Havas szavak – Lumi sanasto

Kedves Finn nyelv után érdeklődök és finnül tanulók !

Nálunk most esik a hó. A hó elengedhetetlen hozzátartozója a finn télnek. Ezért a hónak a finn nyelvben több neve is van. Több neve van a még levegőben levő hónak, még több a már leesett hónak.

A hó=finnül lumi kezdetű összetett szavakat gyűjtjük ma kezdődő sorozatunkban.

Mint az eddigi gyűjtemények, ez is minden nap bővül három szóval- előreláthatólag 10 napig.

Kezdő szavaink nem összetett szavak, ezeket könnyű megjegyezni:

2021 jan. 7 : Lumi = hó, Lumikki = Hófehérke és Lumikko = menyét.

Lumikko

Jan.8. Lumiukko = hóember , lumihiutale = hópehely, lumiaura = Hóeke . – Finn gyerekek sokszor nem csak hóembert, hanem hóasszonyt is építenek , a neve : lumiakka. Ezen a képen az Arabia porcellángyár Lumiakka nevü kis tálja látható

Arabia: Lumiakka

Jan 9. Lumikenkä = hótalp, szószerinti fordítás: hócipő, lumilauta = Hódeszka (snowboard) , lumikola = hótoló lapát. Mivel talán Önöknek ismeretlen a lumikenkä, mellékelten a képe, kapható gyerekek részére is különbözö méretekben.

Lumikenkä

Jan 10. Ma három olyan finn szót tanulunk, amik magyarul mind hózáport ,hófúvást vagy hófergeteget jelentenek . Ezek : Lumipyry ( kiejtés :lumipürü), lumituisku és lumikuuro .

Jan 11. Lumipeite = hótakaró, lumiraja = hóhatár, lumikinos = hótorlasz

Jan .12. Lumipallo = hógolyó, lumipuku = fehér terepruha ( föleg a katonaságnál használatos ) lumieste = hófogó. -Mivel ez Önök számára feltehetöen nem nagyon ismert. mellékelten a kép. A tetökön van és a lecsúszó havat fogja fel.

Jan 13. Lumisade = havazás, hóesés , lumitykkii = hóágyú (sílesiklópályákon használják , mellékelten egy kép ), lumiveistos = hószobor

Lumitykki

Jan,14. Lumisohjo = latyak, lumityö = hóeltakarítás, lumisota = hógolyócsata

Jan 15. Lumisokeus= hóvakság, lumivalli = hófal,hósánc, lumilinna =hóvár (Már évek óta felépítik Kemiben, minden évben másféle . A képen a 2018-as vár látható

Lumilinna. Kemi 2018

Jan.16. Lumivöyry (kiejtés: lumivöürü) = lavina, lumilapio = hólapát, lumimaja = hókunyhó ( gyerekek építik, a háború alatt katonák is építettek ilyeneket)

Jan.17. Lumiketju = hólánc, lumimyrsky (kiejtés lumimürskü), lumilinko = hómaró -többféle változata van házi használatra. Mellékelten egy ilyen képe.

Lumilinko

Kedves Finn nyelv iránt érdeklődök, kedves finnül tanulók !

A mai bejegyzéssel vége van a tíz napon át gyüjtött lumi kezdetű szavaknak. Befejezésül még egy szó : lumikaaos = hókáosz. Ilyenre Finnországban ritkán van példa, de az elmúlt héten az egy éjszaka alatt kb. 35 cm friss hó Helsinkiben káosszal fogadta a reggel munkába igyekezőket. Nem egyszer az autókat is keresni kellett a vastag hótakaró alatt.A tavalyi enyhe tél után idén igazi telünk van. Helsinkiben a jan. 11-17.-ig tartó héten minden nap hidegebb volt, mint mínusz 16 C.

Önöknek további szorgalmas tanulást kívánva szívélyes üdvözlettel

Judit Mäkinen

One thought on “Havas szavak – Lumi sanasto

  1. Visszajelzés: Finn szókincs-Suomalainen sanavarasto | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.