Május 3.vasárnapja : Az elesettekre emlékszik Finnország

Kedves Olvasók !

Az 1940 áprilisában tartott finnországi evangelikus egyház püspökeinek találkozója indítványozta, hogy tartsanak az országban a téli háborúban elesettek emlékére 1940 május 19.-én emlék- istentiszteletet. 

Mannerheim tábornok napiparancsban rendelte el, hogy május harmadik Vasárnapja legyen egységes ünnep és emlékezzen az ország másokra is ilyen szellemben :

A finn szöveg így hangzik:  

”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä”.

Magyarul az én fordításomban:

A most befejeződött háborúban elesett hősi halottak valamint egyben mindenkinek, a változás időszakában 1918-ban mindkét oldalon meggyőződésükért életüket feláldozottak egységes, vallásos emléknapjaként  

A naphoz hozzátartozott látogatás a hősi halottak temetőibe. Finnországban 622 Ilyen temető létezik, mivel a finnek mindig arra törekedtek, hogy az elesetteket saját szülőhelyük temetőiben helyezzék örök nyugalomra. Ezért a harctereken elesetteket hazaszállították, ezzel valószínűleg egyetlenek a világon.

Idegen földön- ebben az esetben a mai Oroszország területén elesettek sírjait mind a mai napig keresik finn szervezetek Finnország és Oroszország közötti megállapodásnak megfelelően.   

Az első években a reggel magasra felhúzott zászlókat délután félárbócra eresztették, manapság a kék-keresztes finn zászlók egész nap magasan lobognak.

Kedves Olvasók!

Finnország nagy árat fizetett az ország önállóságáért. A mai napon azokra emlékezünk, akik a legdrágábbat, az egyetlen életüket adták a hazáért.

Judit Mäkinen

¨

One thought on “Május 3.vasárnapja : Az elesettekre emlékszik Finnország

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.