Finn kutyák a koronavírus elleni küzdelemben

Kedves Olvasók !

Mint korábban írtam (https://finnorszagilevelek.com/2020/09/25/koronavirus-fertozest-tesztelo-kutyak-helsinkiben/ ) Helsinkiben a repülőtéren elkezdték a korona vírus fertőzés utáni nyomozást kutyák segítségével.

Korona teszt :itt !

Kiderült, hogy a kutyák gyorsabbak és pontosabbak, mint a laboratóriumi vizsgálatok. Jelenleg 4 kutya dolgozik, ezek mind más fajtájúak.

Külön figyelmet érdemel az a tény, hogy a kutyák sokkal kisebb vírusmenyiséget is jeleznek, mint az általánosan használatos un. PCR teszt. A kutyák gyorsan tanulnak, az oktatók szerint pl. a Kössi nevü agár 7 perc tanulás után már eredményesen dolgozott.

A finn Kennelszövetség minden évben kitünteti az un. ”Hős”  kutyákat. Ezek olyan kutyák, melyek munkája emberéletet mentett meg.

Idén mind a négy ”koronakutya” kap ilyen kitüntetést. Az indoklás szerint ezek a kutyák működésükkel hozzájárulnak emberéletek megmentéséhez nem csak nálunk, hanem a nemzetközi utasforgalom miatt  az egész világon.

Kössi . Miina, Valo, E.T.

A hős kutyák díszoklevelet kapnak, ezeket általában az októberi Koiramessu nevű nagy kutyakiállítás kapcsán osztják ki. Idén a vírusjárványra való tekintettel ez elmarad, az ünnepélyes díjkiosztásra 2021 márciusában kerül sor – remélhetőleg. A díszokleveleket postán küldik el a kitüntetett kutyákat vezetőknek.   

Kedves Olvasók!

A kutyák az ember legjobb és legönzetlenebb barátai közé tartoznak. Nem egy esetben többet is segítenek az embereknek, mint egy másik ember.

Judit Mäkinen

Forrás:

3 thoughts on “Finn kutyák a koronavírus elleni küzdelemben

  1. Visszajelzés: Állatokkal a koronavírus ellen . 314.levél | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.