Állatokkal a koronavírus ellen . 313.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Egy elözö levelemben írtam arról, hogy Finnországban a kutyák segítségével is harcolunk a koronavírus ellen Leginkább a diagnosztikus munkában elért  segítségröl volt szó. Kutyáknak az  emberinél többszázszorosan jobb orra segíti a gyors és pontos diagnosztikát. Erröl itt lehet olvasni :https://finnorszagilevelek.com/2020/10/28/finn-kutyak-a-koronavirus-elleni-kuzdelemben/

Mai levelem azzal foglalkozik, hogy nem csak a kutyák segítenek a jelenlegi nehéz helyzetben az embereknek. Gondoltak-e Önök arra, hogy még egy teknösbéka vagy egy szelíd görény is milyen fontos lehet ?

Egy kis háttér

A legtöbb európai országban jelenleg egy  sok szempontból ismeretlen és kíméletlen, egyenlöre legyözhetetlen virus szedi az áldozatokat. Mivel egyenlöre oltás még nincs a betegség ellen, korlátozásokkal próbáljuk csökkenteni a betegek számát. Ezek hatására kevesebb lett az emberek közötti kapcsolat, különösen az idösek vannak most sokkaL többet egyedül. Megszüntek a rokonok, barátok, ismerösök találkozásai, nem járunk szinte sehová. Ennek azért van nagy jelentösége, mert Finnországban egyre több az egyszemélyes háztartások száma.

Egyszemélyes háztartások Finnországban

Tavalyi statisztikai adatok szerint több mint 1 200 000 ember lakik egyedül , ez az összlakosság egy negyede ! Azaz minden negyedik finnországi lakos egyedül él. Ez a szám sokkal több ha a 75 éven felülieket vizsgáljuk, közülük kb. minden második lakik egyedül ! Ez a szám az utóbbi tíz évben minden évben növekedett. Az egyedül lakó 75 éven felüliek 59%-a nö, a férfiak közül csak kb. 29 % lakik egyedül.

A társadalmi kapcsolatok korlátozása különösen az egyedül lakókat érinti érzékenyen. A megváltozott helyzetben nagy szerepe lett a telefonnak és a sokféle interneten át tartható kapcsolatnak. De a finnországi  eröteljes digitalizálás ellenére is sokan vannak olyanok, akiknek nincs számítógépük, akik nem tudnak vagy nem akarnak bekapcsolódni a szociális médiák által létrehozott , élénken müködö hálózatokba.   Az emberi kapcsolatokon kívül az eddiginél nagyobb szerepe lett az állatokkal való kapcsolatoknak. Ez városi lakosok esetében elsösorban a házi-kedvenceket illeti.

Házi-kedvencekkel a koronavírus ellen

Finnországban az Agria nevü állatbiztosító rendezett körkérdést erröl a témáról. A náluk állataikat biztosítók körében rendezett érdeklödésre kb. 1000 állattulajdonos válaszolt. Közülük kb. a felének kutyája és 40 %-nak macskája van. De vannak másféle kedvencek is, lovak, szelíd görények, nyuszik, madarak, teknösbékák söt kígyók tulajdonosai is.

Hogyan segítenek a házikedvencek a magányosság érzése ellen ?

A válaszokból kiderül, hogy az állatok elsösorban társaságot jelentenek. Olyan társak ök, akiknek mindíg jó a hangulatuk. Nem vitatkoznak, nem kiabálnak, minden tekintetnek, minden találkozásnak és simogatásnak örülnek és a kapott szeretetet viszonozni is képesek.

Mindenhová követik a gazdájukat, vannak olyanok akik az otthonról dolgozók mellett üldögélnek órák hosszat mozdulatlanul.

