Április 27 – A veteránokra emlékszik Finnország

Kedves Olvasók !

Ma, április 27.-én ismét magasan lobognak a finn zászlók, a háborús veteránokra emlékszik az ország. Azért ezen a napon, mert a II. világháború Finnország részéröl 1945 április 27.-én végződött, Azon a napon 13.30.-kor lépték át Kilpisjärvi-nél a német katonák a finn-norvég határt elhagyva Finnország területét.

Április 27 – Veteránok napja

Ennek az évnek az elején még 5886 veterán volt közöttünk, átlagos életkoruk 95 év ! A férfiak száma 2752, a nőké 3134. Hogy kik ezek a nők ?

Azok akik a háborúban, mint a Lotta szervezet tagjai dolgoztak, részt vettek a katonák élelmezésének szervezésében és ellátásukban, dolgoztak a légi elhárításban, az evakuációk lebonyolításában és a finn Vöröskereszt munkájában. A Lotta szervezet óriási szerepet játszott a harctereken és a hátországban is.

Évente kb. 2500 veterán hagyja itt a földi életet. A jelenleg közöttünk levő veteránok közül a férfiak átlagos életkora 95,8 év és a nőké 94,7 év. A legidősebb veterán 108 éves, a  legfiatalabbak 86 évesek A fiatalok gyerekkorukban vettek részt a háborúban, ezek mint kislányok .- Kis Lották –  ott segítettek ahol tudtak és a fiúk a kifutók szerepét töltötték be.

A veteránok – az özvegyek és házastársaik – érdekeit a Veteraaniliitto = Veteránszövetség képviseli.

Nem hagyjuk el a veteránt

Kedves Olvasók !

Finnország temetőiben sétálva több sírkövön is láthatunk apró, bronzból készült kis táblákat.

Veteránok sírkövein láthatók

Ezek azok sírjai akik Finnország függetlenségéért harcoltak.

Azokra akik a harctereken estek el minden finn település temetőjében a hősi halottak parcellái emlékeztetik az utókort arra, hogy hányan adták a legdrágábbat, az egyetlen  életüket hazájuk függetlenségéért.

A fenti képek : Nagy kép : Helsinki, Hietaniemi temető, Jobbra fent: Alavuus hösi halottai Jobbra lent: Oulu hösi halottainak sírjai karácsony idején.

Judit Mäkinen

Forrás:

6 thoughts on “Április 27 – A veteránokra emlékszik Finnország

 1. Kedves Judit! Több mint 20 éve voltak itt siófokon Finn veteránok, Miskolcról jöttek át hozzánk látogatóba. Szeretettel fogadtuk Őket a Siófoki Evangélikus Templomba és a mellette lévő közösségi házban. Már akkor is kb. 70 év körüliek voltak. Hölgy is volt köztük. Ha élnek még, a jó Isten éltesse Őket.

  Kedvelés

 2. Kedves Judit!
  Igen szép és megható megemlékezést osztottál meg velünk.
  A veteránok átlagos életkora elképesztően magas!
  Isten áldása kísérje további földi útjukat.
  Üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.