Finnország a madarak országa. 320 levél

Finnországi levél  hazámból Finnországból, szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Előző leveleimben Finnországot több oldalról is bemutattam Önöknek. Remélem, hogy többek között az ezer tó országa, a rongyszőnyegek országa, a gyapjúzoknik országa és a faliszőnyegek országa is kissé ismertebb lett Önök előtt. Mai levelemben Finnország új oldaláról jelentkezik, az ország a madarak országa is.

 Egy kis háttér

Finnországban kb. 477 féle madárfajtáról vannak megfigyelések.  Ezek egy része állandóan itt él, egy részük vándorol és a legritkábban lehet találkozni ide tévedt , távoli tájak, ritka madaraival is. A rendszeresen itt fészkelö madárfajták számát kb. 240-re becsülik.A leggyakoribb madár a füzike ((Phylloscopus trochilus), finn neve :pajulintu

Pajulintu / Füzike

 Mivel a finnek természettel való kapcsolata szoros és intenzív, sokan foglalkoznak a madarak megfigyelésével, a vándormadarak tavaszi megérkezése és az ősszel látható nagy rajok vonulása szinte társadalmi eseményként is felfoghatók.Számos szervezet egyesíti a madárvilág iránt érdeklődőket . Ezek közül a legjelentősebb az 1973-ban alapított BirdLife Suomi ry  nevű egyesület.

 Ennek az egyesületnek kb. 14 000 tagja van , rendszeres támogatóinak száma 7000. Az egyesületnek 30 alosztálya működik. Finnország egyesülete 1992 óta tagja a nemzetközi BirdLife International szervezetnek. Kiadványai a BirdLife-újság és Az Omis Fennica nevű kiadványsorozat.

A Tiira nevü szervezet rendszeres tájékoztatói beszámolnak a megfigyelt madarakról. Ide bárki jelentheti a megfigyeléseit.

Èvente két alkalommal van mindenki számára lehetöség arra, hogy a saját kertjében megfigyelt madarakról tájékoztasson. Egy órán keresztül kell figyelni télen a madáretetöt és  nyáron a kertben  vagy a  mökki (nyaraló ) környékén a madarakat.

Az érdeklödök un. Madártorony-ból (lintutorni ) távcsövel is figyelhetik a madárvilágot.

Lintutorni -Petäjävesi

Finnországban sok helyen vannak ilyen tornyok. Májusban rendezik a játékos Tornyok csatája = Tornien taisto nevű vetélkedőt.  Nyolc órán át figyelik a madarakat és az érdeklődök madarakkal kapcsolatos felvilágosításáról is gondoskodnak a madárszakértök. Június elején rendezik a Lasten lintuviikko – Gyerekek madárhete nevű eseménysorozatot, melynek célja, hogy a szülök kiránduljanak gyerekeikkel a madárvilágra figyelve.

Gyerekek madárhete

Madarak és a finn müvészet

A cím egy rendkívül sokrétü témát takar, az alábbiakban csak kiragadott példák vannak.

Finnország egyik legismertebb festöje Akseli Gallén-Kallela Palokärki = Fekete harkály nevü festményét sokan ismerik

Akseli Gallén- Kallela : Palokärki

 Az 1892-ben készült, 145 x 90 cm nagyságú kép 1995 óta a Helsinkiben levö Ateneum nevü múzeum tulajdona.

Egy másik , madarakat ábrázoló festményt Ferdinand von Wright festette 1886-ban.

F. von Wright :Taistelevat metsot

A festmény neve Taistelevat metsot = Harcoló fajdkakasok 124 x 188.5 cm nagyságú, szintén az Ateneum tulajdona. Ferdinand von Wright- nek két idősebb művész bátyja is volt Magnus és Wilhelm. Mind a hárman érdemes madárszakértök voltak és mind a hárman festettek gyönyörű, madaras képeket.

A jelenlegi kor madarakkal foglalkozó müvészei közül a legfényesebb csillag

Oiva Toikka ( 1931-2013).Földmüves család sarja volt, a Helsinki Iparmüvészeti intézet kerámia szakán végzett 1956-ban és ugyanott 1960-ban  elvégezte a képzömüvészeti tanári szakot is .

Oiva Toikka

Toikka elsősorban a Nuutajärvi-ben levő üveggyárban dolgozott. Több edénysorozatot is tervezett, sőt a Marimekko cég is alkalmazta, ott textiltervezéssel foglalkozott. Többször is kitüntették, megkapta a nagyrabecsült Kai Frank díjat és a legnagyobb kitüntetést, amit művész kaphat a Pro Finlandia érmet.

Toikka és a madarak

Talán el lehet mondani, hogy legismertebb alkotásai a madarak, Nuutajärviben készültek az üvegből készült madarak. Ezek a finn gyűjtök klasszikusainak számítanak. Az első madár 1972-ben készült egy üvegfúvó mester segítségével.  A madár : Sieppo = légykapó két változatban készült, álló és ülő formában. Ez a kis madár árverési ára 500 euro volt.

Sieppo /Légykapó

Ezután számos másfajta üvegmadár is elkészült, többek között többféle bagoly is.

Toika baglyok

Toikka madarai mind kézimunkával készülnek és egyediek. Áruk többszáz eurótól ezrekig változik. Ezen a képen levő madár : Kiikuri = Kaakkuri = èszaki búvár egy árverésen 5000 euróért kelt el.

Kiikkuri/Északi búvár

A madarak tojásai is érdekelték Oiva Toikka-t. Több éven át készültek madarak és a tojásaik is. Erre egy példa itt látható.

Finnország centenáriumi évének 2017-nek ünnepi madara Oiva Toikka Kiuru = Pacsirta nevü kék-fehér madara volt.

Kiuru / Pacsirta

Oiva Toikka madarainak Finnországban számos gyűjtője van. A művész halála óta egyre keresettebbek és egyben drágábbak is lesznek.

Kedves Olvasók !

A legcsodálatosabb alkotások a természet saját alkotásai. Ezek között a madarak világa egyike a legváltozatosabbaknak nem csoda, hogy a müvészeket is lenyügözi.

Judit Mäkinen

Forrás :

2 thoughts on “Finnország a madarak országa. 320 levél

  1. Kedves Judit!
    Lenyűgöző, hogy mennyi madárfajtát tartotok számon. Igazán szép eredmény, mert biztosan jól érzik ott magukat .
    Tetszik, hogy igyekeznek mindenkit bevonni a madarak megfigyelésébe, szeretetébe.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.