Távmunkatárs

Az Agria körkerdésére adott válaszokból kiderül, hogy a mai rendkívüli és szokatlan helyzetben  milyen nagy szerepe van az állatoknak. A sok válasz klözött ilyenek olvashatók :

A macskám értelmet, törödést és vidámságot hozott az életembe. Egyedül élek és a macskám nélkülö  többször gondolkoztam volna  azon, hogy van-e egyaltalán valami jelentöségem az életben ? Most tudom, hogy legalábbis a macskámnak nagyon fontos vagyok. Ezt a véleményt támogatta az a házaspár is, akik  mind a ketten munkanélküliek lettek a vírus okozta járvány miatt.

Így írt egy kutyatulajdonos: A kutyám gondoskodik aról, hogy minden nap mozogjak. Játékai felvidítanak. Naponta több nagy sétát teszek vele, ö az én ”személyes, saját edzőm”.

Saját edzövel

De vannak olyanok, akiknek pusztán az állatok megfigyelése is örömet okoz. Valaki szívesen figyeli, hogy mit csinál egy hörcsög a ketrecében, söt egy teknös lassú bandukolása is jó hangulatot teremt.

A házi kedvencek tulajdonosainak  75 %-a volt azon a véleményen, hogy az állatoknak jó hatása volt a lelkiállapotra.

Gyógyító állatok

Tudjuk azt is, hogy az állatok gyógyitani is tudnak pusztán a jelenlétük segítségével. Finnországban többféle terápiára használnak állatokat.Ezek az un. terápia-állatok leginkább kutyák, macskák és lovak. Segítségükkel javulnak a fizikai, kognitiv és szocio-emocionális kapcsolatok.

A terápia-állatok tulajdonosai szakképzésben részesültek, akik hivatalosan jóváhagyott engedély birtokában vesznek rész állataikkal a gyógyítás folyamatában.Közöttük vannak tanárok, gyógypedagógusok, pszichoterapeuták,  fizióterapeuták és beszédterapeuták.

Az alábbiakban röviden ismerkedünk néhány terápia-állattal.

Kutyák   

Mindnyájunk elött ismertek  a vakokat segítö kutyák, de az utóbbi évtizedekben sok más területen is  kutyák a leggyakoribban használt  terápia-állatok. Ennek egyik oka, hogy a kutya fenttartás nélkül szereti azt akivel él, vagy akivel rendszeresen találkozik.Ezért úgy tartják, hogy a kutyák született terapeuták és társaságuk a legjobb orvosság a depresszió, szorongásos állapotok és stressz ellen.  Különösen jó hatással van a saját kutya-kedvenc azokra a gyerekekre, akik az autizmus valamilyen formájában szenvednek.

Mi ketten

De előnyösen hat a kutyák társasága az idősekre is, Finnországban  vannak kutyák, akik rendszeresen látogatják az idősek otthonait

A megelözésben vesznek részt azok a kutyák, akik figyelmeztetik a gazdájukat egy esetleges,  betegséggel kapcsolatos, súlyos állapotra.  Ilyenek azok a kutyák akik észreveszik a vércukor szintjének  csökkenését. Ezek a kutyák  – Diabeteskutya, vagy Hypokutya a nevük nálunk a  cukorbajban szenvedök fontos társai.A hypo név a hypoglykemiára = alacsony vércukorszintre utal- . Az alábbi képen a Brummer család Nalle nevü kutyája látható.

Nalle Hypokutya

A család iker fiait segíti. Mindenhová követi őket pl. sporttelepre is. Olyankor egy mellényt hord, aminek a zsebében édes ital van. Így ha figyelmeztette – meglöki vagy kaparja a nadrágszárát –  a fiúk közül valamelyiket is, azonnal készen van a segítő cukros ital . Ha valaki Önök közül szívesen ismerkedne ezzel a családdal, a róluk szóló cikk itt található : https://www.tehylehti.fi/fi/terveys/diabeetikko-vaarassa-koira-haistaa-ja-tuo-pillimehun

A diabetes-kutyák oktatása a szaglásukon alapszik, olyan mintákat szagolgatnak, amik különböző vércukorszintü személyektől származnak. Pl. egy arcot törlő zsebkendőt. A szag  egyben a kilélegzett levegőről is felvilágosítást ad. Nagy türelem és kb 1 évi munka kell ahhoz, hogy egy kutya megbízhatóan jelezze a vércukorszint csökkenését. Itteni tapasztalatok szerint mindenféle kutya alkalmas erre.  

