Március 19 . Egyenjogúság és Minna Canth napja 322.levél

Finnországi level hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Tegnap nálunk ismét lobogtak a zászlók. Az egyejogúságot ünnepeltük, közelebbről a nők és férfiak egyenjogúságát. Azt ugye tudjuk, hogy sajnos sok olyan ország van a világon, ahol a nők nem egyenjogúak a férfiakkal, sót mi több alárendelt helyzetben vannak. Előttem teljesen érthetetlen, hogy miért nézik le a férfiak a nőket, hiszen egyetlenegy férfi sem jött a világra női segítség nélkül. Minden férfi egy nőnek köszönheti a legdrágábbat, az életét.

Egyenjogúság Finnországban

Finnországban szerencsére más a helyzet. A nők már több mint 110 évvel ezelőtt kaptak szavazójogot.

Finnországban természetes, hogy a nők dolgoznak az otthonukon kívül is, ehhez sem szüleik sem házastársuk engedélyére nincs szükségük.  A gyerekekért a szülök egyformán felelősek . A nők maguk választják élettársukat és joguk van válásra a másik fél beleegyezése nem feltétel.

A nők fizikai bántalmazás büntetendő cselekedetnek számít.

A munkahelyek kötelesek egyforma fizetést adni ugyanolyan munkáért a nőknek mint a férfiaknak- ez azonban még mindig nem valósul meg minden munkahelyen.

Terhesség miatt senkinek nem szabad felmondani.

Finnországban egyenjogúsági ombudsman / Tasa-arvovaltuutettu felügyeli az egyenjogúsági törvény betartását.

Március 19 : Egyenjogúság és Minna Canth napja

Tegnap az egyenjogúság napja egyben egy finn nőnek – a női egyenjogúság harcosának –   is emléket állított. Öt Minna Canthnak hívják, 1844 március 19.én született.  Ö az egyetlen finn nő, akinek születésnapja zászlós ünnepnap az országban,.  Hogy ki volt Ö?

Minna Canth

Lánynevén Ulrika Wilhelmina Johnson Tampere-ben született 1844 március 19.-én. Édesapja az ottani Finlayson textilgyár irodájában dolgozott. A család 1853-ban Kuopio-ba költözött, ahol Minna édesapja méterárú és fonalüzletet nyitott. Kuopioban abban az időben alapították a nők iskoláját és ez az iskola Minna életében sorsdöntővé vált, tanulmányait itt kezdte.

Minna Johnson egyike volt az 1863-ban indult szeminárium első hallgatóinak. Ez volt az ország első olyan tanintézete, ahová nők is járhattak és ahol finn nyelven folyt a tanítóképzés. A nagy lelkesedéssel kezdett tanulmányok megszakadtak, mivel Minna házasságot kötött a természettudományokat oktató tanárával, Johan Ferdinand Canth-tal.

Az ö közreműködésével került Minna Canth az újságíráshoz és együtt szerkesztették a Keski-Suomi nevű újságot. Itt jelent meg 1874-ben Minna első cikke „Tyttäriemme kasvatus „Lányaink nevelése „ címmel. Az erős akaratú Minna Canth több keményhangú cikket is írt az újságba, élesen állást foglalva az égetett szesz fogyasztása ellen. Közben elfelejtette, hogy az újság tulajdonosának szeszfőzdéje is volt ! Így azután nem csoda, hogy  a Canth házaspárnak le kellett mondani az újságírásról.

Nem sokkal később Jyväskylä-ben két új újság indult Keski-Suomi és Päijänne néven és itt jelentek meg Minna Canth első novellái.

A legjelentősebb változásra Minna Canth életében akkor került sor, amikor 1878 -ben meghalt a férje nem sokkal hetedik gyermekük születése elött. Az óriási megrázkódtatás minden téren sok problémát jelentett a fiatal, sokgyermekes özvegynek. Két évvel később, 1880-ban Minna Canth Kuopioba költözött és átvette a szülei ottani üzletét. Akkoriban vált ugyanis lehetővé Finnországban, hogy egy özvegy asszony mint önálló kereskedő dolgozzon.Szívós és kitartó munkával fellendítette az üzletet úgy, hogy az megélhetést biztosított a családjának.

Minna Canth rendkívüli asszony volt. Novellákat, kisregényeket, tíz színdarabot és kb. 70 újságcikket írt. Cikkeiben foglalkozott a lányok iskoláztatásával, és az erkölcsi női-férfi egyenjogúsággal.Első, finnül írt színdarabját Murtovarkaus = Betöréses lopás a Finn Irodalmi Társaság kitüntetésre érdemesítette. Minna Canth nagy érdeme a nők iskoláztatásának terén végzett munkája, a nők egyenjogúságáért vívott harc. 

