Finnország a kávéivók országa 309.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülőhazámba, Magyarországra

Kedves Olvasók!

Ha Finnországról hall vagy beszél valaki, bizonyára az” ezer tó országa” jut az eszébe. Finnország azonban sok minden országa a tavak mellett az erdők, rozskenyér, rongyszőnyegek és a gyapjúzoknik országa is. De vajon gondoltak-e Önök arra, hogy a finnek isszák a legtöbb kávét a világon, azaz 10 kg/évente személyenként!

kahvinkulutus

Mai levelem egy újabb oldaláról ismerteti meg Önökkel Finnországot, nevezetesen a kávéivók országával lehet ismerkedni mai levelem segítségével.

Egy kis történelem

A kávé felfedezésével kapcsolatban többféle monda is kering. Az egyik ilyen az, hogy Etiópiában egy kecskepásztor észrevette, hogy ha a kecskék egy bizonyos bokor bogyóit megették, éjjelente virrasztottak.

1200px-FruitColors

Feltételezik azt is, hogy Etiópiában már az első évezredben is használták a kávébogyókat az utazók, így terjedt el a kávé használata az arab világban és Jemenben már az 1200-as évek táján pörköltek kávébogyót. Az első kávézók Mekkában nyíltak.

Európába négyszáz évvel később, 1600 körül jutott el ez az ital mégpedig velencei kereskedők hozták, az első években orvosságként árulták. A papok a kávét a” Sátán keserű találmánya!” néven nevezték. Amikor VIII. Clemens pápa (1536-1605) megkóstolta és jónak találta, akkor szűnt meg ez, a kávéval kapcsolatos hiedelem. Velencében nyílt meg Európa első kávézója 1683-ban. Ezután a rohamosan elterjedt kávézók az európai kultúra szerves részévé váltak.

Kávé Finnországban

Irodalmi források szerint az első finn a turkui Axel Kärg volt, aki inasként jutott el Perzsiába. Ott kóstolta meg a kávét 1637-ben. A kávé Finnországot az 1700-as években érte el és az urak itala volt egészen az 1800-as évekig. A kávét akkoriban olyan fontosnak tartották, hogy a napi, rendszeres kávéivás lehetőséget munka szerződésekben is megemlítették.

A svéd birodalomban- melynek Finnország is része volt, kávéivási tilalmat vezettek be. Ennek pénzügyi okai voltak ugyanis a kávét, mint drága importárut valutával kellett fizetni. A tilalomnak 1802-ben lett vége.

Az 1800-as évek végén már vidéken is bevett szokás lett a reggeli kávé, majd az 1900-as években divatba jött a délutáni kávé is. Az utóbbi években finn kávézókban sokféle kávét lehet kapni, ezekről egy kis összefoglaló kép itt látható.

erikoiskahvit

Kávé helyett

A II. Világháború idején pontosabban 1939-töl kezdve Finnországban korlátozták a kávé vásárlását, hiszen mindenből hiány volt. Így a találékony finnek mindenféle mást használtak kávé helyett” kávénak”.

Két évvel később, 1941-ben a kávét pótló anyagok közé tartozott a pörköt rizs, árpa, bab, pitypang gyökere sőt a karórépa is. Akkoriban az így nyert ”kávé”-nak negyedrésze volt igazi kávé.

Eljött azonban az az idő is, amikor már ilyen ”kávét” sem lehetett kapni és 1943- tól általános lett a cikória használata.

cikoria

Az ebből készült kávénak az igazi kávéhoz hasonlóan van egy savanykás utóíze. Legnagyobb előnye azonban az, hogy olcsó.

A kávé és az egészség

Az orvosi irodalomban számos megbízható beszámolóval találkozunk, melyek a kávénak az egészségre gyakorolt hatásával foglalkoznak. Az egyik legismertebb belgyógyászati lap: JAMA Internal Medicine 500 000 ember vizsgálatának segítségével arról számolt be, hogy a mérsékelt kávéfogyasztásnak előnyös hatása van: kevesebb az ilyen kávéfogyasztók között a hirtelen halál.  A cikk itt olvasható:

JAMA Intern Med. 2018;178(8):1086-1097. doi:10.1001/jamainternmed.2018.2425

A mérsékelt kávéfogyasztás napi 3-5 csésze kávét jelent, ezzel az elfogyasztott koffein mennyisége nem haladja meg a kb. 400 mg-t naponta.

Hol és mennyi kávét isznak a világon?

A 2017-es adatok szerint abban az évben 159 millió zsáknyi (egy zsákban 60 kg) volt a világ nyerskávétermelése. A legnagyobb kávé termelő államok: Brazilia, Vietnam és Columbia, ezek az össztermelésnek kb. 60 %-át produkálták.

kávé

A kávét termelő országokat az ICO = International Coffee Organisation = Nemzetközi Kávészervezet tömörít.

download

A szervezet rendezi a Nemzetközi kávénapot, ami a legtöbb országban október 1. napja

Finnország első helyen áll a világon, ha arra gondolunk, hogy mennyi kávét isznak személyenként egy-egy ország lakosai.  Ez a mennyiség 2017-es adatok szerint 9,6 kg volt. A többi északi országban 7-8 kg a kávéfogyasztás személyenként. Statisztikai adatok szerint a kávéfogyasztás világméretű középértéke 1,25 kg / személy.

