Finnország a gombák országa 308.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Nálunk már lassan bekopog az ösz, az iskolák elkezdödtek és a legtöbb családban vége van a nyári szabadságnak is. Az ösz Finnország legszínesebb évszaka, ennek egyik oka a fák színpompája, aminek saját finn neve is van : ruska (kiejtés:ruszka)

Ruska

Ruska

Mivel a finnek életformájának egyik sarokköve a természettel való szoros kapcsolat, sokan járják az erdöket élvezve a csend országának légkörét. A nyárvég- koraöszi erdö azonban nem csak kirándulóhely. A finn erdök egyben kerteknek is tekinthetök, melyekben sokféle gyümölcs várja az oda érkezöt. Iyenek a fekete- és piros áfonya, a szamóca és a málna.

Az öszi erdöben más is van, nevezetesen gomba. Pontosabban gombák, gombák, gombá , gombák.  Nem véletlenül írtam ennyiszer le ezt a szót. Mai levelemben

Finnországgal mint a gombák országával foglalkozunk.

Tudvalévö, hogy Finnország erdeiben és mezöin 2 000 különbözö gombafajta található, ezek közül  kb. 200 fajta az ehetö gombafajták száma. Az évi gombatermés 1500 – 5000 millió kg ! között változik, a termést leginkább az idöjárás befolyásolja. Meleg éjszakák és sok esö a legkedvezöbb. Gombászni július végétöl még november végéig is lehet. Ennek oka, hogy vannak olyan gombafajták – közöttük az egyik legkedveltebb a tölcséres rókagomba – ez  késö összel is szedhetö.

Kuva suppiksesta

Tölcséres rókagomba = Suppilovahvero

Toivo Rautavaara (1905-1987)  erdö-és mezögazdasági dr.  volt az aki 1947-ben írt doktori értekezésében hívta fel a figyelmet Finnország gombáira. Ö az ízük szerint osztályozta a gombákat így: nagyon fínomak 14 fajta, kitünöek 77 fajta, jók 178 fajta, használhatók 222 fajta, rosszak 46 fajta. Arra is felhívta a társadalom figyelmét, hogy milyen kis mértékben gyüjtik a gombákat Finnországban. Húsz év telt el Rautavaara doktori disszertációja óta, amikor az Erdöügyi föigazgatóság / Metsähallitus elkezdte az eladásra alkalmas gombákat illetö tanácsadást. A kezdeményezésnek nagy sikere volt, jelenleg több fórumon is folyik az un gombatanácsadás =sienineuvonta és a gombaszakértök képzése. Ebben fontos szerepe van a

Martta-szervezetnek /Marttajärjestö. Az egész országot felölelö Martta hálózat 1994 óta évente rendez az ország legtöbb részén Rovaniemitöl a délfinoországi Sipoo-ig augusztus 29.-án kezdödö gombatanácsadási eseménysorozatot. Ez a piacokon történö gombatanácsadástól a szakértök által vezetett gombászó kirándulásokig minden a gombákkal kapcsolatos tudnivalókra kiterjed.

unnamed-3

Sieninäytely

A gombanapon az ország több helyén is rendeznek gombakiállításokat, ahol a látogatók szakértöi vezetés segítségével ismerkedhetnek a gombák világával. Tanítják a gombák ”befözésének ” legfontosabb formáit : a szárítás és a sózás helyes módszereit. Ezeket videofilmek segítségével népszerüsítik . A filmek itt láthatók :

https://youtu.be/12qODLCQCtA,  https://youtu.be/tL8_h3I0bC4

Országos Gombanap/Valtakunnallinen sienipäivä   nevü eseményt. Idén ez augusztus utolsó szombatján, 29.-én lesz, melyet aug 30 -szept 6 közötti gombahét követ. Augusztus 29. napja zászlós ünnepnap, mivel ez a nap egyben a

Finn természet napja / Suomen Luonnon päivä. Finnország volt a világ elsö országa, mely hivatalos, zászlós ünnepnappal tiszteli a természetet.

Gombákkal nem csak a konyhákban találkozunk.

A textilipar már évszázadokkal ezelött felhasználta a gombákból nyerhetö festékanyagokat selyem festésére hiszen tudjuk, hogy a szintetikus festékeket csak az 1850-es évek közepe óta ismerjük. Ez elött minden festéket a természetböl nyerték.

A mai modern világban sokan fordulnak a természet felé, keresve és felhasználva annak  számtalan ajándékát. Így pl. Finnországban a gombászás nem csak a gombák sokaságával nyügözi le az érdeklödöt, az azokból nyerhetö színek változatossága is meglepö. A gombákból nyerhetö gyapjúfonál festésére alkalmas színek gyönyörü, meleg színek. A  sárga, barna és vörös számtalan árnyalata jellemzö ezekre a természetes festékayagokra. De gombákból a zöld és kék árnyalatok sem lehetetlenek 

A festékek elöállítása, közelebbröl fözése nagy munka, szakszerü irányítás mellett történik és az országban számos gombásztársaság tanítja ezt a régi és sok türelmet igénylö jelenlegi ”szórakozást ”.

A gombászás nem csak emberek szórakozása

Az egyik legértékesebbnek tartott gomba, a szarvasgomba föld alatt nö. Nincs föld feletti kalapja. Így ennek megtalálására olyan jó szimatra van szükség, melynek segítségével meg lehet találni a földben rejtözö gombát. A gomba illatát az ember nem érzi, de az ember legjobb és legöszintébb barátja a kutya- igen !