Macskák

A macskák szeretik a függetlenséget, nem akarják elsösorban a gazdájukat kiszolgálni, mint a kutyák. Sokkal önállóbbak, mint a kutyák de örülnek a kényeztetésnek.  

Van errefelé egy mondás, miszerint a kutya a barátját várja haza a macska pedig a cselédjét. Ettöl függetlenül tény, hogy a macskák társasága mind a fizikai mind pedig a szellemi állapotra jó hatással van. Szívesen ülnek ölbe és megelégedett dorombolásukkal nyugodt hangulatot hoznak létre.

Finnországban nem egy olyan idősek otthona létezik, melyeknek ”saját” macskájuk is van. Sok idős embernek az ilyen otthonokban való lakást megelőző életében volt házi kedvence, sokszor macskája. Különösen rájuk van van a macskának kedvező hatása.

Lovak

”A ló orvosság”  mondják azok, akiknek sokévi tapasztalatuk van az un. terápia-lovakkal. Nem csak a lovak ápolása köti le sok – főleg fiatal beteg figyelmét, hanem maga a lovaglás is nagyon fontos. A pszichés zavarokban szenvedő felnőtteken kívül az autizmus különböző formáiban szenvedő  fiatalok állapotát is előnyösen befolyásolja a rendszeres lovaglás. Javul az élet minősége, jobb lesz a lovakkal kapcsolatba kerültek hangulata és ezzel az általános állapot is jelentősen javul.

Terápia-ló

Természetesen nem minden ló alkalmas az ilyen feladatra. Barátságos, nyugodt és az emberi érintést kedvelö lovakra van szükség . Egyben olyan nyugodtnak kell lenni, hogy bárki biztonságban érezhesse magát az ilyen ló társaságában. De arra is szükség van, hogy az ápolandó megnyerje a ló bizalmát. A Lohja városában levö Paloniemi nevü, föleg pszichiátriai betegeket ápoló kórháznak több éves tapasztalata van a ló-terápiával. Az ilyen programmban résztvevö betegnek le kell gyöznie esetleges, a  lótól való félelmét és arra is szükség van, hogy az állat és ember között közvetlen, bizalmas barátság alakuljon ki.  

Kedves Olvasók !

A jelenlegi vírusjárvány idején felmerült az a kérdés is, hogy vajon a házikedvencek is megbetegedhetnek és terjeszthetik a betegséget ? Egyenlöre úgy tünik, hogy sokkal inkább az emberek fegyelmezetlen viselkedésének van szerepe a betegségek számának rohamos növekedésében.  Kétségtelen és bizonyított tény, hogy a maszk viselése csökkenti a betegség terjedését. Ezért addíg, míg megbízható, mindenki számára elérhetö és biztonságos immunitást adó oltás nem áll rendelkezésünkre embertársaink védelmének érdekében okvetlenül szükség van maszk viselésére. Egyúttal magunkat is védjük.

A maszk nem az állampolgári,  egyéni választás szabadságát korlátozza. Viselése sokat elmond arról aki viseli és még többet arról aki nem viseli.

Judit Mäkinen

Forrás:

2 thoughts on “Állatokkal a koronavírus ellen . 313.levél

 1. Kedves Judit!
  Szinte megható amit az állat és az ember kapcsolatáról írtál.
  A pandémiához fűzött utolsó mondatodhoz nincs mit hozzátenni.”A maszk viselése sokat elmond arról aki viseli, még többet arról aki nem viseli.”
  Tökéletes megállapítás!!!
  Üdvözöllek. Lia.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.