Finnország : Önkéntesek országa II. 325.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók! Ígéretemhez híven folytatom a finnországi önkéntes munkával foglalkozó témát.Mai levelemben az önkéntes munkának egy gyakori és keresett formájáról lehet tájékozódni ez  

Ystäväpalvelu = Barátságszolgálat néven ismert

Egy kis háttér

Finnországban az egyedül élők száma magas, statisztikai adatok szerint 1.2 millióan élnek egyedül és ez az összes háztartásnak –  2,7 millió –  majdnem a fele ! Hogy kik ezek ? A 65 éven felüliek és Önöknek esetleg meglepetés is lehet a 30 éven aluliak élnek leginkább egyedül. A fiatal korosztályt az indokolja, hogy sokan továbbtanulás vagy munkahely miatt költöznek el otthonról.Része van ebben a finn nevelésnek is, melynek egyik lényeges pontja az önállóságra való nevelés , ami nem jelenti okvetlenül  azt, hogy laza vagy hiányzik  a kapcsolat a szülök és gyerekeik között.

A világ megváltozott, már nem mindenki vágyódik nagy család után, sokan nem akarják lekötni magukat és felelősséget sem vállal mindenki szívesen . Fiatalok nem egy esetben “ èlni akarom a saját életemet“ jelszóval önként maradnak egyedül.

A finnek között több az introvert természetű és talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy sokan érzik magukat egyedül még akkor is, ha erről nem beszélnek mert nem egy esetben nincs is kivel. Nos, ezt a hiányt pótolják az önkéntesek

Többféle szervezeten át lehet segítséget kapni, de ehhez arra van szükség, hogy azok akik magányosak keressék a segítőket.Ebben segít az Egyedül lakók egyesülete : Yksinasuvat ry.

A Finn Vöröskereszt Barátságszolgálata – Punaisen Ristin Ystäväpalvelu

Bárki részt vehet ebben, segítséget kérő vagy segítséget adó egyaránt. Azok a segítők, akik ilyen tevékenységben kívánnak részt venni a Vörskereszt segítségével készülhetnek fel erre a munkára. Elsősorban arra van szükség, hogy  magánbeszélgetésekkel és rendszeres találkozások segítségével enyhüljön. A beszélgetések történhetnek telefonon, vagy interneten át, ami lehetőséget ad arra, hogy a jelenlegi találkozásokat korlátozó helyzetben a beszélgetők lássák is egymást.

Barátra van szükséged ? Vedd fel a kapcsolatot velünk !

Nincs szükség különös tehetségre vagy tudásra  ,csak arra, hogy aki segíteni szeretne az tudjon hallgatni, azaz meghallgatni.Ezt a szolgáltatást bárki igénybe veheti. Nem csak idős emberek szorulnak beszélgetőpartnerré, sok fiatalnak is szüksége van arra, hogy meghallgassák őket, hogy figyelembe vegyék a véleményüket. Ez nem egyszer jobban sikerül olyanokkal, akik nem tartoznak a legszűkebb családi körhöz. Egy problémáról  sokszor  könnyebb beszélni mással, mint azzal, akivel minden nap együtt vagyunk.  

Azok a segítők akik részt vesznek ilyen formájú szolgálatban lehetnek egy alkalommal vagy rendszeresen pl. havonta 2 x vagy akár hetente is együtt a beszélgetőpartnerükkel. De nem csak beszélgetni lehet, lehet pl. együtt sétálni, segíteni a bonyolult internetes világban való eligazodásban, nyelvtanulásban.  

Az önkéntesek lehetnek baráti kapcsolatban idősekkel, bevándoroltakkal, támogathatnak pszichiátriai kezelést igénylöket, sérülteket, magukat magányosnak érző fiatalokat, betegeket, a segítségnek számtalan formáját lehet önkéntesen gyakorolni.

Ystäväpalvelu -Barátságszolgálat az evangélikus egyházban

Is imert módja a segítésnek. A ebben résztvevők találkoznak a különböző korúak otthonaiban, látogatnak betegeket a kórházakban vagy akár börtönökbe is járnak, segítenek elviselni az élet krízishelyzeteit bűnözök áldozatainak vagy szerencsétlenségek esetén . Ez a szolgálat segíti a Finnországban költözöttek finn nyelvtanulását is.  Sajnos a koronavírus okozta helyzet erősen beszűkíti a személyes találkozások lehetőségeit, de a telefonszolgálat működik és sokan veszik igénybe, hiszen a jelenleg már több mint egy éve tartó különleges helyzetben sokaknak van szükségük segítésre

Beszélj, az segít

Hasonló helyzetben levök segítik egymást – Vertaistuki

Ez történhet két személy között vagy csoportosan és azt jelenti, hogy a hasonló helyzetben levök segítik egymást .

Vertaistuki

Az ilyen tevékenységben résztvevők teljesen egyenrangúak, ez nem kioktatás hanem a hasonló életkörülmények vagy helyzetek által létrejött problémák megkönnyítésére esetleg megoldására törekszik. A csoportosan folyó segítségadás feltétele, hogy a csoport tagjai  bizalommal forduljanak a többiekhez, szabad folyást engedve érzelmeik kimutatására is. Erre Finnországban számtalan lehetőség van.