Sienikoira

Finnországban leginkább a Lagotto Romagnolo fajtájú kutyákkal lehet így gombászni, de más fajtájú kutya is alkalmas erre.  A szarvasgomba ugye jól ismert Magyarországon annál is inkább, mivel  az ország az egyik legnagyobb exportöre ennek a gombának a világon.  Ha Önök közül valaki ezzel szeretne jobban ismerkedni olvassa el Bagi Istvánról és a kutyájáról  Mokkáról az alábbi linken található cikket : http://malackaraj.reblog.hu/a_kutya_amelyik_kiassa_a_penzt

A gombák ismerte minden gombászónak elengedhetetlen. Az ehetö gombák mellett számos olyan gomba van, melynek mérge halált is okozhat és okozott is nem egyszer. De ugyanilyen fontos annak az ismerete is, hogy hogyan kell kezelni a gombát ? Kell-e  bö ,forró vízben fözni és ha igen mennyi ideig mielött levesbe vagy tejszínes mártásba   tesszük, vagy lehet-e nyersen, azonnal felhasználni ? Finnországi példa erre a kucsmagombákhoz tartozó Gyromita esculeta = Redös papsapkagomba , finnül: Korvasieni , ami májat és vesét károsító,  halálos mérget-  tartalmaz.

Korvasieni

Többszöri forrázás a mérget eltávolítja és Finnországban a gombából készült vajas, tejszínes mártás a legtöbb vendéglö étlapján megtalálható. És nagyon fínom !

Gombászni senki, kezdö gombászó ne menjen egyedül és senki, gyakorlott gombászó se   szedjen olyan gombát, amit nem ismer százszázalékos biztonsággal.

Gomba mint finn exportcikk

A legnagyobb mértékben exportált finn gomba a vargánya, amit az erdei gombák királyának is tartanak.  Elsösorban Olaszországba exportálja Finnország .

Herkkutatti

Az export-piac  legkeresettebb és legdrágább azonban kiszámíthatatlanul termö gombáját elsösorban a japán felvásárlók keresik, ez a japánul matsutake – nak nevezett gomba. Finnneve = Tuoksuvalmuska , magyarul a neve : Foltostönkű gyűrűspereszke

Matsutake

Matsutake

Ennek a gombának az ára elérheti az 100 €/kg -t. Finnországban él  egy Loreno Dalla Valle nevü  olasz vállalkozó – ex rendörtiszt , finn becenevén ”tattikeisari” = vargányacsászár  –  akit a szíve hozott hozzánk.

Miután észrevette a gombákban rejlö üzleti lehetöséget 1997-ben céget alapított Dalla Valle Oy / Dalla Valle részvénytársaság néven és ezzel megkezdödött a gombaexport Olaszország felé.

Már két évvel késöbb 420 000 kg vargányát vitt Olaszországba. Jelenleg hütött teherautói az egész országot járják felvásárolva egyenesen a gombaszedöktöl a termést. 

Loreno Dalla valle

Az autók útvonalát a pontos dátumokkal a cég internetes oldalán lehet követni. A gyüjtöknek az  eladott gombából befolyó jövedelem a Finnországban érvényes un. mindenki joga alapján adómentes.

Kedves Gombászó Olvasók!

A gombák közül vargányán kívül az egyik legkedveltebb, összel található gomba a Tölcséres rókagomba- Suppilovahvero  

suppilovahvero_2412

Suppilovahvero

Még a késö öszi fagyos éjszakákat is kibírja. Nehéz megtalálni,  a lehullott falevelek között , de ha valaki talál egyet, okvetlenül érdemes körülnézni, mert egy vödörnyit  is lehet találni kis területen.  Felhasználható elökezelés nélkül, azonnal. Lehet belöle sütni, fözni, Szárítva évekig eltartható. Remek füszerként is, a szárított gomba összetörve levesnek, fasirozottnak nagyon finom ízt ad.

Befejezésül egy bármilyen gombából készíthetö, nálunk tölcséres rókagombával sütött 

Gombás-pite recept,

Suppilovahvero piirakka

Mi kell hozzá ? 

Tészta : 125 g vaj, 3 dl liszt, ¾ dl hideg víz, egy kávéskanál só

Töltelék : 1 liter apróra vágott gomba, 2 hagyma, 2 tojás, 2 dl tej, 2 dl reszelt sajt, 1 teáskanál só ,kevés örölt fehérbors.

Így készül : Elöször a tészta anyagait keverjük gyorsan  össze a hideg vizzel és a tésztát egy tüzálló  formába nyomkodjuk, megszurkáljuk és 225 fokos sütö also részén 10 percig sütjük.

A töltelékhez a gombát forró serpenyöbe tesszük, ha a benne lévö víz elpárolgott hozzátesszük a hagymát és a vajat és a hagymát átlátszóra pároljuk, majd megsózzuk és a borsot is hozzáadjuk.

Ezután a tojásokat, a tejet és a reszelt sajtot összekeverjük . A gombát a tésztán elterítjük és ráöntjük a tojás-sajt-tej keveréket.

Irány a 225 fokos sütö 30 percre !

Jó étvágyat !

Kedves Olvasók !

Végül  kedves Mindnyájuknak szép öszi napokat kívánok. A gombászóknak sok jó gombát, a konyhatündéreknek finom gombaillatot.

Judit Mäkinen

Forrás :

2 thoughts on “Finnország a gombák országa 308.levél

  1. Kedves Judit!
    Nagyon meglepett a gombák textilipari felhasználása.Csodálatos színek!
    Bár nagyon kedvelem a gombát, óvatosságból maradok a csiperkének igen sokféle felhasználási lehetőségénél.
    Üdvözlettel, Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.