Finnország: fekete-fehér ország? 313.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók!

Mint bizonyára ismeretes Önök elött, hogy Finnország egy harmada az északi sarkkör fölött fekszik. Az É-D irányban kb. 1300 km hosszú országban nagy különbség van az északi és déli országrész között. Ez talán leginkább az időjárásban észlelhető.

Most vagyunk az évnek azon szakaszában, amikor a napok rohamosan rövidülnek, egyre hosszabbak lesznek az esték. Október utolsó hétvégéjén az órát is az un. téli időre állítottuk, azaz egy órával a nyár felé: visszafelé.

Téli idő

Ez továbbra is azt jelenti, hogy Finnországban egy órával több van mint  Magyarországon mivel  Finnország a keleteurópai időzónában fekszik.  De vajon gondoltak-e Önök arra, hogy Dél-Afrikában és Finnországban ugyanannyit mutat az óra ?

A világ időzónái

Ha külföldiek Finnországra gondolnak, elsősorban az un. ezer tó a szauna és a fehér éjszakák országa jut az eszükbe. Van egy másik elképzelés is, közelebbről az, hogy Finnországban télen sötét van.

De vajon milyen sötét van és sötét van-e egyáltalán?  El lehet-e mondani, hogy Finnország fekete-fehér ország? Ezzel foglalkozik mai levelem.

Fehér és fekete ország?

Az un. fehér éjszakák idején a nap nem nyugszik le. Finnország legészakibb részén Nuorgamban május 16.-tól július 29.-ig ( 74 napig ) a nap nem megy a horizont alá .

Éjféli napsütés

Ezzel szemben ugyanitt a nap nem kel fel a november 11 és január 17 közötti időben. Ennek az időszaknak finn neve : kaamos ( kiejtés:kámosz)  Ez több mint 50 napot jelent.

De minden hiedelem és elképzelés ellenére sincs ilyenkor teljesen sötét. Ebben nagy szerepe van a hótakarónak. Nincs teljesen világos, de a táj egy szinte misztikusnak mondható kékes fényben úszik.

Kaamos

Rövidülő napok, hosszabbodó esték

 A napok a nyári napéjegyenlőség után rövidülnek. Helsinkiben június 21.-én napkelte 3.53-kor volt és napnyugta 22.50-kor. December 21.-én ugyanitt a nap 9.29.-kor kel fel és 15.11-kor nyugszik.  Ha borús az égbolt nem látunk napot és az ilyen időszak hetekig is eltarthat. Ez a szürke idő befolyással van a lelki állapotunkra is, sokan vannak nyomott hangulatban.

Mivel a hó az ország déli részén sokkal később esik le, mint északon – pl. ma – okt. 25.én északon már fehér a táj – a táj sokkal szürkébb és nem egyszer fénytelenebb is, mint északon. Az elmúlt évben, 2019-2020 telén Helsinkiben gyakorlatilag nem volt hó. Rengeteget esett az eső és személy szerint sajnáltam a gyerekeket, akik az esőben és sárban élték át a normális körülmények között szép téli hónapokat. Nem lehetett szánkózni, síelni, természetes jégen korcsolyázni. A téli sportok Finnországban azért is fontosak mivel az időjárás nem befolyásolja a friss levegőn való tartózkodást. Az óvodások is kimennek minden nap több órára is teljesen függetlenül az időjárástól.

Nyári és téli idő

Egy kis történelem

Az un. nyári időt először Németországban vezették be az első világháború idején. Akkor azt gondolták, hogy mivel nyári reggeleken világosabb van, az óra átállításával energiát lehet spórolni. A nyári időt minden háborút viselő országban bevezették. Ez azonban csak átmenetileg volt érvényben és a háború után megszüntették az órák átállítását.  Az 1970-es években az olajkrízis volt az oka annak, hogy újra bevezették a nyári időt, spórolási céllal.  Ez – annak ellenére, hogy megszűnt az olajkrízis –   végleges maradt. Jelenleg azonban úgy néz ki, hogy 20121-ben vége lesz az órák állítgatásának.

