Finnország a gyermekvédelem országa 312.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mai levelem egy jelenleg is aktuális témával foglalkozik és ez a gyermekvédelem.

Talán Önök közül többen furcsának találják, hogy a téma időszerű Finnországban, abban az országban, melyet a világ legboldogabb országának talált a felmérés. Sajnos sokan vannak, akik hisznek az ilyen statisztikáknak.  A gyermekvédelem Finnországban is időszerű és fontos minden ellenkező híreszteléssel szemben arról, hogy az ország a gyermekek paradicsoma.

Tudjuk ugye, hogy sokan költöznek ide, ”hogy a gyereknek jobb legyen ” okból. Szerencsére elmondható, hogy itt jó gyereknek lenni, sokkal jobb, mint sok más országban. Itt nincs háború, éhezés, árvíz, földrengés. DE itt is van családi és iskolai erőszak, kábítószerprobléma, alkoholizmus. Itt is vannak iskolakerülők,   állami gondozásba vett gyerekek, támogatásra szoruló, a társadalomtól elidegenedett pszichés problémákkal küszködő fiatalok. Finnországban is  találkozunk minden emberi problémával , ez az ország nem ”meseország ” és nem kivétel.

A jelenlegi multinacionális finn társadalomban a finnek részére idegen és ismeretlen kultúrák bevett szokásai nem egyszer problémát jelentenek. A más kultúrákból ide érkezőket megismertetni az itteni férfi-női egyenjogúság fogalmával és a nőkre is érvényes  önrendelkezés jogával  vagy a gyerekek testi fenyítésének tilalmával sokszor rendkívül nehéz és szinte lehetetlen feladat. Akiknek ezek teljesen ismeretlen fogalmak azok nem is értik miről van szó. Teljesen téves az az elképzelés, hogy egy rövid tanfolyam elég arra, hogy ezek az új finnországi lakosok elfogadják az itteni normákat és sikeresen, valamint gyorsan integrálódjanak az itteni társadalomba. Ennek egyik oka, hogy az ide érkezők egy  része  nem akar alkalmazkodni az itteni társadalmi normákhoz, hanem ragaszkodik szülőházijának életformájához.  

Jelenleg Finnországban az a helyzet, hogy soha nem volt szükség ennyi iskolai kurátorra és  gyermek-pszichológusra. A gyerekeket és fiatalokat támogató telefonvonalak a legutóbbi időkig az ismeretlen szolgáltatások közé tartoztak. Manapság több vonalon is folyik a 7-12 évesek krízis-telefon hívásaira válaszoló önkéntes ügyeletesek képzése. Ezeken a vonalakon – Apuu chat- nagy a forgalom.

Tanácsadás gyerekeknek via internet

A tanácsot kérő gyerekek sorba állnak a zsúfolt telefonvonalakon.

Egy kis történelem  

Száz évvel ezelőtt Finnországban 3 millió lakos élt, ezek közül kb.  egy millió volt a 15 éven aluliak száma. A gyerekek legnagyobb része alultápláltságtól szenvedett és minden tizedik gyerek már csecsemőkorában meghalt.

Mannerheim tábornok testvére Sopphie Mannerheim ápolónő volt az, akit nagyon megérintett az egyedül nevelő anyák és gyermekeik  szerencsétlen, vigasztalan  helyzete. Az első világháború  éveiben sok volt az árva és a házasságon kívül született gyermek.  Ezek megsegítésére Mannerheim tábornok testvére Sophie Mannerheim 1917-ben egyesületet alapított . Svédországból kapott pénzzel ingatlant vett Helsinkiben, ahol az anyák menhelye 1918-ban kezdte el működését.

Sophie Mannerheim

Márciusban Sophie Mannerheim egy munkacsoportot alapított azzal a céllal, hogy foglalkozzanak a gyermekvédelemmel. A csoport egyik vezetője Erik Mandelin (1887-1953) ügyvéd volt.  Mandelin 1919-ben hozta nyilvánosságra gyermekvédelmi programját, melynek vezérfonala a megelőző munka jelentőségének hangsúlyozása  volt.

Sophie Mannerheim és Erik Mandelin bemutatták terveiket Mannerheim tábornoknak, Sophie bátyjának. A nagyszabású tervekben szerepelt egy gyemektanácsadási hálózat létrehozása is

Mannerheim tábornok beleegyezett abba, hogy vezetőként vegyen részt a tervezett gyermekvédelmi munkában. Ezért 1920-ban az egész ország lakosságához felhívást intézett, melyben a gyerekek helyzetének javítására ösztönözte a felnőtt lakosságot,

Alapító felhívás

Az eredeti szöveg szabadon fordítva:  ” Legyen a munka célja az, hogy minden egyes finn gyerek az anyaméhtől  kezdve  növekedésének egész ideje alatt jogosan részesüljön  mindazon  gyengédségben és gondozásban, mely az alapja annak, hogy jó és hasznos állampolgárrá fejlődjön ”.

Még ebben az évben  közelebbről szeptemberben elhatározták, hogy létrehoznak egy civil szervezetet, melyhez bárki csatlakozhat. Az alapító gyűlés Mannerheim tábornok otthonában volt 1920 október 10.-én. A szervezet neve

Mannerheim Lastensuojelu Liitto Mannerheim tábornok gyermekvédelmi szövetsége lett

A szövetség tiszteletbeli elnöke Mannerheim tábornok volt, első ügyvezető  elnöke Sophie Mannerheim ápolónő. Az elnökhelyettes tisztjét Arvo Ylpö gyermekorvos töltötte be és a titkári teendőket Erik Mandelin ügyvéd látta el. Az iroda Mannerheim tábornok otthonában működött .

