Finnország a zöld arany országa. 329.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !  

Mindnyájan tudjuk, hogy többféle arany is van, de vajon hányan hallottak Önök közül a zöld aranyról? Erről az aranyról szól mai levelem.

Mit jelent a zöld arany?

Finnországban a zöld arany = vihreä kulta az ország aranyai közül (több helyen is találtak aranyat az országban) a legértékesebb. Zöld aranynak hívják az erdőt!

Zöld arany – Finn erdő

Egy kis háttér:

Finnország a világ legerdősebb országa, alapterületének 75 %-a erdő.  Egy lakosra az országban  4,6 hektár  erdő jut. Ez összesen 20,3 millió hektárt jelent. A finn erdőknek óriási szerepe van a széndioxid megkötésében finnül hiilinielu -nak azaz „széntorok“-nak is hívják az erdőt.

A finn erdők 52 %-a magántulajdon, az állam az erdők 35 %-nak tulajdonosa és az erdőipar tulajdonában az erdők 8%-a van.

Az erdő volt  Finnország első export-termékének forrása. Ez a kátrány volt, amit már az 1600-as években is felhasználtak a fából épült hajók impregnálására. Sok helyen – Viipuri, Turku, Oulu és az északnyugati partvidék városai, Kainuun tájegysége stb.- égettek kátrányt, ami a szélsőséges időjárásviszonyoknak kitett mezőgazdasági termékekkel szemben biztos jövedelmet jelentett a lakosoknak. A fa Finnország életképességét biztosította.

Kátrányégetés . Annala 1912

A papíripar főleg az 1860-as években fejlődött, a vasút és a viziutak a kereskedelem fellendülését jelentették.A függetlenség első éveiben a cellulóza és a faipar hozta a legtöbb valutát az országba. A pénzt a faipari teknológia fejlesztésére fordították .

Jelenlegi helyzet

A 2000-es évek elején csökkent a faipar jelentőségé. Különösen 2006-2010 között csökkent erősen a papír iránti érdeklődés a piacon. Ezért csökkent a termelés is és 2020-ban Finnországban ugyanannyi papírt gyártottak, mint az 1980-as évek elején, azaz 4,5 millió tonnát. 

Ez az utóbbi időben azt jelenti, hogy egyre több papírgyárat zárnak be, ezzel nö a munka nélkül maradottak száma is. Azok, akik évtizedeket dolgoztak papírgyárakban már nem találnak új munkát. Sajnos sokak számára az új viszonyok katasztrófát jelentenek, nem csak anyagilag, lelkileg is.

Az utóbbi évtizedben gyökeresen megváltozott a fa felhasználása. A papír termékeken kívül sok más területen is szerepe van a fának. Fából nyert anyagok vannak a textilipar termékeiben, műanyagokkal kombináltan, az aszfaltban, az állatok takarmányában és a közlekedés bioüzemanyagaiban.   

A fa egyik nagy előnyé a fosszilis alapanyagokhoz képest a fa viszonylag gyors megújulása. A megújuló biomasszából elállított termékek széndioxid-lábnyoma általában sokkal kisebb mint a fosszilis alapanyagokból elöállított termékeké.

Finnországban élénk tudományos munka folyik többek között az Aalto egyetemen a cellulóza felhasználásának új lehetőségeiről. A papíriparon kívül cellulózát használnak  különböző textilek előállításához és az élelmiszeriparban is.

Az erdő pszichológiai hatása

Közismert tény, hogy a finneknek szoros kapcsolata van a természettel és különösen az erdőkkel. Az erdő nem csak a finnek temploma, hanem egyben a különböző pszichés állapotok orvosa is Az erdő legnagyobb szerepe a betegségek megelőzésében rejlik. Már rövid tartózkodás az erdőben enyhíti a feszültséget és csökkenti a vérnyomást. Sokan mennek az erdőbe, hogy megnyugodjanak és ott meditálva rendezzék zilált gondolataikat.

Meditatio az erdöben

Az erdei sétának bizonyítottan nem egy esetben nagyobb egészségügyi  értéke van, mint az izzadtságszagú termekben tekert “biciklitúrának “.  