Van-e az óra átállításának jelentőségé Finnországban ?

Nálunk északon az órák átállításától teljesen függetlenül nyáron világos van és télen sötét, így a nyári-téli időnek kevés a jelentőségé. Finnország inkább szolidaritási meggondolások alapján követi az európai országokat. Időnként felmerül az a kérdés is, hogy jobb lenne-e ha Finnország is a közép-európai időzónát követné. Erről nincs döntés, Finnország továbbra is a kelet-európai időzóna idejét követi.

Az órákat Finnországban először 1942-ben április 3.-án – a II. Világháború idején – állították át nyári időre, azaz egy órával előbbre.  Október 4.-én tértek át a téli időre. A háború után megszűnt ez a gyakorlat, de 1981 után ismét elkezdődött az órák állítgatása, mely idén is érvényes. Az órákat 2020 október 25.-én hajnali 4 órakor állítottuk egy órával a nyár felé-= visszafelé. Ez most az un. téli idö ami egészen 2021 március 28.-ig tart majd.

Megszűnik-e az un. nyári és téli idő ?

Az Európai Unió komissziója javasolta, hogy az Unió tagországai szüntessék meg a nyári és téli idő használatát és döntsenek egyik vagy másik állandó használatáról.  Hogy melyik idő legyen állandó használatban annak eldöntésére a tagországok szabad kezet kaptak. A tervek szerint 2021-ben az uniós országokban megszűnik az órák állítgatása.

Finnországban elindult egy fontolgatás arról, hogy melyik időre esik a választás. Többen is részt vettek a vitában. Timo Partonen professzor és Eero Lantto kutató a téli idő mellett teszik le a voksot. Véleményük szerint az állandó nyári idönek egész Észak-Európában több hátránya van, mint előnye.

Finnország a téli vagy a nyári időt pártolja-e?    

A téli idő mellett:

A fent említett kutatók így érvelnek: Finnországban egész évben több a fény délután a délelőtthöz viszonyítva. Ha nálunk állandóan un, nyári idő lenne, október végétöl március végéig a jelenleginél sötétebbek lennének a reggelek. Megváltozna az alvás ritmusa, fokozódna a fáradtság és nyomottabb lenne a hangulat.

Ismeretes tény, hogy nyáron többen küszködnek alvási zavarokkal, mit télen. Azt is tudjuk, hogy az emberek nagyobb része későn fekvő és ezek között gyakoribbak az elalvással kapcsolatos nehézségek.

A nyári idő mellett:

Az Állami Testnevelési Tanács (Valtion Liikuntaneuvosto) a nyári időt tartja a mozgás és általában vett fizikális aktivitás szempontjából kedvezőbbnek. Ennek oka, hogy a nyári idő idején hosszabbak a világos esték, melyek a dolgozóknak több lehetőséget biztosítanak a mozgásra és a friss levegőn való tartózkodásra.

Az Esti Hìrlap ( Iltasanomat ) nevű újság 2018-ban megkérdezte olvasóit arról, hogy mi lenne jobb: az állandó nyári vagy téli idő ? A 99 000 szavazó 51 %-a a téli időt választotta, a nyári idő mellett állást foglalók 49 %-van szemben.

Egyenlöre nincs végleges döntés. Erről a finn mondás jut az eszembe: “Kun joku asia pitkittyy, niin se mutkistuu” azaz Ha egy dolog elhúzódik, az bonyolódik.

Finnország nem dönthet maga, a döntést az Európai Unió direktívája diktálja.

Nyári-téli idő az Európai Unión kívüli országokban

Kanadában, az Egyesült államokban és Ausztráliában a tagállamok maguk döntenek arról, hogy legyen-e óraállítgatás. Ezt a nyugati államokban bevett gyakorlatot közel sem minden ország követi. Oroszországban kipróbálták a nyári-téli idöt, jelenleg elnöki döntéssel az állandó téli időt vezették be.

