Az új év első napján. 316.levél

Kedves Olvasók !

Új évet kezdtünk, ezeket a sorokat az új év napján írom. Kányádi Sándor versével köszöntöm Önöket a mai, immár 316.levelemmel.

Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog.
Érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre.
Tiszta szívből ezt kívánom.
Szaporodjon ez az ország
Emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött, soha soha ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom, legyen béke. –
Gyönyörködjünk még sokáig a lehulló hópihékbe.

Egy rendkívüli év van mögöttünk. Sok olyasmi történt velünk amire soha nem gondoltunk. Visszanézve az elmúlt évre minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy 2020 szomorú év volt. A váratlanul kitört járvány már több áldozatot szedett, mint a II. Világháború. Sokan vesztették el az egzisztenciájukat, sokan lettek munkanélküliek és a szó legszorosabb értelmében földönfutók. Nőtt az emberek közötti különbség, több lett az éhezők és a legelemibb életfeltételeket nélkülözők száma. Megváltoztak az értékeink és egyben az értékrendszerünk is, a dolgok fontossági sorrendje is megváltozott.  

Az új évet más környezetben kezdjük, mint a tavalyit. A klíma egyre fokozódó felmelegedése új környezetet jelent. Az egyes földrészeken előfordul szárazság művelhetetlenné tette a földeket, hazájuk elhagyására kényszerítve az ott élőket. Ha nem teszünk semmit a klímaváltozás ellen, földünk egyes – jelenleg lakott – tájai lakhatatlanná válnak. Hogy ez mit jelent, arra nem is merek gondolni. Egyben olvad az északi jégtakaró szerencsétlen körülmények közé jutottak a hideghez szokott állatok.

Eltűnik a jégtakaró

Új év elején sokan tesznek mindenféle ígértet arra, hogy hogyan fognak élni az új évben. Ezeknek az ígéreteknek legnagyobb része ígéret marad, az elmúló hetekkel elmúlnak az ígéretek is.

Újévi kívánság : Új év, új én

Szilveszterkor nem egyszer gondolunk arra is, hogy vajon mit hoz majd az új év ? Hogyan fog változni az életünk az új évben. Ezek a gondolatok idén nagyon aktuálisak és egyenlőre nem tudunk semmi biztosat. De tudjuk azt, hogy mi mindent várunk az új évtől. Az előző évektől eltérően idén van olyan kívánságunk, ami a egész világon ugyanaz: a vírusjárvány megszűnését kívánjuk. Mindnyájan kívánjuk azt, hogy a vírus ellen hatásos, biztonságos és mindenki számára elérhető oltás álljon a világ rendelkezésére.

Orvosként személy szerint azt kívánom ezzel kapcsolatban, hogy senki ne essen a különböző hiedelmek és alaptalan állítások áldozatául. Az elmúlt évben nem egy haldokló beteg kívánta, hogy bár ne hitt volna annak a hazáját vezető sarlatán személynek, aki a járványt egy magától megszűnő náthának nyilvánította. Hogy ne itta volna meg azt a tisztítószert, amiről azt híresztelte a televízióban agitáló államfő, hogy megtisztíthatja a szervezetet a vírustól. Hogy hordott volna maszkot, hogy tartott volna távolságot és ne vett volna részt zsúfolt, politikai célt szolgáló rendezvényeken.

Finnországban több változás is várható, ezek részben egyenes következményei a járványnak, mivel a tavalyi váratlan, nagy kiadásokat valahogy fedezni kell. Az idei  változásokat így lehet röviden összefoglalni :

A legtöbb változás az adózás területén várható, idén több adót fizetünk, mint tavaly. Az állam több bevételre tesz szert a felemelt jövedelmi adó miatt. Sajnálatos tény, hogy az alacsonyabb jövedelmi osztályokban jobban emelkedik a jövedelmi adó, mint a magasabb fizetési osztályokban. Ez annak ellenére történik, hogy Finnországban szociáldemokrata vezetésű kormány van.

Havi jövedelem és adó %

Minden egyenjogúság ellenére is, a nők kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak.  A nők egy euroja = 77 cent Tavaly a nők átlagos évi jövedelme 25 500 euro volt, a férfiaké 33 100 euro.

Finnországban a lakáskölcsönre fizetett kamat egy része levonható a jövedelemböl. Ez eddig a kamat 15 % volt, idén 10 %-ra csökken.

Változik a nyugdíjkorhatár: Az 1958-ben születettek legkorábban 64 évesen mehetnek nyugdíjba tavaly 63 év 9 hónap volt a korhatár. Maximum 69 éves korig lehet dolgozni, ez a határ tavaly 68 év volt.

Drágább lesz a fűtés. Az áremelés vonatkozik mind a fütóolaj árára mind pedig a távfűtés árára. Ez azért is nagyon lényeges, mivel Finnországban a fűtési szezon kb. 10 hónap, azaz az év 10 hónapjában van szükség fűtésre.