Mannerheim Gyermekvédelmi Szövetség

Rengeteg munka várt a friss szervezetre. Legfontosabbként a csecsemőhalálozás csökkentése és a higiéniás viszonyok javítása volt a cél. Ezt felvilágosító munkával akarták elérni.

A gyermekvédelmi szövetség alapítása óta eltelt évtizedekben számos változás történt. A kis méretekben kezdett munka az egész országot behálózó társadalmi szervezeti munkává változott.

A gyermekvédelmi munka évtizedei

Az 1930 as években létrejött az otthonokat segítő, szociális gondozóhálózat, anyatejközpontot alapítottak és megkezdődött a gyerekek és fiatalok sporttevékenysége, melynek első célja az úszás tanítása volt.

Tanulj úszni !

Az 1940-es évtized legfontosabb munkaterülete a világháború miatt elárvult gyerekek segítése  és ezzel kapcsolatban a megelőző mentálhigiéniás munka volt. Egészségházak épültek.

 Az 1950-es években rendezték a koraszülöttek ápolását, míg a következő évtized – az 1960-as évek –  az ifjúsággal foglalkozó rendelőhálózat kiépítését jelentette. Ezekben az években a fellépő kábítószerprobléma is gondot okozott  Az óvodák mellett családi napközik is alakultak, ezek irányítása és felügyelete is új munkaterületet jelentett.

Családi napközi : egy néni maximum 4 gyerek

Az 1970-es évtizedben fejlődött a napközihálózat és elkezdődött a szülök szervezett oktatása is. Az anya- es csecsemőgondozást a fejlődő országokba is elvitték, ezekben gondozóintézeteket alapítva. Felhívták a figyelmet arra, hogy a  környezet tervezésénél a gyerekekre is gondolni kell.

Húsz évvel ezelőtt, az 1980-as években elkezdődött a gyerekek és fiatalok támogatása külön az ö részükre nyitott a telefonvonalak segítségével. A gyerekekkel foglalkozó ombudsmani tevékenység is beindult. A segítségre szoruló szülök részére is saját telefonösszeköttetés nyílt.

A tíz évvel ezelőtti évtizedben megnyíltak a családokat támogató központok. Ezek segítik a krízishelyzetbe került családokat. A fiatalok szociális képességeinek oktatása újabb lehetőségeket ad a helyes életvezetésre.

Az új évezred – 2000 -es évek – a gyerekes családok támogatásának új módjait jelenti. A kommunikáció új formái minden téren megtalálhatók. Internetes oldalak jöttek létre mind a szülök, mind pedig a fiatalok részére. Élő beszélgetések és írott kérdés-felelet formájú kapcsolatok szolgálják a modern társadalom igényeit.

Száz éves a Mannerheim Gyermekvédelmi szövetség

A százéves születésnap nagy ünnep, hiszen viszonylag kevesen vannak a százévesek. A szervezet október 4.-én a Koncertközponttal együtt születésnapi hangversenyt rendezett. Ebben az évben – a koronavírus évében – a hangversenyt a you tube csatornán át lehetett meghallgatni. A hangversenyt két gyermekzenével foglalkozó zenész: Mirkka Paajanen és Louis Herrero szervezte,

Mirkka & Luis

Négy zenészből álló zenekaruk (Mirkka Paajanen, Luis Herrero, Peter Engberg, Aarne Riikonen) tavaly a Gyermekzenefesztivál gálán kitüntetést nyert. Napközikben és az iskolák alsó osztályaiban szerepelnek bevezetve a gyerekeket a zene csodálatos világába.

Az olvasási nehézségekkel küzdö iskolásokat segíti a

Lukumummi-Lukuvaari / Olvasó Nagyik és Nagypapák munkája

Önkéntes munka ez, melynek célja a gyerekek támogatása a hibátlan és folyamatos olvasás elérésére. Ezek a nagyik és nagypapák rendszeresen foglalkoznak 1-2 olyan gyerekkel, akik anyanyelve nem finn.

Ezekkel a gyerekkel hangosan olvasva könnyebb lesz a finn nyelv kiejtése, egyben a szókincs is gyarapszik. SAJNOS ez a tevékenység idén tavasz óta szünetel a koronavírus-járvány miatt.

A jelenlegi helyzetben, a táviskolák idején – sok diák szorul segítségre a leckék elvégzésében is. A szervezet most erre is hangsúlyt fektet.

A finnországi gyermekvédelem központi szövetsége : Lastensuojelun Keskusliitto 1937-ben alakult.

Gyermekvédelmi Központi Szövetség

Jelenleg 93 alosztálya működik 37 járásban. A szervezet Lapsen Maailma- A gyerek világa néven havonta újságot ad ki.

Kedves Olvasók! Finnország már másodszor lett a legboldogabb országa a világnak. De az un. legboldogabbak országában is szükség van gyermek – és ifjúság védelmére.  Ezt a feladatot látja el az idén, századik születésnapjának évében a Mannerheim Gyermekvédö Szövetség.

Judit Mäkinen

4 thoughts on “Finnország a gyermekvédelem országa 312.levél

 1. Kedves Judit!
  Szépítés nélkül írod meg mindazokat a problémákat amivel itthon is szembesülünk.
  Be kell látnunk, egy nemzet jövője a felnövekvő gyermekeken fog múlni.
  Sok sikert minden jóravaló igyekezethez.
  üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.