Minna szalonja Kuopioban fogalommá vált, számos, később híres író fordult meg ebben a szabadelvű társaságban, ahol a beszélgetések a női mozgalmakkal söt a darwinizmussal is foglalkoztak. Minna Canth az un. abszolút nemi erkölcs híve volt, ami tiltja a házasság előtti szexuális kapcsolatokat. Ezen nézete miatt összetűzött egy másik íróval, Juhani Aho-val aki a relatív nemi erkölcs híve volt, ez a férfiaknak megengedi a házasság előtti szexuális kapcsolatokat, de a nőknek nem.

Tudomásom szerint Minna Canth műveit senki nem fordította magyar nyelvre, ezt az információt régebben Salamon Ágnes tanárnő megerősítetté – köszönöm szépen.

Minna Canth-ra emlékezik az utókor Az írónöt 1897-ben szívroham vitte el, 53 évesen. Emlékét sokféle formában őriz az utókor. Minna Canth szobrok Három városban láthatunk Minna Canth szobrokat, ezek Kuopio– ban, Tampere-ben és Jyväskylä-ben láthatók. Kuopio- Emil Halonen szobrász műve a Minna Cantról elnevezett parkban áll, 1937-ben az írónő halála után 40 évvel leplezték le ezt a szobrot.

Emil Halonen : Minna Canth – Kuopio

Ennek a szobornak miniatűr mását – a neve Minna- a Kuopioi Művésztársaság 1947 óta vándordíjként ítéli oda minden második évben a tájegység zenében, irodalomban képzőművészetben, irodalomban és a színházművészetben érdemesült művészeinek.

Tampere – Minna Canth szülővárosa 1951-ben állított szobrot Nuori Minna – Fiatal Minna néven a Hämeenpuisto nevű parkban. Ez a szobor Lauri Leppänen művé. 

Jyväskylä – a Kirkkopuisto-ban Pauli Koskinen szobra 1961 óta emlékezteti Minna Canthra az utókort.

 Minna Canth utca – Kuopioban Jyväskylä-ben, Tampere-ben és Helsinkiben is található Minna Cantról elnevezett utca. 

Minna Canth-ról elnevezett iskola– 1960 ban alapítottak ezt az iskolát Kuopioban. Jelenleg gimnáziumként működik, kb. 400 diák jár ide. A Kelet-Finnországi Egyetem Kuopioban működő részlegének főépületet róla nevezték el Canthia-nak.

Minna Canth bélyeg – az első bélyeget Minna Canth emlékére 1944-ben adták ki.

Ezt a bélyeget az írónő 100. születésnapja alkalmából hozta forgalomba a finn posta.

Minna Canth a szelek szárnyán 

Minna Canthra emlékezett 2013-ban a Norwegian nevű légitársaság is. A norvég színeket viselő légitársaság gépeit az északi országok nemzeti hőseinek képei díszítik. Ők életművükkel befolyásolták és vitték előre a tudományokat és művészeteket, a zenét és a sportot valamint a társadalom szempontjából fontos kérdéseket.

MInna Canth- Norvegian

Finnországot két személy képviseli a norvég repülőgépeken, nemzeti költőnk J.L Runeberg és Minna Canth!

Minna Canth megtalálható a szociális mediában is, a facebookon két helyen :https://www.facebook.com/pages/Minna-Canth/112079145472005?fref=ts és Minna Canth elää / M.C. él címmel itt: https://www.facebook.com/pages/Minna-Canth/112079145472005?fref=ts

Végül, de nem utolsó sorban említem a Minna Canth társaság-ot Az 1946-ban alapított, jelenleg 170 tagot számláló társaság tagjait meghívással válogatja ki. A társaság elnöke Hanna Korsberg professzor. Három alkalommal osztott ki ez a társaság Minna Canth -ról elnevezett díjat , melyet írók, művészek és közösségi aktivisták kaphatnak. Utoljára 2019-ben  Maryan Abdulkari szomáliai születésű sokoldalú társadalmi aktivista és írónő kapta ezt az 5000 euróval és a Kalevala koru nevü ékszervállalat külön erre a célra tervezett Canth  ékszereivel

Kalevala koru -Canth

Kedves Olvasók!

Tegnapi újsághír volt, hogy Finnország negyedik alkalommal lett a világ un. legboldogabb országa. Biztosra veszem, hogy ebben a finn nők egyenjogúságának is jelentős szerepe van.

Judit Mäkinen

Forrás:

3 thoughts on “Március 19 . Egyenjogúság és Minna Canth napja 322.levél

  1. Kedves Judit!
    Hihetetlen aktív hölgy volt Minna-Canth asszony. Hét gyermek mellett, igen sokat alkotott.
    Nagyszerű, hogy a világ legboldogabb országában élsz !
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.