Az utóbbi években több helyen is olvashatunk arról, hogy milyen nagy szerepe van az egyes fáknak is . Önök közül hányan öleltek már meg egy fát? Finnországban felismerték a fák pszichológiai szerepét és a pozitív hatások elérésére 2016 óta augusztus utolsó hetében  –  amikor a finn természetet ünnepli az egész ország –

Országos fa-ölelési hetet rendeznek / Valtakunnallinen puunhalausviikko

Orszagos fa-ölelési hét

Ennek szervezői a Viherympäristöliitto / Zöldkörnyezetszövetség, Maa- ja kotitalousnaiset / Földműves-  és háztartásbeli nők szervezete, Luonnonvarakeskus /természeti kincsek központja és a Green Care Finland nevű szervezet.

Ennek a hétnek rendezvényein bárki részt vehet, egyedül, családi körben vagy barátokkal.

Finnország zöld aranyával a szépirodalom is foglalkozik.

Heikki Lounaja ( 1912-1987) Vihreän kullan maa /A zöld arany országa  c. könyve az Otava könyvkiadó gondozásában jelent meg 1961-ben.

Heikki Lounaja: Vihreän kullan maa

Kirsi Manninen ( álnéven Enni Mustonen ) három regényéből készült Vihreän kullan maa c. filmsorozat a finn televízióban 1987-1988-ban került bemutatásra. A filmsorozat DVD változata / 4 db DVD a Finnkino kiadása) 2011-ben került forgalomba,  jelenleg antikváriumokban kapható.

Kirsi Manninen – DVD Vihreän kullan maa

Kedves Olvasók!

Végezetül, még a Vihreä kulta /Zöld arany útról egy pár sor. A kb. 250 km hosszú , 62 sz. út A Saimaa tó vidékén Mikkeliböl Ruokolahti-ba vezet Finnország egyik legszebb , szigetekkel tarkított tóvidékén. Az út mentén számos megállásra érdemes hely van.

Vihreän kullan kultuuritie- Lietvesi

Finnország nagy örömére az Uneso igazgatósági tanácsa 2021április 22.-én Párizsban hozta nyilvánosságra, hogy az Unesco Global Geopark címmel tüntette ki az út mentén levő un. Saimaa Geoparkot, melynek alapterülete 6 063 km2, ebböl a földterület 2 031 km2 és a vízterület 4 032 km2.

Saimaa Geopark területe

A nemzetközi elismerésnek azért van pontosan most, a jelenlegi járványhelyzetben megkülönböztetett jelentősége, mert lényegesen elősegíti a hazai tájon való utazást és a hazai természet értékeinek megismerését. A status – feltételezi a nemzetközi kritériumoknak való megfelelést – elnyerésének érdekében mindenki részt vett elsősorban az út menti helységek túrizmussal kapcsolatos vállalkozásai végeztek nagy munkát.

Kedves Olvasók ! A jelenlegi vírusjárvány rengeteg negatívumot hozott magával. Sokan szenvednek az un. bezártságtól, az utazási lehetőségek erős korlátozásától és nem egy esetben megszűnésétől. De egyenlőre Finnországban szabad és lehet  utazni.

A járvány minden negatív hatása mellett pozitív jelenségekkel is jár. Ezek közé tartozik a hazai táj szépségeinek és értékeinek  lehető legalaposabb megismerése, megbecsülése és megszeretése. Ezzel kapcsolatban az jut eszembe, hogy azok, akik azt hiszik, hogy máshol zöldebb a fű, elfelejtik, hogy a fű ott zöld, ahol gondozzák.

Judit Mäkinen

Forrás :

4 thoughts on “Finnország a zöld arany országa. 329.levél

  1. Kedves Judit!
    Mikor a zöld arany szépségei mellett a lelki hatásokról írtál, gondoltam megemlítem majd a fa ölelés jótékony hatását. Aztán örömmel láttam,h. nemcsak írtál róla, de képeket is láthattunk.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.