A legtöbb ázsiai országban a kétféle idő ismeretlen fogalom.

A rövid napokhoz – kaamos – füzödö egészségügyi problémákról

Mindnyájunk elött ismeretes tény, hogy a téli időszak sötétsége több problémával jár. Ilyenek az alvási zavarok és a depresszió. Az utóbbinak finn neve is van: kaamosmasennus.

Mit jelent a kaamosmasennus ?

Kaamos depresszió ?

Harri Laurenin pszichológus foglalkozott a kérdéssel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a téli idö okozta tényleges depresszió – masennus – ritka betegség – szerencsére.

Ezzel szemben a téli hónapokban előforduló levertség / csüggedtség  – alakuuloisuus – viszonylag gyakori és ezt az állapotot  köznyelven sokan   depressziónak nevezik. Ez nem tekinthető a szó szorosan vett értelmében betegségnek. Ilyenkor sokan szívesen esznek édességeket – gyakran felszednek több kilót is – többet alszanak, a legszívesebben díványon heverészve töltenék   idejüket és szinte semmi sem érdekli őket.

A levertségnek kapcsolata van azzal is, hogy ősszel általában fokozódik a munka üteme, több a kihívás és nagyobb a dolgozók terhelése. Sokan nem veszik ezt figyelembe és a fokozott munkatempó által előidézett fáradtságot és levertséget depressziónak tekintik. A finneknek kb. 10-30 %-a szenved az október- novemberi hónapokban a sötét évszak okozta panaszoktól, melyek csökkennek a több napfény idején február-márciusban és eltűnnek legkésőbb a nyár elején.

Mi az orvossága a télI levertségnek?

A legjobb tanácsokat Dr. Risto Laitila adja: mozogjunk sokat a természetben, friss levegőn. Aki nagyon betegnek érzi magát keressen fel egy pszichoterápiás rendelést.

De van még más segítség is és ez a fény! A fényt az erős lámpák adják .

Ezek az un. fényterápiás lámpák pótolják a napsugarak adta fényt. Sötét reggelenként használva helyettesítik a reggeli napfényt. Így a lámpák elősegítik a megszokott napi ritmus megtartását.

Az erős fényű lámpák használatát Anu-Katriina Pesonen professzor vizsgálta. Szerinte a legjobb hatást akkor érjük el, ha a lámpát reggel használjuk. Dél után már nincs sok értelme az ilyen lámpák használatának. Alapszabálynak vehető, hogy a 10 000 lux erősségű lámpát használjuk fél óráig, az 5 000 lux erősségűt egy óra hosszat és az 5 000 luxosat két órán át. Az ilyen lámpáktól kb. 1 m távolságban kell lenni.

A hótakaró sokat segít, mivel a fehér szín világosabbá teszi a rövid napokat. Sajnos a klímaváltozás azt hozta magával, hogy az ország déli részét egyre későbben fedi hó és a havas időszak egyre rövidebb lett. Míg az ország északi részén már októberben is fehér a táj, a déli országrészen még az un. „fekete karácsony „ azaz a hótakaró hiánya még karácsonykor is egyre gyakoribb lett.

Kedves Olvasók!

Finnországban elkerülhetetlen a sötét évszak, de ez nem jelent teljes sötétséget. Többféle módja is van annak, hogy megszokjuk ezt a helyzetet. És az biztos, hogy könnyebb megszokni, mint megszökni.

