December 8. Sibelius születésnapja, a finn zene napja

Kedves Olvasók !

Finnországban ma ismét zászlós ünnepnap van. Jean Sibeliusnak, Finnország legismertebb zeneszerzőjének születésnapját és egyben a finn zene napját ünnepli az ország.

A centenáriumi évben írtam Sibeliusról, az a hosszú és részletes levelem itt olvasható : https://finnorszagilevelek.com/2017/11/16/suomi-100-216-level-az-evszazad-kulturszemelyisege-jean-sibelius/

Tegnapelőtt, Finnország függetlenségének ünnepnapján Sibelius egyik legismertebb műve a Finlandia nevű zenekari mű többféle feldolgozásban is hallható volt. A korona vírusjárvány miatt több helyen is bemutatták az 1076 énekes által énekelt videot.

Egy mai rádióadásban megkérdezték a műsort hallgatókat, hogy mi lenne az a finn zene, amit bemutatnának egy olyan külföldinek, aki semmit nem tud Finnország zenéjéről . A kérdésre nagyon sok válasz érkezett. És egy olyan művet ajánlottak a legtöbben, amit Finnországon kívül sokkal de sokkal kevesebben ismernek, mint pl. a Finlandia-t. Ez Lasse Mårtenson (1934-2016) finn zeneszerző, énekes és zongoraművész Myrskyluodon Maija nevű műve. Eredetileg filmzene volt, a hasonlónevű film – Anni Blomqvist regényének alapján készült film – zenéjének legismertebb részlete. Itt hallható :
https://open.spotify.com/album/62WKdQeLNnLJ08UDy1epgt.

A film Maija életét mutatja be Ahvenanmaa szigetvilágában egy kies, sziklás szigeten, ennek a neve : Myrskyluoto . /myrsky = vihar, luoto = sziklazátony) .

Maija

Remélve, hogy Önök közül többen is meghallgatják Lasse Mårtenson zenéjét küldöm mai üdvözletemet .

Judit Mäkinen

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.