Kávézási szokások Finnországban

Először említem azt, hogy a finn kávéscsészék általában nagyobbak, mint az eszpresszó kávé csészéi.

csesze

Ezekből a nagy csészékből általában nem egy csészényit isznak a finnek. Ha vendégek vannak a háziasszonynak kötelessége legalább megkérdezni, hogy iszik-e a tisztelt vendég még egy csészényit – és általában igen a válasz.

A legtöbb finn otthonban a felnőttek reggel kávét isznak, ami nem olyan erős mint az eszpresszókávé, sokan ezt is tejjel hígítják.

Munkahelyeken mindenütt van kávéfőző és sokszor együttes délutáni kávézás.

Moccamaster

Ezzel ”pótoljuk” sokszor az értekezleteket, mert az együttes kávézás alatt meg lehet beszélni a megbeszélendőket. Ilyenkor nem csészéből, hanem bögréből isszuk a kávét, általában mindenkinek saját bögréje van.

Finnország centenáriumi évében az Arabia porcellángyár nagyon szép bögresorozatot tett piacra, a bögréknek óriási sikere volt, manapság már nem kaphatók.

suomi 100 mukit

Mire jó a kávézacc?

Finnországban Sokféle süteményben és krémben is lehet ízesítőiül kávé, de a zaccot is sok mindenre lehet használni.

Mivel Finnországban a legtöbben olyan kávéfőzőket használnak, melyekben szűrőpapír van és a kávé nincs olyan finomra darálva, mint az eszpresszó főzőkben használt ezért többszörös napi kávézások után viszonylag sok zacc marad vissza. Ezt a jól tájékozott háziasszony soha nem dobja egyenesen a szemétbe, hanem valamilyen formában hasznosítja. De mi mindenre használható a zacc?

 1. Szagtalanító – ha a zaccból egy evőkanálnyit a jégszekrénybe teszünk, az ottani esetleges kellemetlen szag megszűnik.
 2. Fazekak “súrolója“. A zacc olyan finoman “ súrol”, hogy teflonedényekre is használható.
 3. A zacc tisztítószerként a nagyon piszkos kezekre is jó, mint a VIM.
 4. Növénytápszer – azoknál a kerti növényeknél alkalmazzuk, melyek a savanyú földet szeretik. Ilyenek pl. az azalea és a rózsák. Ha a komposztba tesszük a zaccban levő kálium, magnézium és foszfor javítja a komposztot.
 5. Börápolószer akkor, ha egy kis cukorral vagy olíva olajjal keverjük össze. Az elhalt, felületes bórréteget lehet ezzel finoman ledörzsölni. A kezelés után a bőrt bő vízzel öblítsük le. Olajjal összekeverve különösen száraz láb ápolására hasznos.
 6. Hajápolószerként a hajmosás utáni nedves hajra az egy bögre langyos vízzel összekevert zaccot öntsünk, és kb. 20 perc után mossuk le. Fénylő lesz a hajunk ettől.

Végül, de nem utolsó sorban a zaccot lehet hús elő kezelésénél is használni. Finn recept szerint a pác ilyen:

1 evőkanál zacc, 2 evőkanál olíva-olaj, 2 evőkanál mustár, 3 evőkanál paradicsomszósz, 2 gerezd összenyomott fokhagyma.

Ezzel kenjük be a húst és legalább 2-3 óráig hagyjuk így állni a sütés elött.

Kedves Olvasók!

A finnek ivással kapcsolatos szokásairól sokszor lehet olvasni, de főleg az alkoholfogyasztásról tájékoztatnak a közlemények. Remélem, hogy jelenlegi levelemmel egy másik, ivással kapcsolatos finnországi gyakorlatra világítottam rá. Kívánok mindnyájuknak kellemes kávézást finn barátok társaságában.

Judit Mäkinen

Forrás :
https://info.warriorcoffee.com/useinkysyttya
https://fi.wikipedia.org/wiki/Arabiankahvi
https://www.kahvi.fi/kahvi-lukuina/tilastot.html
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kahvi
https://www.tiedetuubi.fi/index.php/taxonomy/term/564
https://www.kahvi.fi/kahvi-lukuina/tilastot/maailman-kahvintuotanto.html
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01000
http://www.ico.org/international-coffee-day.asp
https://www.toptaste.fi/artikkeli/110-on-kansainvalinen-kahvipaiva-heitetaan-poytaan-faktat-suomalaisesta-kahvikulttuurista/
https://yhdessa.fortum.fi/keittion-biojatteista-hyotyaineiksi-ala-heita-naita-pois
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ala-heita-pois-9-katevaa-kayttotapaa-kahvinporoille/5629970#gs.eywgj6
https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000000792542.html
https://www.hedelmiaovelle.fi/page/23/infoa-kahvista

2 thoughts on “Finnország a kávéivók országa 309.levél

 1. Kedves Judit!
  Valóban újdonság volt értesülni a finnek kávéfogyasztási európai helyezéséről.
  A zacc több felhasználását már ismertem, de így is akadt újdonság.
  Köszönet.
  Üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.