AA -mozgalom – Anonim Alkoholisták

Finnországban 700 helyen működő, rendszeresen összejövő  csoportokat jelent. Ilyen csoportok működnek külföldön is, a tagok az  ott élő finnek 

A név nélkül résztvevő tagok – alkoholisták- célja a betegségként felfogott alkoholizmus elleni közös védekezés.  

Eroryhmät – Válás esetén csoportos segítség

Sajnos Finnországban nagyon sok házasság végződik válással, statisztikai adatok szerint minden negyedik első házasság vége válás. Úgy általában az is tény, hogy kis gyerekek szülei válnak el gyakran és Finnországban a válások száma magasabb, mint az európai középérték.

A válás mindig nehéz dolog és sokan szorulnak az új és nem egyszer váratlanul kialakult helyzet miatt  pszichés segítségre. Ezt célozzák a hasonló helyzetben levők csoportos találkozásai. Nők és férfiak egyaránt reszt vesznek az ilyen csoportos foglalkozásokon, sőt gyerekek részére is van ilyenre lehetőség. Sajnos gyerekek szenvednek leginkább a szülök válása esetén, ha azok nem képesek megegyezni kiskorú utódaik gondoskodásáról. A legtöbb gyerek az édesanyjával marad, de a női egyenjogúság paradicsomában válás esetén nem is olyan ritkán férfiak lesznek az egyedül nevelő szülök. Ha a szülök egyformán gondoskodnak válás után a gyerekekről, azok felváltva laknak elvált szüleiknél,

Hasonló betegségben szenvedőket segítők

Ritka betegségekben szenvedőknek nehéz sorostársakat találni. De akármilyen ritka is százalékosan egy betegség , annak aki beteg a betegsége 100 százalékos. És az orvosi ellátáson kívül és amellett sokat segít, ha a beteg valakivel akinek hasonló betegsége van el tud beszélgetni a panaszairól, az érzéseiről a félelméről, gyógyszereiről és a betegség miatt megváltozott életéröl. A hasonló betegségből meggyógyultak sikeresen tudják támogatni sorstársukat.

Finnországban számtalan ilyen csoport működik, csak egy pár példa: a legkülönbözőbb daganatos betegségekben szenvedőknek számos önkéntes segítöjük van,  hajvesztésesek  (alopeciások) -felnőttek és ilyen gyerekek szülei részére is van csoport, arcidegzsábában megbetegedettek, fehérvérűség  esetén stb.stb.stb. Ha valakit közelebbről érdekel ez itt van a teljes felsorolás : https://harvinaiset.fi/vertaistukea/

Üdvhadsereg

Ez a szervezet 1889 óta működik Finnországban és jelenleg 25 helyen megtalálható.

Üdvhadsereg /Pelastusarmeija

Többféle önkéntes munkalehetőség van itt. Lehet látogatni idősek otthonában élőket, részt lehet venni a cserkésztáborok építésében, szervezésében, a táborok konyhai munkájában és jótékonysági gyűjtések szervezéseben is lehet aktívan közreműködni.

Sportesemények szervezése

Nagy versenyek, különösen a nemzetközi rendezvények nem sikerülnek önkéntesek nélkül. Ilyenkor szükség van tolmácsokra is. Ha gyerekek nagy találkozóiról van szó, pl. Helsinki cup egyhetes labdarúgótorna a sportoló gyerekek szüleinek részvétele szinte elengedhetetlen. A külföldről érkezett csapatok közlekedése idegen városban nem sikerül kísérők nélkül.

A Helsinki Olimpiai játékok szervezésében 1952-ben 12 000 személy vett részt. Abban az időben  más volt a kommunikáció az internet és a kézitelefon még ismeretlen volt. A szervezők jelentős része önkéntes alapon dolgozott.

Önkéntes munka a korona-járvány idején

Van egy finn mondás: Hädässä ystävä tunnetaan. Magyarul kb. azt jelenti, hogy  a bajban tudod meg ki a barátod. Most a koronajárvány idején bebizonyosodott, hogy milyen igaz ez. A finn önkéntesek megmozdultak és segítettek az ismeretleneknek is, pl. az üzleti és gyógyszertári bevásárlásokkal. Erre a tavaly kezdődött járvány elején volt nagy szükség, azóta változott a helyzet és az üzletek nagy része szállít haza is.

A facebookon több  önkéntes csoport működik, ilyenek  a fiatalokat segítők ( https://www.facebook.com/Vapaaehtoiset-nuorisotoiminnassa-107843139309785)  és a Vöröskereszt önkénteseinek csoportja ( https://www.facebook.com/groups/SPRvapaaehtoiset) .

Kedves Olvasók !

Akik önkéntes munkát végeznek azok nem csak adnak, hanem kapnak is. Hogy mit? A bajban levő terhének könnyítése felett érzett megelégedést, és nem utolsó sorban az önzetlen segítés örömét. Azok az egyedül élők akik önkéntes munkában vesznek részt nem érzik magukat elhagyatottnak, elfelejtettnek, vagy magányosnak. Tudják, hogy valahol valaki várja őket, hogy fontosak, hogy számítanak rájuk, hogy egyenrangú tagjai a társadalomnak.

A fentiek tükrében ugye nem meglepő, hogy az önálló  Finnország fennállása 100. évének témája az Yhdessä = Együtt volt.  

Judit Mäkinen

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.