Drágábbak lesznek az alkoholos italok és a dohánytermékek. Ezeknek az egészségre bizonyítottan káros hatású termékeknek az ára azonban sajnos nem befolyásolja lényegesen a fogyasztást. Aki dohányzik, az dohányzik, aki iszik az iszik mindegy, hogy mibe kerül. Jelenleg egy doboz cigaretta ára kb. 7 euro ez idén 45 centtel lesz drágább.

Egy doboz ára: kb. 7 euro

A víz ára úgy változik, hogy az új lakásokba olyan távleolvasású vízórákat szerelnek, amik mérik a víz fogyasztást. Így minden lakásban lakók fogyasztásuk szerint fizetnek mind a hideg mind pedig a meleg vízért.

Vízóra

Finnországban nincs szükség palackozott vízre, a finn csapvíz biztonságos és jó ízű. Jelenleg egy m3 csapvíz ára kb. 5 euro. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 1000 liter kifogástalan minőségű csapvízért annyit fizet az, aki palackozott vizet vesz mint 1 liter külföldről importált palackozott vízért.

Régi autók roncsaiért fizetnek. Ha valaki új autót vesz és a tíz évnél öregebb  régiről úgy mond le, hogy azt roncsként veszik át, az új autó árából 1000-2000 eurót vonnak le.

Változik a munkahely tulajdonában levő „szolgálati” autók használatáért fizetett díj is. Ez az autó márkájától függő összeg, amit a dolgozó havi fizetéséhez hozzátéve növeli a jövedelmi adót. Az összeg függ attól, hogy a dolgozó csak bizonyos számú km.-t vezet-e  évente – a megtett km.-röl naplót kell vezetni – vagy un. szabad autóhasználatról van-e szó. Az utóbbi díj magasabb és a progresszív adózás miatt jobban növeli az ilyen autót használók  jövedelmi adóját.

Nö a tömegközlekedés ára Helsinkiben. Finnországban mindenki fizet a jegyért, semmilyen idős kor nem mentesít senkit a jegyvásárlástól. A 70 éven felüliek egy hónapi jegye Helsinkiben a belső területeken 34,50 euro lesz az idén.

 

Tömegözlekedés -övezetek

Jegy nélkül utazhatnak a 7 éven aluli gyerekek, a kerekesszéket használók, a háborús veteránok, a vakok és erősen látás-sérültek és azok a felnőttek – 1 személy / gyerek – akik 6 éven aluli, kocsiban vagy kerekesszékben levő gyerekkel utaznak.

Drágábbak lesznek az útlevelek és a személyi igazolványok is. Finnországban a személyazonosságot többféle módon is lehet igazolni és un. személyi igazolványra nincs kötelezően szükség.

Nö a tankötelezettség korhatára, ingyenes tanszerek

Az eddigi 16 éves korhatár 18 évre emelkedik a 2021-2022-es tanévtől kezdve. Egyben a középiskolai – gimnáziumi – tanszerek is ingyenesek lesznek, eddig csak az általános iskolák és a szakiskolák tanszerei voltak ingyenesek.

Kedves Olvasók !

Mint a fenti, felületes ismertetésből kiderül, sok változás vár ránk az idén. De a legnagyobb változást a vírusjárvánnyal kapcsolatban várjuk.

Várjuk, hogy a már megkezdett oltások az egész lakosságra kiterjedjenek.

Várjuk, hogy a használt oltószer biztonságos legyen és elég védelmet nyújtson.

Várjuk, hogy az oltást ellenzők ne hiedelmekre és téves „felvilágosításra” támaszkodjanak, hanem vegyék figyelembe az orvosilag megalapozott érvelést az oltás mellett.

Várjuk, hogy ezek az oltást ellenzők rádöbbenjenek arra, hogy a betegség sokkal, de sokkal veszélyesebb, mint az oltás és örüljenek annak, hogy létezik már oltás is- amit nekik is felajánlanak.

Várjuk, hogy az élet visszatérjen a régi, megszokott medrébe, bár tudjuk, hogy olyan már nem lesz, mint amilyen volt. De a legfontosabb az, hogy bizalommal és optimizmussal nézzünk az új év elé.

Ezt remélve zárom mai soraimat, kívánva Önöknek békés és egészséges új évet.

Judit Mäkinen  

5 thoughts on “Az új év első napján. 316.levél

 1. Kedves Judit!
  A sok kemény változás mellett akadtak számomra rokonszenvesek is. pl. a távleolvasású vízóra, ingyenes tanszerek stb.Várjuk a vakcinát és reméljük, h. bár még tapasztalatok még nincsenek, de túl leszünk életünk ezen sötét szakaszán.
  Reményteli évet kívánva, üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

 2. Finnországi Levelek / Letters from Finland. ezt írta (időpont: 2021. jan. 1., P, 20:19):

  > finnorszagilevelek/letters from Finland/kirjeitä Suomesta posted: ” Kedves > Olvasók ! Új évet kezdtünk, ezeket a sorokat az új év napján írom. Kányádi > Sándor versével köszöntöm Önöket a mai, immár 316.levelemmel. Kányádi > Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén Nem kívánok senkinek > sekülönösebben nagy dolgot.M” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.