Judit Mäkinen

Forrás :

7 thoughts on “Finnország: fekete-fehér ország? 313.levél

 1. Üdv
  Szép levél, de ez Mo-ra érvénytelen. A Finneknél ahogy írtad, teljesen más a napos és sötét idő.
  Mo-on 8/16-ban változik a napos és sötét időszak, így ezt kell nekünk úgy állítani, hogy minél többet tudjunk kihasználni a világos időből. Ami a “téli” idővel nem éppen optimális télen és nyáron se!
  Finneknek jobb a téli, mivel a +2 zóna nyugati végén vannak (bár ugye jóval északabbra), de Mo. meg a +1 zóna keleti végén, tehát pont a rossz helyen.
  Látom az Orosz példát is, ami megint csak nem jó, elvégre kicsit nagyobb ország, ráadásul Moszkva a +3 zóna nyugati végén fekszik és ugye ez számított az állandó UTC+3 használata mellett. Ráadásul +2+3+4 zónában is +3 zónát használnak!
  Mo-on az állandó nyári nem okozna túl nagy kellemetlenséget, elvégre télen a legkésőbbi időben 8:30-kor kelne a nap, amit ugye megelőz a pirkadat 30 perccel.
  Ellenben legkorábban csak 16:55-kor menne le ami úgy 17:15 sötétet jelent. (4 hónap “kellemetlenség” reggel, ellenben kihasználható idővel délután).
  Míg a télivel korábban kelne, de korábban is megy le és nyáron nagyon sokat veszítenénk vele. Fél évig 18 óra előtt menne le és legkésőbb 19:45-kor ami 20:15-ös sötétet jelent. Télen is ugye 15:55-re lent van dec. 21-én. Tehát a télivel több a sötét reggel és délután is. Ráadásul nyáron 3:45-kor kelne a nap ami kb 3-tól pirkadat. Tehát az ország nagyja 2,5-3 óra világos/napsütötte időt átaludna vele!

  Kedvelés

  • Kedves Mikk! Sokszor köszönöm a hozzászólást. Természetes, hogy ami érvényes Finnországra az nem érvényes Magyarországra és én nem is feltételeztem azt ebben a levélben. Úgy tudom, hogy az állandó téli vagy nyári időről még nincs döntés. Nálunk most a téli idő van, ami egy órával több mint az idő Magyarországon. Helsinkiben ma nov.27.-én a nap 8.47-kor kelt fel és 15.27-kor lesz napnyugta.

   Kedvelés

   • Igen ezt tudom, csak az a baj, hogy itthon nagyon nyomják a téli idő megtartását. A felmérések azt mutatják, hogy a nyárit szeretnék többen, de ugye az nem igazán számít, hogy mit szeretne a nép. Jönnek itt cirkadiám ritmussal, meg alvásminőséggel, hogy nem jó sötétben kelni (mintha télen a reggel 6 óráskelés nem sötétben lenne), de elbagatellizálják a délutáni sötétség káros hatását és lealacsonyítják a világos jótékony hatását. Non plus ultra érv az “ez volt az eredeti”, holott fogalmuk nincs mikor, hogyan és miért lett UTC+1 időzóna Mo-on.
    7:07/15:56 volt a mai nap. Ami annyit ért, hogy a világos (mivel borult volt) idő minden percét a munkahelyen töltöttem. Ellenben a nyárival ez ugye 8:07/16:56 lett volna, ami 1 óra világosban eltölthető szabadidőt eredményezett volna.

    Kedvelés

 2. Rendkivül érdekes levél. Nálunk nem régen indult el a nyári időszámitás és nagyon kellemes hogy egy órával tovább élvezhetjük a nappali fényt. A fényképek nagyon szépek, különösen a havas tájak. Kellemes telet kivánunk, szeretettel, Ida

  Kedvelés

 3. Kedves Judit!
  Magam is amellett vagyok, h. legyünk világosságban , lehetőség szerint a szabadban.
  Fénypárti vagyok, és élvezem a havas táj gyönyörűségét, de a nyári nap melege melengeti a szívemet. Meleg fényekkel készüljünk a sötét estékre és várjuk a napsugaras évszakokat.
  Üdvözlettel Lia.

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.