrokról,a városi  zenekarról és iskolákról egy másik levélben írok majd.

Finnország bizonyos mértékben még mindig kissé exotikus, távoli és furcsa országnak tűnik. Sokan a fővároson kívül nem érdeklődnek a vidéki városok iránt. De mint sok országban Finnországban is nagyon sok érték nem okvetlenül a fővárosban és annak környékén, hanem azon kívül vidéken rejlik, erre egy példa Lahti városa.

Judit Mäkinen

Forrás:

2 thoughts on “Európa legzöldebb városa: Lahti. 334.levél

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.