Finnország a rénszarvasok országa . 310.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőházamba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mint minden országnak, Finnországnak  is többféle arca van.  Régebbi leveleimben írtam az ezer tó , a csend, az erdők, a gombák, a rongyszőnyegek és a gyapjúzoknik országáról. Mai levelemben a rénszarvasok országáról írok.

Vajon gondolta-e valaki Önök közül, hogy Finnország alapterületének kb. 36 %-án élnek rénszarvasok. (A finnül tanulóknak egy könnyű finn szó : Poro = rénszarvas). Ez magában foglalja gyakorlatilag az egész Lappföldet és Pohjois-Pohjanmaa tájegységének egy részét, összesen kb. 122 981 km2-t jelent ez.

Egy kis történelem

A rénszarvas un. félvad állat, ami azt jelenti, hogy tenyésztik ezt az állatot, de a csordák szabadon legelnek. Elődét, a vad havasi rénszarvast már a vaskorban ismerték. Találtak 5000-6000 éves sziklafestményeket, melyeken rénszarvasokat lehet látni

A vad állatokat Norvégiában szelídítették meg az 1200-as években és ezzel új és nagyfontosságú megélhetési lehetőség alakult ki az északi tájakon. Svédországból és Norvégiából terjedt a rénszarvastenyésztés kutúrája Finnország felé, jelentősége az 1400-1500-as években fokozódott.

A csordák az 1600-as években kicsik voltak egy tehetős családnak 8 állata volt és sok gazdaság egyetlen rénszarvast sem mondhatott magáénak.  Még az 1800-as években is több tehén volt északon, mint rénszarvas. Száz évvel később Utsjokiban  a gazdagabbaknak már 1000-2000 állata volt. Ezzel az életmód is megváltozott a Lappföldön, szorosabb lett az állatokkal való együttélés és egyben az állatoktól való függőség is. Az északi államok közötti nyitott határokat – azaz a határtalan határokat – lezárták, Norvégia és Finnország között 1852-ben, Svédország és Finnország között 1888-ban. Ezzel megváltoztak a legeltetés körülményei is.

 Rénszarvastársaságok – Paliskunnat

A rénszarvasokat tenyésztő gazdák az 1700-as években szervezkedtek   társaságokat alkotva. Ezeket paliskunta néven ismerjük, a szó egy számi szóra “palgat “vezethető vissza, ami a rénszarvasok mozgására/ vándorlására utal.

A finnországi rénszarvas tenyésztők 54 társaságba tömörülnek, melyek a saját területükön felelősek a rénszarvasok tenyésztéséért. A rénszarvastenyésztést törvény – 848/1990-  szabályozza , ez egyben a társaságok működését is megszabja. A társaságokat egy un. házigazda = isäntä vezetésével működő öttagú vezetőség irányítja.

A táj változatossága miatt változóak az állattartás lehetőségei is, pl. a legészakibb országrészeken, a lappföldi alacsony hegyek: tunturik világában már nincsenek nagy erdők, a táj legnagyobb része lankás legelőszerű.

Mi mindenre jó a rénszarvas?

Talán elsősorban említendő a

Rénszarvashús

Ennek a húsnak magas a proteintartalma :20-24 g/100 g és alacsony a zsírtartalma, csak 2-4 %. Magas az A és B vitamintartalma, jó hatással van a koleszterinszintre. Az alábbi táblázatban a rénszarvas- marha és diszóhús tápértékének összehasonlítása látható.

A kereslethez képest viszonylag kevés rénszarvashús kerül  piacra és  sokkal drágább mint a sertés- vagy marhahús. Elkészítésére számos recept áll rendelkezésre. Talán a leggyakoribb a pirított rénszarvashús: poronkäristys krumplipirével és piros áfonyával.

A rénszarvas bóre

Cserzetten rendkívül puha és vékony, mindenütt felhasználták, ahol  rénszarvastenyésztés volt öltözetek és lábbelik készültek belőle.

A hagyományos lappföldi csizmákat kézzel varrták rénszarvasbőrből, modernebb változatai nagyon kedveltek.

Ha pedig ezt a képet nézik kedves Olvasók, vajon gondolnának-e arra, hogy Eeva-Maria Maijala ruhája is rénszarvasbőrből készült? Ö 2018-ban, december 6.-án – Finnország függetlenségének ünnepnapján – az elnöki fogadáson viselte ezt a ruhát, melynek tervezője Mariela Pokka . Mariela Rovaniemiben él és tervez. Luxusruhákon kívül rénszarvasbőrt is árul az ö üzlete. A bőröket szőnyegként, vagy díszítésre is használják.

A rénszarvas bőrnek számtalan felhasználási módja van; táskák és pénztárcák mellett a hagyományos finn kés: puukko tokja is készül ebből a bőrből.

Készülnek rénszarvas agancsból evőeszköz-nyelek és emléktárgyak csontokból is: kulcskarikák, fülbevalók, nyakláncok.

A rénszarvasok kedvelői és tenyésztői állataikkal sportolnak is. Ki hitte volna, hogy Finnországban évente rendeznek különböző

Rénszarvasversenyeket. Az 1938 óta rendezett versenyeknek több formája van.

Milyen a sportoló rénszarvas?

A versenyrénszarvas iskolázott hím állat. Edzésük rendszerességet és szakértelmet igényel. De rénszarvas akaratos állat: ha nem akar futni akkor nem fut. Ha azonban fut, ember legyen a sítalpon aki tud vele futni. Szeretettel ajánlom ezeket  a kis filmeket, amik információt adnak  az ilyen versenyről : https://www.youtube.com/watch?v=3a9Fp-yQOBY ,

Az alábbi linken Rovaniemi városában rendezett verseny látható. Az ilyen verseny nagy esemény, a családok apraja- nagyja szurkol a versenyzőknek.

A rénszarvasversenyek résztvevőit egyesület tömöríti: Suomen Porokilpailijat ry. És ez a szervezet felügyeli a Poro Cup néven ismert versenysorozatot.

A versenyeket a Lappföld több részén tartják, a versenyszezon februárban kezdődik és április elejéig tart. A versenyzők között több női sportolót is találunk.

Kedves Olvasók !

Mint levelem elején említettem minden országnak, Finnországnak is számos arca van. Ezek közül az egyiket mutatja be ez a levél. Biztosan  többen is  vannak Önök között olyanok akik ettek rénszarvashúst és  láttak rénszarvast közelről. De talán kevesen vannak azok, akik a sportoló rénszarvasokkal is megismerkedtek.

Judit Mäkien

Forrás :

Paliskunnat
https://fi.wikipedia.org/wiki/Poronhoito
Poronhoito
Poronliha
https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/204514/Poronk%C3%A4ristys,%20riistak%C3%A4ristys/
Blötnäbben Lapikkaat
Poronnahkajalkineet
https://www.lapinkansa.fi/poronnahka-asu-jannitti-eeva-maria-maijalaa/150847
https://santaclausvillage.info/fi/myymalat/tehtaanmyymalat-kaupat/marttiini-tehtaanmyymala-napapiiri/
https://www.kujalanporotila.com/kauppa
https://porokilpailijat.fi/

2 thoughts on “Finnország a rénszarvasok országa . 310.levél

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.