Húsvét 2021- Egy régi ünnep újfajta ünneplése 323.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Közeleg a keresztény világ legrégebbi és legfontosabb ünnepe: Húsvét. Ez   földünk lakossága egyharmadának ünnepe, melyben Jézus szenvedésére, halálára és feltámadására emlékeznek a keresztények.

A Húsvét finn neve Pääsiäinen ( peezieinén)  a böjt idejének elmúlását, a böjtből való “kijutást” jelenti. Päästää = kienged, szabadon enged. A szó jelentéseként azt is felhozták, hogy jelenti a zsidók felszabadulását az egyiptomi rabszolgaságból és a bűnök bocsánatát.

Történelmi adatok szerint az ünneplés kb. 2000 éves múltra tekint vissza. Húsvét időpontja változó, ideje ősrégi csillagászat szerint a tavaszi napéjegyenlőséget követő legközelebbi telihold ideje utáni Vasárnap Húsvétvasárnap. Ez gyakorlatilag márc 22 – április 25 között van.

Húsvét hagyományos ünneplése Finnországban

Erről már több levelemben írtam, ezek közül egy pár :

Tavaly március vírusjárvány mindent megváltoztatott az életünkben  többek között a Húsvét ünneplését is. Míg régebben a többnapos ünnep – protestáns országban Nagypéntek munkaszüneti nap – összehozta a családokat és ismerősöket, idén erre nincs mód.

A hagyományoktól való eltérés Virágvasárnap kezdődött.

Virágvasárnapi szokás Finnországban a Virpominen

Ez a név főleg Kareliában volt használatos . Virpoa = meglegyintést jelent. A szó az orosz füzfa = vérba szóra vezethető vissza.És vajon mit jelent ez ?

Ezen a napon a gyerekek – a húsvétkor röpködő boszorkányokra emlékeztetve boszorkánynak öltözve –  feldíszített fűzfaágakkal járták a házakat, meglegyintve azokkal az ottlakókat miközben  egy minden jót kívánó verssel köszöntötték őket.

Kis boszorkányok

Az ágak leginkább háromágúak voltak utalva a Szentháromságra: Atya, Fiú, Szentlélek.  A “díszek” színes rongydarabok voltak. A modern ágakat már festett mütollak és papírvirágok díszítik. Idén sok helyen nem volt lehetőség a kis boszorkányokkal történő személyes találkozásra. Az interneten át több, ezzel a szokással kapcsolatos film volt. Ezekben a jókívánságról szóló vers szövege megváltozott. A hagyományos szöveg ezt mondja:

Vitsa sulle, palkka mulle azaz = Neked virgács, nekem fizetés. A jelenlegi helyzetre utaló  új szöveg így szól : Video sulle, hyvä mieli mulle = Video neked, jó kedv nekem.

A Nagyhét csütörtöki napja általában olyan volt, hogy sokan mentek ezen a napon templomba. Az utolsó vacsora emlékére ezeken az istentiszteleteken  Finnországban mindenütt osztottak úrvacsorát. Idén üresek a templomok, az istentiszteletet bemutató papokat a televízióban vagy az interneten láthattuk.

Nagypéntek munkaszüneti nap. Az iskolai szünet is elkezdődött tegnap. Helsinkiben évtizedek óta rendeztek egy Via Crucis – Keresztút nevű felvonulást a város egyik pontjáról a Helsinki Katedrális lépcsőire, ahol Jézust keresztre feszítették.

Via Crucis

Ezen a felvonulások színészeken kívül – akik Jézus útjának különböző eseményeit mutatták be – mellett sokan részt vettek. Mindez idén elmarad, egy rövid filmet lehet az interneten át megnézni.

Elmaradtak idén a hagyományos húsvéti passio-éneklési hangversenyek.

Mindenki otthon van, külföldre nem utaznak az emberek. Ezzel szemben a lappföldi túrizmus nem szűnt meg teljesen.

Pyhätunturi , Húsvét 2021

De nincsenek külföldi vendégek. Ez a túrizmusból élőket erősen érinti.

Megélénkült az internet használata, a legkülönbözőbb fórumokon lehet az ország templomait elérni. Ezeken egyenes adások segítségével lehet követni a templomi szertartásokat.

A nagyobb családok ünnepi étkezései is elmaradnak, a fiatalok legnagyobb része még nincs beoltva, ők féltik az öreg rokonokat és inkább nem látogatják őket. Finnországban minden negyedik háztartás egyszemélyes de a távolságtartáshoz különben is hozzászokott finnek közül sokan szenvednek most az egyedülléttől és a magánytól.

A finnországi húsvéti ünneplésben a régi orosz ételeknek- Finnország orosz nagyhercegség volt egy évszázadon át (1809-1917 ) –  is nagy szerepük van. Ilyenek főleg édességek, a pasha és a kulitsa. Ezeknek szoros kapcsolata van az orthodox vallással.

A kulitsa egy kalácsféle, a pasha legfőbb anyaga a finom túró. Ha esetleg Önök közül valaki szívesen elkészítené ilyen a recept.

Pasha

Mi kell hozzá ?  500 g túró, 100 g vaj, 2 dl cukor, 1 tojás, 2 dl tejszín, 2 teáskanál vaníliás cukor, ½ dl mazsola, ½ dl tört mandula

Hogy készül ? A puha vajat kikeverjük a cukorral. Hozzátesszük a tojást, a túrót és a tejszínt, összekeverjük. A keveréket egy fazékban lassú tűzön kevergetjük míg híg lesz és gőzölög. A fazekat ezután hideg vízbe állítjuk, hogy léhuljon a keverék. Hozzátesszük a többi anyagot; mazsolát, mandulát, vaníliás cukrot .

Ha nincs pasha-formánk, egy tiszta virágcserepet nedves gyolccsal vagy kávészüröpapírral kibélelünk és ebbe öntjük a túrós keveréket. Letakarjuk, a jégszekrénybe tesszük és egy napig ott hagyjuk, hogy lecsöpögjön a nedvesség.

Másnap kifordítjuk egy tányérra és gyümölcsökkel díszítjük. A hagyományos orosz pasha-formában a XB cirill betük jelentése  = Hrístos Voskrese = Krisztus feltámadt.  

Ha nincs virágcserép otthon, készíthetjük egy szűrőben is, akkor ilyen lesz .

 

Pasha

Kedves Olvasók!

A jelenlegi körülmények között azzal a reménnyel zárom soraimat, hogy jövőre Húsvétot már a régi, megszokott módon ünnepelhetjük.

Mindnyájuknak napsugaras ünnepnapokat kívánva

Judit Mäkinen

2 thoughts on “Húsvét 2021- Egy régi ünnep újfajta ünneplése 323.levél

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.