Tavaszi nap Finnországban

Kedves Olvasók !

Finnországban is elkezdődött a tavasz. A napok hosszúak és világosak.

Ma 2021 április 15.-én Helsinkiben a nap 6.46.-kor kelt fel és 20.12-kor nyugszik. Utsjokiban az ország legészakibb részén napkelte 6.17-kor volt és napnyugta 20.14-kor lesz.

De míg Önöknél már minden zöld és a fák is virágoznak, nálunk még sokáig kell várni erre. Az alábbi két kép a mai hőmérsékletet és a hótakaró vastagságát mutatja be.

A hó olvad, de mivel minden éjjel fagy, az olvadás rendkívül lassú és az ország északi és keleti részein síszezon még javában tart. A költöző madarak egy része már megérkezett , fölég a feketerigók dalolását lehet hallani reggel és estefelé.

Mindnyájuknak szép tavaszi napokat kívánva szívélyes üdvözlettel :

Judit Mäkinen

Képek forrása: Ilmateteen laitos.

3 thoughts on “Tavaszi nap Finnországban

 1. Kedves Mäkinen Judit Asszony!

  Nem tudom visszafelé is működik-e a levél írás? De ha igen, akkor két témában nagyon örülnék, ha küldene egy olyan érdekesen feldolgozott “levelet”

  Amelyek már régóta foglalkoztatnak. Az egyik, az étel-specialitások, amelyekről már hallottam, és egészen elbűvöltek a különlegességükkel..

  A másik téma, ami nagyon érdekel, a századforduló környéki finn-magyar művészeti kapcsolatokról.

  Úgy tudom, több művész hozzánk emigrált, rövid időre, hogy elkerülje a cári sorozást, illetőleg Maróti Géza, Toroczkai Wigand Ede és mások, rendszeres kapcsolatot tartottak fenn kapcsolatot Saarinennel, Alexi Gallen Kallelával. Talán volt egy (vagy esetleg több is) magyar hét is Helsinkiben az I. Világháború előtt.

  Elnézést a tolakodásért, talán másokat isérdekelnének ezek a témák. Ha pedig már írt valamelyikről, úgy elnézését kérem.

  Üdvözlettel,

  Somogyi Botond

  _____

  From: Finnországi Levelek / Letters from Finland. [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sent: Thursday, April 15, 2021 4:35 PM To: somogyiek@t-online.hu Subject: [Új bejegyzés] Tavaszi nap Finnországban

  főnnorszagilevelek/letters from Finland/kirjeitä Suomesta posted: ” Kedves Olvasók ! Finnországban is elkezdődött a tavasz. A napok hosszúak és világosak. Ma 2021 április 15.-én Helsinkiben a nap 6.46.-kor kelt fel és 20.12-kor nyugszik. Utsjokiban az ország legészakibb részén napkelte 6.17-kor volt és napnyugta “

  Kedvelés

  • Kedves Dr.Somogyi Botond, nagyon örültem a levelének. A felvetett témák egyikéről sem írtam még. Az ételkülönlegességek alatt mit ért ? Mert ugye ami egy külföldinek különleges az nekünk talán nem az. Diétás ételek ? Húsmentes ételek ? Tejbe főtt lazacleves ? Írjon erről egy kicsit részletesebben. A művésztéma nagyon érdekes, arról több levelet is írok majd. Szívélyes üdvözlettel Judit M.

   Kedvelés

 2. Kedves Judit!
  Felénk is jön és sajnos megy is a tavasz. Mindez nincs tekintettel a költözőmadarakra és a közérzetünkre.
  A virágzó fákat látván tele vagyunk reményekkel.
  Köszönjük jelentkezésed.
  üdvözlettel. Lia.

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.